Του Γιάννη Ζωράκη
Θέματα βιώσιμης ανάπτυξης μέσα στην κρίση, προώθησης των νέων προσεγγίσεων για την αγροτική πολιτική, αλλά και ανασυγκρότησης του ΠΑΣΟΚ τέθηκαν στο τραπέζι των συζητήσεων, κατά τη διάρκεια επιμόρφωσης στελεχών του κινήματος που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο.
Η εκδήλωση διοργανώθηκε από τη Νομαρχιακή Επιτροπή Ηρακλείου του ΠΑΣΟΚ και τον Γραμματέα Μιχάλη Παπαδάκη, σε συνεργασία με τον Γραμματέα Εθνικού Συμβουλίου Μιχάλη Καρχιμάκη, τον Τομέα Περιφερειακής Οργάνωσης καθώς και το Ινστιτούτο Επιμόρφωσης.
Στο πλαίσιο της ενημερωτικής ημερίδας συζητήθηκαν θέματα για τη διοικητική μεταρρύθμιση Καλλικράτης, για τις δυνατότητες βιώσιμης ανάπτυξης μέσα στην κρίση, καθώς και για τις προοπτικές της αγροτικής ανάπτυξης και τον τρόπο με τον οποίο αυτές υλοποιούνται και πρόκειται να υλοποιηθούν στο άμεσο μέλλον.
Εκτός των υπολοίπων εισηγητών, στο Ηράκλειο βρέθηκε για την ενημέρωση το μέλος της Γραμματείας Τομέα Περιφερειακής Οργάνωσης του ΠΑΣΟΚ με πρόσθετη αρμοδιότητα στη διασύνδεση με το Ινστιτούτο Επιμόρφωσης, Ειρήνη Σενετάκη.
Η κ. Σενετάκη παρουσίασε κατά τη διάρκεια της εισήγησης της τη νέα φιλοσοφία στον τρόπο οργάνωσης και λειτουργίας του κόμματος, δίνοντας έμφαση στο νέο αναπτυξιακό μοντέλο που έχει εισηγηθεί ο Γραμματέας του Εθνικού Συμβουλίου, Μιχάλης Καρχιμάκης.
“Το πρόγραμμα «Καλλικράτης» και η αναδιάταξη του ελληνικού κράτους” ήταν η θεματική που ανέπτυξε στο πλαίσιο της εισήγησης του ο λέκτορας του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Χαράλαμπος Κουταλάκης.
Ο κ. Κουταλάκης αναφέρθηκε στις παραδοσιακές παθογένειες του ελληνικού συστήματος, καθώς και στις λειτουργικές ανεπάρκειες των συγκεντρωτικών δομών διοίκησης, που εμφανίζονται περισσότερο στην Περιφέρεια.
Ο λέκτορας χαρακτήρισε τη νέα διοικητική μεταρρύθμιση ως επιτακτική για να αντιμετωπιστούν τα συγκεκριμένα προβλήματα, τονίζοντας πως ο “Καλλικράτης” δημιουργεί τις προϋποθέσεις για μεταβίβαση σημαντικών αρμοδιοτήτων στην Περιφέρεια, δίνοντας ταυτόχρονα “φωνή” στους πολίτες και επαναθεμελιώνοντας τη θέση δήμου με το χωριό.
Θέματα βιώσιμης ανάπτυξης έθεσε ο Γραμματέας Τομέα Ανάπτυξης και Οικονομολόγος διδάκτωρ Χρήστος Ιωάννου.
Ο δρ. Ιωάννου αναφέρθηκε στην “χαμένη δεκαετία” του ευρώ, τονίζοντας πως η Ελλάδα δεν αξιοποίησε τις δυνατότητες που της δόθηκαν προκειμένου να αξιοποιήσει το συγκριτικό πλεονέκτημα αξιοποίησης του ισχυρού νομίσματος. Ο καθηγητής παράλληλα επεσήμανε το γεγονός πως οι παρελθούσες κυβερνήσεις άσκησαν μια πολιτική που είχε ως αποκλειστική στόχευση την εισροή πόρων από την Ευρωπαϊκή Ένωση, χωρίς την ταυτόχρονη προσπάθεια δημιουργίας αναπτυξιακής προοπτικής.
Ο δρ. Ιωάννου τόνισε επίσης πως αν δεν διαφοροποιηθεί το γενικότερο μοντέλο της χώρας σε επίπεδο οικονομίας, δεν θα μπορέσει να επιτευχθεί η ανάπτυξη. Ως ενδεικτικούς στόχους ο καθηγητής έθεσε μεταξύ άλλων, την αύξηση επενδύσεων και εξαγωγών, τη δημιουργία ενός περιβάλλοντος φιλικότερου και πιο υγιούς, τη στήριξη της αγοραστικής δύναμης των καταναλωτών με χαμηλές τιμές, αλλά και την προστασία τους από τα καρτέλ.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσίασε η εισήγηση της Αγροοικονομολόγου Λέλας Παπαγιαννοπούλου, η οποία έδωσε το στίγμα των αλλαγών αναφορικά με την αγροτική ανάπτυξη.
Η κ. Παπαγιαννοπούλου υποστήριξε πως υλοποιούνται σημαντικές αλλαγές σε επίπεδο προώθησης και ανάπτυξης στον αγροτικό τομέα, τονίζοντας τη στόχευση της κυβέρνησης για ενίσχυση της κτηνοτροφίας.
Η επιστημονική συνεργάτης του τομέα Αγροτικής Ανάπτυξης τόνισε πως πολλά βήματα μπορούν να γίνουν, ενώ έφερε ως παράδειγμα ενίσχυσης της ανάπτυξης στο νομό, την Αγροτική Σχολή της Μεσαράς. Όπως υποστήριξε η κ. Παπαγιαννοπούλου, γύρω από την συγκεκριμένη σχολή, μπορούν να αναπτυχθούν στοχευμένες δράσεις προώθησης και προβολής τόσο των τοπικών προϊόντων, όσο και της γεωργίας και κτηνοτροφίας του νοτίου τμήματος του νομού. Η κ. Παπαγιαννοπούλου τάχθηκε υπέρ της αποκέντρωσης, αλλά και της δημιουργίας προοπτικών που θα δίνουν ανάσα στην ύπαιθρο και τον αγροτικό τομέα.
Σημαντικό τμήμα της εισήγησης της, αφιερώθηκε στις αγροτικές επιδοτήσεις για τις οποίες ξεκαθάρισε πως σε καμία περίπτωση δεν χάνονται, απλά πρόκειται να δίδονται πλέον με διαφορετικούς όρους.
Τονίζεται πως πρακτικά της επιμόρφωσης ζήτησε ο Γραμματέας του Εθνικού Συμβουλίου, τα οποία κράτησαν τα τοπικά μέλη του Ινστιτούτου Επιμόρφωσης, Μαρία Παπαδάκη και ο Μιχάλης Παπαδημητρίου, προκειμένου να υπάρξει ανατροφοδότηση κεντρικά, αλλά και να χαραχτούν νέες στρατηγικές.

