Εθελοντικό ιατρείο και στο Ηράκλειο για ανασφάλιστους

Με επιτυχία το πείραμα που έγινε στο Ρέθυμνο


Της Άννας Κωνσταντουλάκη

Ανεκτίμητης αξίας δωρεάν υπηρεσίες υγείας σε χιλιάδες ανασφάλιστους μετανάστες ενήλικες και παιδιά που δεν έχουν πρόσβαση στο ΕΣΥ προσφέρει το Εθελοντικό Ιατρικό Κοινωνικής Αλληλεγγύης που λειτουργεί στο Ρέθυμνο και στηρίζεται μόνο σε εθελοντική εργασία και δωρεές πολιτών, ενώ αντίστοιχη προσπάθεια βρίσκεται σε εξέλιξη και στο Ηράκλειο.

Η πρωτοβουλία ανήκει στους φοιτητές της Ιατρικής Σχολής και όπως είπε στην “Π” η πρόεδρος του Συλλόγου τους Εύα Ανδρονικίδη, χρειάζονται στηρίξη και την βοήθεια γιατρών, φαρμακοποιών και άλλων εθελοντών για να γίνει πραγματικότητα αυτό το ιατρείο.

Η υπεύθυνη του Εθελοντικού Ιατρείου Ρεθύμνου Ελένη Ιωαννίδου, σημειώνει ότι ο σκοπός του Ιατρείου είναι η στήριξη των ανθρώπων που δεν έχουν πρόσβαση σε δωρεάν υγεία, φάρμακα και εμβόλια και η ανάδειξη του μεγέθους του προβλήματος, τόσο σε σχέση με τον αποκλεισμό ενός μέρος του πληθυσμού από βασικές παροχές υγείας όσο και σε θέματα πρόληψης και δημόσιας υγείας.



Τι λέει ο νόμος για την περίθαλψη των ανασφάλιστων μεταναστών



Όσον αφορά στην πρόσβαση των «παράνομων» μεταναστών στο Δημόσιο Σύστημα Υγείας, ο νόμος είναι σαφής. Τους παρέχεται η άμεση βοήθεια για το επείγον πρόβλημά τους, αλλά δεν προβλέπεται τίποτα για την αντιμετώπιση χρόνιων προβλημάτων υγείας, όπως είναι η παρακολούθηση ασθενών με σακχαρώδη διαβήτη ή καρδιοπάθειες.

Στη χώρα μας ισχύει ένα νομικό καθεστώς που προστατεύει τα παιδιά ανεξάρτητα από το αν βρίσκονται νόμιμα ή παράνομα στη χώρα μας ή αν είναι ασφαλισμένα ή όχι, δίνοντάς τους πρόσβαση στο υψηλότερο επίπεδο παροχής υγείας και δωρεάν εμβολιασμού. Στην πράξη αυτό δεν ισχύει, διότι δεν υπάρχει επάρκεια εμβολίων.

Όσον αφορά στις εγκύους, μπορεί ο νόμος να τις προστατεύει και να τους δίνει το δικαίωμα σε δωρεάν παρακολούθηση της εγκυμοσύνης τους, όμως η κατάσταση δεν είναι και τόσο ξεκάθαρη, εφόσον τόσο οι εξετάσεις όσο και τα φάρμακα της εγκυμοσύνης δεν είναι δωρεάν.

Όσον αφορά στην πρόληψη, είναι αυτονόητο πως δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη, αλλά και καμία δυνατότητα, εφόσον τα τεράστια κενά στην αντιμετώπιση σοβαρότατων προβλημάτων υγείας καθιστούν αυτό το θέμα «πολυτέλεια» για αυτούς τους ανθρώπους.



Λειτουργεί μόνο με εθελοντές



Το Ιατρείο Κοινωνικής Αλληλεγγύης είναι μια εθελοντική προσπάθεια γιατρών, φαρμακοποιών, νοσηλευτών, μαιών και εθελοντών από τους εργαζόμενους στις κοινωνικές δομές του δήμου, που λειτουργεί από τον Ιούλιο 2008 στην Καστρινογιαννάκη 12 στην παλιά Πόλη του Ρεθύμνου. Το Ιατρείο λειτουργεί 3 φορές την εβδομάδα.

Υπάρχει Παθολογικό Ιατρείο, Γυναικολογικό Ιατρείο, Παιδιατρικό Ιατρείο και Οδοντιατρικό Ιατρείο.



Συγκινητική η βοήθεια από όλους



Η κ. Ιωαννίδου σημείωσε:

“Το διοικητικό κομμάτι, το οποίο καλύπτουν εθελοντές εργαζόμενοι στις κοινωνικές δομές του Δήμου, είναι πολύ σημαντικό για τη στήριξη της λειτουργίας του Ιατρείου. Όλοι οι ασθενείς καταχωρούνται σε ηλεκτρονική βάση δεδομένων της Access, έτσι ώστε να έχουμε τη δυνατότητα να παρακολουθούμε σωστά και με συνέπεια χρόνια περιστατικά και να έχουμε σημαντικά στατιστικά στοιχεία.

Η λειτουργία του Ιατρείου υποστηρίζεται από ένα μεγάλο δίκτυο ειδικών γιατρών ιδιωτών και μη, μέσω των οποίων μας δίνεται η δυνατότητα να έχουμε εξειδικευμένες εκτιμήσεις, εργαστηριακό και απεικονιστικό έλεγχο όπου χρειάζεται. Πρέπει να σημειώσουμε τη σημαντική υποστήριξη του νοσοκομείου στο έργο μας, που μας παρέχει τη δυνατότητα για ένα δωρεάν ραντεβού εξετάσεων καθημερινά. Ο τρόπος που όλη η πόλη έχει αγκαλιάσει το Ιατρείο είναι συγκινητικός και μας κάνει να ελπίζουμε ότι θα στηρίξει και στο μέλλον τη λειτουργία μας».



Πάνω από 3.500 οι ασθενείς



Από την αρχή λειτουργίας του Ιατρείου Κοινωνικής Αλληλεγγύης (Ιούλιος 2008) έως σήμερα έχει δεχτεί 3531 επισκέψεις σε όλα τα Ιατρεία. Στον παρακάτω πίνακα φαίνεται η κίνηση του κάθε ιατρείου χωριστά στα δυόμιση χρόνια λειτουργίας.



ΙΑΤΡΕΙΟ ΑΡΙΘΜΟΣ ΕΠΙΣΚΕΨΕΩΝ

2008-09 2010 Συνολο

λειτουργίας

ΠΑΘΟΛΟΓΙΚΟ 789 1155 1976

ΠΑΙΔΙΑΤΡΙΚΟ 543 562 1108

ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΙΚΟ 41 342 386

ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΙΚΟ 0 61 61

ΣΥΝΟΛΟ 3531



Κατά τη διάρκεια των δυόμιση περίπου χρόνων λειτουργίας του ιατρείου, παρακολουθούνται σταθερά 1121 ασθενείς ενήλικες και παιδιά. Πιο συγκεκριμένα: 691 ενήλικες ασθενείς στο Παθολογικό Ιατρείο και στο Οδοντιατρείο, 305 παιδιά και 126 γυναίκες στο Γυναικολογικό Ιατρείο.



Οι εθνικότητες



Παθολογικό Ιατρείο

Ο μέσος όρος ηλικίας των ασθενών που παρακολουθούνται είναι 35 έτη. Όσον αφορά την ηλικιακή κατανομή σε σχέση με την εθνικότητα οι ασθενείς από το Αφγανιστάν (17%) είναι νεώτεροι με μέσο όρο ηλικίας τα 24 έτη ενώ οι ασθενείς από τη Βουλγαρία (37%) και Αλβανία (20%) μεγαλύτεροι, με μέσο όρο ηλικίας τα 40 έτη.

Όσον αφορά στην κατανομή φύλου, οι Αφγανοί είναι όλοι άντρες (100%) ενώ οι Βούλγαροι κυρίως γυναίκες (70%) και οι Αλβανοί γυναίκες (78%).

Σε σχέση με το χρόνο παραμονής στην Ελλάδα είναι περίπου 4,2 έτη. Ο χρόνος αυτός είναι μεγαλύτερος για τους Αλβανούς (5,2 έτη), τους Βούλγαρους (3,8 έτη) και μικρότερος για τους Αφγανούς-Πακιστανούς (1,37 έτη).

Τα παραπάνω στοιχεία αντικατοπτρίζουν τη σύνθεση του πληθυσμού των μεταναστών χωρίς έγγραφα που ζουν στο Ρέθυμνο.



Προτεραιότητα στους εμβολιασμούς παιδιών

Ο εμβολιασμός, αποτελεί τη σημαντικότερη παροχή από το ιατρείο, καθώς αυτά τα παιδιά δεν έχουν τη δυνατότητα εμβολιασμού από το δημόσιο σύστημα υγείας, με αποτέλεσμα να είναι είτε ατελώς εμβολιασμένα, είτε εντελώς ανεμβολίαστα. Το κόστος πλήρους εμβολιασμού αυτών των παιδιών από το Ιατρείο για το έτος 2009 ήταν 19.389? και το 2010 ήταν 38.858?. Το 2010 έγιναν περίπου 1000 εμβόλια.

Οπως επισημαίνει η κα Ιωαννίδου, το Ιατρείο Κοινωνικής Αλληλεγγύης δέχεται ολοένα και μεγαλύτερο όγκο ασθενών με αποτέλεσμα η προσέλευση να έχει αυξηθεί το 2010 σχεδόν κατά 100% σε σχέση με το 2009. Το πρόβλημα του πολίτη που δεν έχει ασφάλεια αναδεικνύεται περίτρανα από τα νέα στατιστικά στοιχεία από τη λειτουργία του Ιατρείου”, και καταλήγει:

“Οι δύσκολοι καιροί που περνάμε φέρνουν όλο και περισσότερο κόσμο στη θέση του ανασφάλιστου συμπολίτη μας που έχει ανάγκη όχι μόνο την αλληλεγγύη μας αλλά και σταθερούς θεσμούς που θα λύσουν στη βάση του το πρόβλημα της φροντίδας υγείας αυτών των ανθρώπων”.