Οι ένοπλες δυνάμεις της Αιγύπτου τάσσονται ανοιχτά υπέρ του λαού και δηλώνουν ότι δεν θα ασκήσουν βία κατά των πολιτών που θα πραγματοποιήσουν μεγάλη πορεία σήμερα και θα ζητήσουν την παραίτηση του προέδρου Χόσνι Μουμπάρακ.
Σε ανακοίνωση που εκδόθηκε χθες το απόγευμα , ο στρατός διαβεβαιώνει ότι δεν θα κάνει χρήση βίας κατά τη διάρκεια της πορείας του ενός εκατομμυρίου πολιτών σήμερα.
«Η παρουσία του στρατού στους δρόμους είναι για το καλό σας και για τη διασφάλιση της ασφάλειάς σας», αναφέρει η ανακοίνωση και τονίζει στη συνέχεια «οι ένοπλες δυνάμεις δεν θα καταφύγουν στη χρήση βίας κατά του μεγάλου λαού μας».
Τα αιτήματα των διαδηλωτών είναι νόμιμα, επισημαίνει ακόμα η ανακοίνωση, και προσθέτει ότι οι ένοπλες δυνάμεις «είναι πρόθυμες να αναλάβουν την ευθύνη για την προστασία του έθνους και των πολιτών». Η ελευθερία της έκφρασης με ειρηνικά μέσα είναι εγγυημένη για όλους τους πολίτες, επισημαίνει ακόμη η ανακοίνωση.
Επισημαίνει πάντως ότι δεν θα επιτρέψει σε παράνομους να λεηλατήσουν, να επιτεθούν και να τρομοκρατήσουν τους πολίτες.
Έξι ημέρες ταραχών προκάλεσαν το θάνατο περίπου 150 ανθρώπων και τον τραυματισμό χιλιάδων, αλλά οι δύο πλευρές βρίσκονται σε αδιέξοδο. Οι διαδηλωτές αρνούνται να φύγουν και ο στρατός δεν κάνει τίποτε για να τους μετακινήσει. Όσο μεγαλύτερο διάστημα οι διαδηλωτές δεν συναντούν αντίσταση τόσο δυσκολότερο θα είναι για τον Μουμπάρακ να υπερασπιστεί τη θέση του.
Οι διαδηλωτές απέρριψαν τον διορισμό από τον Μουμπάρακ δύο στρατιωτικών στη θέση του αντιπροέδρου και του πρωθυπουργού. Οι υποσχέσεις του για οικονομικές μεταρρυθμίσεις, ώστε να κατευνάσει την οργή του αιγυπτιακού λαού, απέτυχαν , με τους διαδηλωτές να επιμένουν να εγκαταλείψουν την εξουσία ο Αιγύπτιος πρόεδρος και οι συνεργάτες του.
Παράλληλα, η κρατική αιγυπτιακή τηλεόραση ανακοίνωσε πως σχηματίσθηκε νέα κυβέρνηση στη χώρα, επικαλούμενη διάταγμα του προέδρου Χόσνι Μουμπάρακ.
Στο μεταξύ, ο Άχμεντ αλ-Μάναχι, μέλος του Συμβουλίου Διευθυντών της Αρχής της Διώρυγας του Σουέζ, ανακοίνωσε πως η διώρυγα λειτουργεί σήμερα κανονικά, ενώ η κεντρική τράπεζα ανακοίνωσε πως οι τράπεζες της Αιγύπτου θα παραμείνουν κλειστές για τρίτη ημέρα σήμερα Τρίτη και πως δεν έχει προς το παρόν οριστεί ημερομηνία για την επαναλειτουργία τους.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες, σύμμαχος της Αιγύπτου που έχει βοηθήσει οικονομικά την χώρα από τότε που ανέβηκε στην εξουσία ο Μουμπάρακ, δήλωσαν σχεδόν ανοικτά πως θέλουν να φύγει. Τόσο ο πρόεδρος Ομπάμα, όσο και η υπουργός Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον έκαναν λόγο για "ειρηνική μετάβαση". Ανώτατος Aμερικανός αξιωματούχος, που δεν θέλησε να κατονομαστεί, δήλωσε πως το αίσθημα που κυριαρχεί ανάμεσα στους συνεργάτες του Ομπάμα για θέματα εθνικής ασφάλειας είναι ότι η εποχή του Μουμπάρακ έχει περάσει, αλλά είναι θέμα των Αιγυπτίων να καθορίσουν το τι θα συμβεί μετά.
Ο Μουμπάρακ, πρώην αρχηγός της αεροπορίας, στράφηκε χθες στους στρατιωτικούς διοικητές που φαίνεται να κρατούν στα χέρια τους το μέλλον του. Ο υπουργός Άμυνας της Αιγύπτου είχε χθες τηλεφωνική επικοινωνία με τον αμερικανό ομόλογό του.
Η κρίση στην Αίγυπτο, μετά την ανατροπή του καθεστώτος στην Τυνησία, αλλά και το κύμα λαϊκής οργής σε άλλες χώρες της Βόρειας Αφρικής και της Μέσης Ανατολής έχουν προκαλέσει σοβαρές ανησυχίες στις αγορές. Τα χρηματιστήρια στην Ασία έπεσαν χθες , αντίθετα η τιμή του πετρελαίου Brent έφτασε σχεδόν τα 100 δολάρια το βαρέλι, την υψηλότερη τιμή εδώ και 28 μήνες. Το Χρηματιστήριο του Καΐρου θα παραμείνει κλειστό και σήμερα.
Η συμμαχία της αιγυπτιακής αντιπολίτευσης, στην οποία συμμετέχει το ισλαμιστικό κίνημα Αδελφοί Μουσουλμάνοι στράφηκε στον πρώην επικεφαλής της ΙΑΕΑ Μοχάμεντ ΕλΜπαραντέι για να σχηματίσει μια κυβέρνηση εθνικής ενότητας και να έρθει σε επαφή με τους στρατιωτικούς.
Λεηλασία
Αρκετές αποθήκες που περιέχουν αρχαία αιγυπτιακά τεχνουργήματα λεηλατήθηκαν και μερικά από τα αντικείμενα που υπήρχαν σ' αυτές εκλάπησαν και υπέστησαν ζημιές, όπως δηλώνουν αρχαιολόγοι και εργαζόμενοι στις αποθήκες.
Ομάδα αγνώστων επιτέθηκε σε αποθήκη στο μουσείο Καντάρα, κοντά στην πόλη Ισμαηλία, στη Διώρυγα του Σουέζ, η οποία περιείχε 3.000 αντικείμενα από τη Ρωμαϊκή και τη Βυζαντινή περίοδο, δήλωσε πηγή στην τουριστική αστυνομία.
Ένας αρχαιολόγος είπε πως αποθήκες κοντά στις πυραμίδες της Σακάρα και του Άμπου Σιρ λεηλατήθηκαν επίσης.
Επιστρέφουν σήμερα 8 Ηρακλειώτες
Οκτω Ηρακλειώτες που έκαναν διακοπές σε τουριστικό θέρετρο της Αιγύπτου στην περιοχή του Σαρμ ελ Σέιχ επιστρέφουν στην Ελλάδα με τα στρατιωτικά αεροπλάνα C-130, που αναχωρούν σήμερα το πρωί για την Αίγυπτο, από το στρατιωτικό αεροδρόμιο της Ελευσίνας.
Ολοι είναι καλά στην υγεία τους, ενώ οι προσπάθειες που έκαναν τις προηγούμενες ημέρες να ταξιδέψουν από το τοπικό αεροδρόμιο δεν είχαν αποτέλεσμα.
Μετά από πολύωρη αναμονή, επέστρεψαν στο ξενοδοχείο τους και θα επιστρέψουν στην Ελλάδα με τα C-130.

