Τι αλλάζει στην υγεία με τον νέο νόμο

Σημαντικές τομές στο χώρο της υγείας σηματοδοτεί η ψήφιση του νόμου για την υγεία που ψηφίστηκε στη Βουλή.

Δημιουργία νέου φορέα περίθαλψης

Υπό την ομπρέλα του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας(ΕΟΠΥΥ) θα βρίσκονται από τον ερχόμενο Ιούνιο όλοι οι άμεσα και έμμεσα ασφαλισμένοι καθώς και όλοι οι συνταξιούχοι του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, του ΟΓΑ, του Οργανισμού Απασχόλησης Ελεύθερων Επαγγελματιών (ΟΑΕΕ), του Οργανισμού Περίθαλψης Ασφαλισμένων Δημοσίου (ΟΠΑΔ). Οι κλάδοι υγείας των τεσσάρων ταμείων συγχωνεύονται και ο νέος Οργανισμός λειτουργεί ως ένας κοινός φορέας περίθαλψης. Μία πρόγευση έλαβαν ήδη οι ασφαλισμένοι του ΙΚΑ όταν λόγω της απεργίας των γιατρών του Ιδρύματος τα υπουργεία Υγείας και Εργασίας κατηύθυναν τους ασφαλισμένους προς τους συμβεβλημένους γιατρούς του ΟΑΕΕ και του ΟΠΑΔΑ για επισκέψεις, εξετάσεις και συνταγογράφηση.

Από την έναρξη λειτουργίας του ΕΟΠΥΥ θεσπίζεται εργοδοτική εισφορά του Δημοσίου σε ποσοστό 5,1% επί των πάσης φύσεως αποδοχών των δημοσίων υπαλλήλων.

Ένταξη του ΙΚΑ στο ΕΣΥ

Υλοποιείται η ένταξη των 5 νοσοκομείων του ΙΚΑ σε ισάριθμα νοσοκομεία του ΕΣΥ. Πρόκειται για τα εξής ζεύγη νοσοκομείων: 1ο Νοσοκομείο ΙΚΑ Αθήνας - Σισμανόγλειο, 2ο Νοσοκομείο ΙΚΑ Θεσσαλονίκης - Γενικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης «Άγιος Παύλος», Νοσοκομείο Βραχείας Νοσηλείας ΙΚΑ - « Πολυκλινική» Αθηνών, ογκολογικό Νοσοκομείο ΙΚΑ Αθήνας «ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΓΕΝΝΗΜΑΤΑΣ» - «Άγιος Σάββας» και 7ο Νοσοκομείο ΙΚΑ Αθήνας - «Αγία Όλγα – Κωνσταντοπούλειο».

Μετά την ένταξη οι Υπηρεσίες Νοσοκομειακής Υποστήριξης του ΙΚΑ λειτουργούν ως αντίστοιχα παραρτήματα των νοσοκομείων στα οποία εντάσσονται (φορείς υποδοχής). Το ιατρικό προσωπικό πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης, το νοσηλευτικό, το διοικητικό, καθώς και το πάσης φύσεως προσωπικό που υπηρετεί κατά την έναρξη ισχύος του παρόντος άρθρου σε αυτές, μεταφέρεται με την ίδια εργασιακή σχέση, οργανική θέση, κλάδο, βαθμό και ειδικότητα που κατέχει, στον αντίστοιχο φορέα υποδοχής, το δε απασχολούμενο με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου, σε αντίστοιχες κενές θέσεις της συγκεκριμένης ειδικότητας.

Προμήθειες και με ανάθεση σε ιδιώτη

Προβλέπεται ότι οι προμήθειες των νοσοκομείων μπορούν να ανατίθενται σε φορέα εκτός ΕΣΥ. Η επιλογή του θα γίνεται με διεθνή διαγωνισμό και η αμοιβή του κυμαίνεται από 5% έως 25% του ποσού που θα εξοικονομηθεί. Την ευθύνη των διαγωνισμών έχει η Συντονιστική Επιτροπή Προμηθειών (ΣΕΠ), η οποία εγκρίνει το συνολικό πρόγραμμα προμηθειών και το κοινοποιεί στο πρώτο δεκαπενθήμερο Απριλίου στο υπουργείο Οικονομίας.

Οι προμηθευτές του ΕΣΥ θα μπορούν να εξοφλούνται απευθείας από τράπεζες. Η σχετική διαδικασία εφαρμόζεται με απόφαση του υπουργού Υγείας και έπειτα από σύμβαση μεταξύ της αρχής που έχει διενεργήσει τον διαγωνισμό και των τραπεζών. Με κοινή απόφαση των υπουργών Οικονομικών και Υγείας, καθορίζεται η διαδικασία επιλογής των τραπεζών.

Το υπουργείο Υγείας ασκεί έλεγχο ως προς την τήρηση των προϋπολογισμών για τις προμήθειες. Η διαπίστωση αποκλίσεων και κάθε παράβαση του εθνικού και κοινοτικού δικαίου συνιστά πειθαρχικό παράπτωμα του διοικητή της Υγειονομικής Περιφέρειας, το οποίο τιμωρείται με πρόστιμο από 5.000 μέχρι 50.000 ευρώ.

«Άνοιγμα» φαρμακευτικού επαγγέλματος

Η ίδρυση και η λειτουργία φαρμακείου προϋποθέτει πτυχίο αλλά και άδεια ασκήσεως επαγγέλματος φαρμακοποιού. Βάσει του νέου πληθυσμιακού κριτηρίου μπορεί να ανοίγει ένα φαρμακείο για κάθε 1.000 κατοίκους. Στα αστικά κέντρα επιτρέπεται η συστέγαση φαρμακοποιών σε ένα φαρμακείο, ενώ επιτρέπεται η μεταφορά και η ίδρυση επιπλέον φαρμακείων σε απόσταση 100 ή 150 μέτρων εκατέρωθεν των πλησιέστερων άκρων της εξωτερικής κεντρικής πύλης των νοσοκομείων άνω των 100 ή 150 κλινών υπό τον όρο ότι ο αριθμός τους δεν μπορεί να υπερβαίνει των αριθμό των ήδη λειτουργούντων. Διευρύνεται το ωράριο των φαρμακείων ενώ οι φαρμακοποιοί επιστρέφουν στα ασφαλιστικά ταμεία κλιμακούμενα ποσό έκπτωσης επί του συνολικού τζίρου τους περίπου 4,5%.

Συγχώνευση νοσοκομείων

Επίσης, προβλέπεται η συγχώνευση νοσοκομειακών μονάδων, αρχής γενομένης από τη συνδιοίκηση ενός η περισσότερων νοσοκομείων από το ίδιο φυσικό πρόσωπο.