Τη συμβολή της Επιτροπής των Περιφερειών στη «μάχη» που δίνει η Κρήτη για την παραμονή του Ευρωπαϊκού Οργανισμού για την Ασφάλεια των Δικτύων και Πληροφοριών (ENISA) στο Ηράκλειο, ζητά ο αιρετός περιφερειάρχης Κρήτης, κ. Σταύρος Αρναουτάκης.

Με επιστολή του, ζητά τη μεσολάβηση της Επιτροπής ώστε το θέμα να εξεταστεί από τους αρμόδιους φορείς, δηλαδή, την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

Στην επιστολή του παρουσιάζει, αρχικά, την ανάγκη αποκέντρωσης στην Ευρώπη, κάτι που επιτυγχάνεται με τη δημιουργία οργανισμών σε διάφορες περιοχές, όπως η λειτουργία του ENISA στην Κρήτη.

Στη συνέχεια, αναφέρεται στα βήματα που έχει κάνει η Ελλάδα για να εξασφαλίσει την απρόσκοπτη λειτουργία του οργανισμού. Συγκεκριμένα, νοικιάζει τα προσωρινά γραφεία του στο Ηράκλειο αλλά και το γραφείο κίνησης στην Αθήνα ενώ μέσα στο χρόνο θα είναι έτοιμες οι εγκαταστάσεις του οργανισμού στο Ηράκλειο. Επίσης, λειτουργεί το Σχολείο Ευρωπαϊκής Παιδείας, του οποίου το κτίριο είναι προγραμματισμένο να κατασκευαστεί το επόμενο διάστημα και να στεγάσει περισσότερους από 600 μαθητές.

Ο κ. Αρναουτάκης τονίζει πως η ελληνική κυβέρνηση και η περιφέρεια Κρήτης καταβάλλουν σημαντικές προσπάθειες για να στηρίξουν τον οργανισμό, παρά τις οικονομικές δυσκολίες που αντιμετωπίζει η Ευρώπη και ιδιαίτερα η Ελλάδα.

«Παρόλα αυτά, ορισμένα άτομα στις Βρυξέλλες υποστηρίζουν ότι η Κρήτη είναι ένα όμορφο μέρος αλλά όχι το κατάλληλο για να φιλοξενεί έναν ευρωπαϊκό οργανισμό. Αυτή η θέση, δεν είναι αποδεκτή από μας. Όλες οι περιφέρειες της Ευρώπης έχουν το δικαίωμα να συμμετέχουν στην ευρωπαϊκή ολοκλήρωση και έχουν ένα μερίδιο στη μελλοντική ανάπτυξη της Ευρώπης. Δεν αποτελεί αποκλειστικό προνόμιο άλλων γεωγραφικών περιοχών της Ευρώπης», τονίζει ο κ. Αρναουτάκης.

Στη συνέχεια, αναφέρει πως η Κρήτη υπονομεύεται γιατί κάποιοι υποστηρίζουν πως είναι μακριά από τις Βρυξέλλες. Ο περιφερειάρχης Κρήτης αναφέρει πως αν αυτός ο παράγοντας ληφθεί σοβαρά υπόψη, τότε στη θέση της Κρήτης θα πρέπει να βρίσκονται και άλλες περιοχές της Ευρώπης.

«Είναι σημαντικό να ξεκαθαριστεί πως όλες οι περιφέρειες της Ευρώπης καλούνται να παίξουν σημαντικό ρόλο στο μέλλον της Ευρώπης. Θέλω να ζητήσω από την Επιτροπή των Περιφερειών να στηρίξει την Περιφέρεια Κρήτης σε αυτό το πολύ ευαίσθητο θέμα, με το να θέσει την υπόθεση στα αρμόδια ευρωπαϊκά όργανα, την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο», καταλήγει η επιστολή.Μυστική κάθοδος

Εν τω μεταξύ, άγνωστο παραμένει γιατί έχει κρατηθεί μυστική η επίσκεψη της Ευρωπαίας επιτρόπου και αντιπροέδρου της Κομισιόν, Neelie KROES, στο Ηράκλειο την ερχόμενη Δευτέρα.

Σημειώνεται πως η Ολλανδέζα επίτροπος που διαχειρίζονταν μέχρι πρότινος τα θέματα ανταγωνισμού, ανέλαβε την ψηφιακή ατζέντα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.