Τα καθήκοντα του καλλιτεχνικού Διευθυντή της Εθνικής Λυρικής Σκηνής ανέλαβε επισήμως χθες ο Κρητικός αρχιμουσικός Μύρωνας Μιχαηλίδης, ύστερα από εξίμιση χρόνια επιτυχημένης πορείας ως καλλιτεχνικός διευθυντής στην Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΛΣ, Νίκο Μουρκογιάννη, «η επιλογή του Υπουργού Πολιτισμού και Τουρισμού Παύλου Γερουλάνου τιμά την Λυρική Σκηνή- που όπως τονίζει - τους τελευταίους δέκα μήνες έκαναν τα αδύνατα δυνατά για να επιτευχθεί η εξάλειψη του ελλείμματος σε ένα καθεστώς αδιατάρακτης εργασιακής ειρήνης.»

Σαν αποτέλεσμα τα έξοδα μειώθηκαν κατά 23% ενώ τα έσοδα από παραστάσεις αυξήθηκαν κατά 17%. Για πρώτη φορά στη μεταπολεμική ιστορία του Οργανισμού έγιναν δυο παραγωγές όπερας στο Ηρώδειο μέσα στο ίδιο καλοκαίρι, πραγματοποιώντας ρεκόρ εισπράξεων, ενώ ήδη έχει εξασφαλίσει η συμμετοχή της ΕΛΣ με τρεις παραγωγές, για το επόμενο καλοκαίρι.

Για πρώτη φορά, στο Θέατρο «Ολύμπια» πραγματοποιούνται 150 παραστάσεις και ο περασμένος Δεκέμβριος ήταν ο καλύτερος των τελευταίων ετών από άποψη προσέλευσης κοινού κι εσόδων.

Στην Ελλάδα, ο νέος καλλιτεχνικός διευθυντής έχει συνεργαστεί επανειλημμένως με όλες τις μεγάλες συμφωνικές ορχήστρες, όπως και στο εξωτερικό ενώ συνεργαζόταν επίσης σε τακτική βάση με την Εθνική Λυρική Σκηνή.

Συμμετείχε ως Διευθυντής Ορχήστρας σε Φεστιβάλ στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, καθώς και σε επετειακές εκδηλώσεις.

Τον Δεκέμβριο του 2007 διηύθυνε την Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης σε μία ιστορική εμφάνιση στην Αίθουσα Συναυλιών της Απαγορευμένης Πόλης του Πεκίνου.

Επί επτά έτη (1997- 2004) εργάστηκε σε λυρικά θέατρα της Γερμανίας, αρχικά ως βοηθός καλλιτεχνικού διευθυντή και κατόπιν ως διευθυντής σπουδών και αρχιμουσικός.

Από το 1999 έως το 2004 διατέλεσε μόνιμος αρχιμουσικός στην Όπερα της Ανατολικής Σαξονίας στη Γερμανία.

Από το 2004 διατέλεσε Καλλιτεχνικός Διευθυντής της Κρατικής Ορχήστρας Θεσσαλονίκης, με την οποία έθεσε στόχους ριζικά ανανεωμένου καλλιτεχνικού προγραμματισμού.