Του Κώστα Μπογδανίδη

- Όλες οι ΜΠΕ θα εξετάζονται από την επιτροπή Περιβάλλοντος στην οποία αποκεντρώνει τη διαδικασία ο περιφερειάρχης

- Στην επόμενη συνεδρίαση η επιτροπή διαβούλευσης στην οποία θα…κληρωθούν και 20 πολίτες!


Μετά τα διαδικαστικά και τις εκλογές των οργάνων το Περιφερειακό Συμβούλιο Κρήτης “πιάνει δουλειά” επί της ουσίας και τη Δευτέρα 21 Φεβρουαρίου συνεδριάζει για να εξετάσει για πρώτη- αλλά και για…τελευταία φορά!- περιβαλλοντικές μελέτες, αλλά και να ορίσει εκπροσώπους σε όσους κοινωνικούς φορείς εκπροσωπείται. Στην επόμενη συνεδρίαση και πάντως μέχρι το τέλος του μήνα εάν δεν δοθεί παράταση όπως φαίνεται, θα αποφασιστούν τα μέλη του “Συμβουλίου Διαβούλευσης” και του “Συμπαραστάτη του Πολίτη!”.

Η συνεδρίαση μετά από αυτή της Δευτέρας, θα εξαρτηθεί από τις οδηγίες του υπουργείου Εσωτερικών αφού ο “Καλλικράτης” δεσμεύει το ΠΣ να εκλέξει Συμπαραστάτη του Πολίτη μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου , αλλά οι πάντες ζητούν νέα προθεσμία και διευκρινίσεις. Μάλιστα το Περιφερειακό Συμβούλιο της Πελοποννήσου δεν είπε το “ναι” για τον “εκλεκτό” του κ.Τατούλη, όπως και το ΠΣ Αττικής είπε “όχι” στον κ.Σγουρό και είναι σε αδιέξοδο αφού ο νόμος επιβάλλει εκλογή με τα 2/3 του Συμβουλίου…Στη νομοθεσία δεν περιγράφεται τι θα συμβεί εάν δεν εκλεγεί ο “Συμπαραστάτης του Πολίτη”, απλώς ότι επαναλαμβάνεται η ψηφοφορία! Πώς και μέχρι…πότε θα γίνονται ψηφοφορίες δεν αναφέρει…

Σε κάθε περίπτωση όλοι πιέζουν τον υπουργό Εσωτερικών να δώσει μια παράταση με ταυτόχρονη εγκύκλιο και επισημαίνουν ότι τα όργανα δεν προλαβαίνουν να εκλέξουν Συμπαραστάτη υπό τις υπάρχουσες συνθήκες. Χθες παρευρέθηκε σε συνάντηση στην Αθήνα ο πρόεδρος του ΠΣ Γιώργος Πιτσούλης ο οποίος εκπροσώπησε και τον περιφερειάρχη κ.Αρναουτάκη που είχε συνάντηση στο Φανάρι με τον Πατριάρχη.

Ο πρόεδρος του Περιφερειακού συμβουλίου έθεσε χθες και στην συνεδρίαση της Διοικούσας Επιτροπής της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδος τα ανοιχτά θέματα και τι θα γίνει με τον Συμπαραστάτη του Πολίτη που χρειάζεται αυξημένη πλειοψηφία για να εκλεγεί.

“Εμείς θα καθορίσουμε μέχρι τις 28 του μήνα την συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλιου”, επιβεβαιωσε προς την “Π” ο κ.Πιτσούλης που τονίζει ότι χρειάζονται πολλά ζητήματα να αποσαφηνιστούν σε σχέση με τον ‘Καλλικράτη’ και ο ίδιος είναι σε συνεννόηση με τους υπόλοιπους προέδρους των ΠΣ της χώρας.Τα περιβαλλοντικά

Οι μελέτες περιβαλλοντικών επιπτώσεων , που ενδιαφέρουν πολύ κόσμο σε όλη την Κρήτη και περιμένουν σε σειρά εδώ και καιρό, θα συζητηθούν στο συμβούλιο της Δευτέρας, αλλά θα είναι η τελευταία φορά που το Σώμα θα ασχοληθεί στην ολομέλειά του με τέτοια ζητήματα αφού ο κ.Αρναουτάκης αποφάσισε και σε αυτή την περίπτωση να αποκεντρώσει τη διαδικασία. Θα συγκροτηθεί επιτροπή περιβάλλοντος η οποία θα αναλάβει να συζητά και να γνωμοδοτεί για όλες τις ΜΠΕ εκτός από εκείνες που έχουν μια ιδιαίτερη βαρύτητα και οι οποίες θα συζητούνται είτε απευθείας , είτε και στο Περιφερειακό Συμβούλιο.

“Δεν έχει νόημα να έρχεται κάθε γεώτρηση ή ΜΠΕ ενός ξενοδοχείου στο Περιφερειακό Συμβούλιο. Το Σώμα στην ολομέλεια πρέπει όμως να συζητάει μείζονα θέματα όπως πχ η μελέτη για το αεροδρόμιο, το λιμάνι , αυτές είναι οι κατευθύνσεις που έχει δώσει ο περιφερειάρχης” τονίζουν οι συνεργάτες του.Το Συμβούλιο Διαβούλευσης

Να θυμίσουμε ότι με τον “Καλλικράτη” καθιερώνεται Συμβούλιο Διαβούλευσης Περιφέρειας στο οποίο συμμετέχουν, εκτός από τον Περιφερειάρχη και τους αντιπεριφερειάρχες καθώς και τους επικεφαλής των περιφερειακών παρατάξεων, οι δήμαρχοι των Δήμων της Περιφέρειας, εκπρόσωποι της κοινωνίας των πολιτών, μη κυβερνητικών οργανώσεων, οργανώσεων εργοδοτών, εργαζομένων και επαγγελματικών συλλόγων κ.ο.κ. Το εν λόγω Συμβούλιο Διαβούλευσης συνεδριάζει υποχρεωτικά πριν από την έγκριση του ετήσιου προγράμματος,σε συνεργασία με τους συλλογικούς φορείς της αυτοδιοίκησης, εκπονείται Οδικός Χάρτης Λήψης Απόφασης, ο οποίος περιλαμβάνει όλα τα στάδια και το περιεχόμενο των σχετικών διαδικασιών (διαβούλευση, ανάρτηση στο διαδίκτυο κλπ.).

Στο Συμβούλιο Διαβούλευσης θα συμμετέχουν περίπου 60 άτομα: εκτός από τους 24 δημάρχους της Κρήτης και τον περιφερειάρχη, με τον αντιπεριφερειάρχη θα είναι 20 πολίτες οι οποίοι θα προκύψουν από…κλήρωση από τους εκλογικούς καταλόγους γεγονός που θα γίνει για πρώτη φορά σε όργανο! Και οι υπόλοιποι θα είναι από τους κοινωνικούς φορείς…Ελεύθερες οι υποψηφιότητες

Με το που θα δημοσιευθεί η προκήρυξη για τον “Περιφερειακό Συνήγορο” ή “Συμπαραστάτη για τον πολίτη και την επιχείρηση“ οποιοσδήποτε Κρητικός μπορεί να καταθέσει υποψηφιότητα στο Περιφερειακό Συμβούλιο! Το Σώμα μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου (αυτή είναι μέχρι σήμερα η προθεσμία!) πρέπει να ψηφίσει και να τον επιλέξει!

Για να είναι κανένας “Συμπαραστάτης του Πολίτη” δεν χρειάζονται ιδιαίτερα προσόντα, τουλάχιστον δεν περιγράφονται στο νόμο. Με τον “Καλλικράτη” απλώς θεσμοθετείται ο “Περιφερειακός Συνήγορος για τους πολίτες και τις επιχειρήσεις“ με επιλογή με αυξημένη απλώς πλειοψηφία ενός προσώπου κύρους, το οποίο αναλαμβάνει την ευθύνη διαμεσολάβησης μεταξύ πολιτών / συναλλασσόμενων με τη περιφέρεια και τη διοίκηση της περιφέρειας, με στόχο την καταπολέμηση της κακοδιοίκησης.

Το εντυπωσιακό είναι ότι χρειάζονται 2/3 των ψήφων και στην συγκεκριμένη περίπτωση της Κρήτης 34 ψήφοι που σημαίνει ότι η παράταξη της πλειοψηφίας που διαθέτει 31 ψήφους δεν μπορεί μόνη της να τον εκλέξει. Άρα τα πράγματα δυσκολεύουν συν το δεδομένο ότι δεν περιγράφεται στο νόμο πρόταση του περιφερειάρχη αν και θα είναι προφανές ποιος θα είναι ο “εκλεκτός” π.χ του κ.Αρναουτάκη. Αλλά πρέπει να είναι μια ισχυρή προσωπικότητα η οποία θα ψηφιστεί από την αντιπολίτευση για να εγκριθεί.

Ο νέος αυτός θεσμός δεν υποκαθιστά, βέβαια, τον “Συνήγορο του Πολίτη”, αλλά είναι ένας καθαρά τοπικός θεσμός ο οποίος συνεισφέρει αποφασιστικά στη βελτίωση της περιφερειακής διοίκησης και των σχέσεών της με τους πολίτες, ενώ από την άλλη πλευρά απαλλάσσει τους αιρετούς (και ιδίως τον περιφερειάρχη) από το φόρτο που προκαλούν σχετικά αιτήματα από την πλευρά των πολιτών.