Εκτός αποζημιώσεων του ΕΛΓΑ παραμένουν ξανά οι αγρότες του νομού Ηρακλείου. Ενώ ο οργανισμός αποζημιώνει τους παραγωγούς όλης της χώρας για ζημιές στις καλλιέργειες μέσα στο 2010, οι παραγωγοί του νομού Ηρακλείου, κυρίως οι αμπελουργοί που έχασαν τη σοδειά τους από τον παγετό της άνοιξης και τους καύσωνες του καλοκαιριού, θα καθυστερήσουν μια φορά ακόμα να εισπράξουν τα χρήματα τους.

«Μια φορά ακόμα μένουμε απέξω εμείς οι παραγωγοί του νομού Ηρακλείου και γενικά της Κρήτης, την ώρα που οι συνάδελφοι μας εισπράττουν και καλά κάνουν, τις αποζημιώσεις τους. Εμείς περιμέναμε αυτά τα χρήματα για να επιβιώσουμε. Τα έχουμε ανάγκη για να καλύψουμε τις υποχρεώσεις μας, αλλά όπως φαίνεται μια φορά ακόμα αντιμετωπιζόμαστε διαφορετικά από την πολιτεία» υπογραμμίζει ο γνωστός αγροτοσυνδικαλιστής και στέλεχος της Δημοκρατικής Συμμαχίας Πρίαμος Ιερωνυμάκης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο ΕΛΓΑ ανακοίνωσε χθες την καταβολή αποζημιώσεων ύψους 9,7 εκατ. ευρώ στους αγρότες που υπέστησαν ζημιές στη φυτική παραγωγή το 2010 από διάφορα ζημιογόνα αίτια (χαλάζι, παγετός, ανεμοθύελλα, βροχόπτωση, πλημμύρα). Πρόκειται, σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΕΛΓΑ, για ζημιές που υπέστησαν 6.567 δικαιούχοι παραγωγοί των Νομών, Αρκαδίας, Έβρου, Ημαθίας, Θεσσαλονίκης, Καστοριάς, Κιλκίς, Κοζάνης, Μαγνησίας, Πέλλας, Πιερίας και Φλωρίνης. Οι αποζημιώσεις θα καταβληθούν στους λογαριασμούς που διατηρούν στην Αγροτική Τράπεζα Ελλάδος οι δικαιούχοι παραγωγοί.«Να δημιουργήσουμε διευρυμένη επιτροπή»

Ο κ. Ιερωνυμάκης μάλιστα προτείνει τη δημιουργία συντονιστικού οργάνου που θα ενισχύει το ρόλο της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων. «Σε αυτή τη δύσκολη και σκληρή περίοδο για όλους μας χρειάζεται να ενισχυθεί η ίδια η Ομοσπονδία στις δραστηριότητες της. Προτείνω λοιπόν να δημιουργηθεί μία διευρυμένη επιτροπή από νέους και παλιούς αγροτοσυνδικαλιστές, όλων των κομμάτων, ώστε να συζητούμε τα θέματα που απασχολούν το χώρο μας και να λαμβάνουμε από κοινού αποφάσεις» τονίζει ο κ. Ιερωνυμάκης. Όπως ο ίδιος επισημαίνει «αν δεν συνεργαστούμε όλοι μεταξύ μας και δεν προχωρήσουμε σε σειρά ενεργειών, τότε ο αγροτικός τομέας του τόπου μας θα καταρρεύσει!».