Τη δημιουργία Ειδικού Ταμείου για τους ελεύθερους επαγγελματίες που διακόπτουν την επαγγελματική τους δραστηριότητα, κατά τα πρότυπα του ταμείου ανεργίας των μισθωτών, έτσι ώστε κι οι πρώτοι να έχουν αντίστοιχη ενίσχυση, προανήγγειλε ο αναπληρωτής υπουργός Εργασίας Γιώργος Κουτρουμάνης.

Απαντώντας σε επερώτηση του βουλευτή της ΝΔ Σπ. Γαληνού για τους απολυμένους συμβασιούχους, ο κ. Κουτρουμάνης ανέφερε ακόμη ότι ήδη υλοποιείται πρόγραμμα για την ασφαλιστική κάλυψη των επαγγελματιών που διακόπτουν την επαγγελματική τους δραστηριότητα και μέχρι δύο χρόνια μετά τη διακοπή.

Ο επερωτών βουλευτής, αναπτύσσοντας την ερώτησή του, καταλόγισε στις υπηρεσίες του ΟΑΕΔ έλλειψη διάθεσης στο να αντιληφθούν το πρόβλημα, πολύ δε περισσότερο ότι αντιμετωπίζουν γραφειοκρατικά το τι βιώνει ο άνεργος. Διαπίστωσε, ωστόσο, την καλή διάθεση του υπουργού να λυθεί το ζήτημα, συμπληρώνοντας όμως ότι το θέμα αυτό απαιτεί άμεσες λύσεις.



Μέχρι την 1η Μαΐου η αναβάθμιση της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης

Μέχρι την 1 Μαΐου προβλέπεται να ολοκληρωθεί η επέκταση του συστήματος της Ηλεκτρονικής Συνταγογράφησης και στα υπόλοιπα ασφαλιστικά Ταμεία, καθώς, από τις 18 Οκτωβρίου 2010, που ξεκίνησε η εφαρμογή στον Οργανισμό Ασφάλισης Ελεύθερων Επαγγελματιών (ΟΑΕΕ), επιτεύχθηκε εξοικονόμηση της ιατροφαρμακευτικής δαπάνης του Ταμείου, το τελευταίο τρίμηνο, της τάξης του 40% και θεαματική μείωση του όγκου των συνταγογραφήσεων. Αυτό επεσήμανε, μεταξύ άλλων, ο αναπληρωτής υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, κ. Γιώργος Κουτρουμάνης, απαντώντας σε ερώτηση του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ, κ. Γείτονα Κωνσταντίνου, για την Ηλεκτρονική Συνταγογράφηση.

Ο κ. Γ. Κουτρουμάνης ανέφερε ότι από την έως τώρα πιλοτική λειτουργία του συστήματος Ηλεκτρονικής Συνταγογράφησης έχουν αναδειχθεί σημαντικά συμπεράσματα, τα οποία δεν αφορούν μόνο σε τεχνικά ζητήματα, αλλά πρωτίστως σε δυσλειτουργίες διαδικασιών και δομών του συστήματος ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης των ασφαλισμένων, καθώς και σε θέματα των σχετικών δαπανών των ασφαλιστικών Οργανισμών.