Της Πέλλας Λασηθιωτάκη

Όλα τα νόμιμα μέσα για να μην «περάσει» το νομοσχέδιο που «βάζει λουκέτο» στα ρακοκάζανα είναι αποφασισμένοι να αξιοποιήσουν οι καζανάρηδες όπως φάνηκε προχθές στη γενική συνέλευση που πραγματοποίησαν με μεγάλη συμμετοχή.

Τη συμπαράσταση τους στους παραδοσιακούς αποσταγματοποιούς εξέφρασαν κατά τη διάρκεια της συνέλευσης ο υφυπουργός Εργασίας Βασίλης Κεγκέρογλου και οι βουλευτές Μανώλης Στρατάκης, Μαρία Σκραφνάκη και Λευτέρης Αυγενάκης που πήραν μέρος στη συζήτηση. Δια αντιπροσώπου του εξέφρασε τη συμπαράσταση του και ο Μανώλης Κεφαλογιάννης. Σημαντική ήταν η παρέμβαση του ΤΕΙ Κρήτης ο πρόεδρος του οποίου Βαγγέλης Καπετανάκης είπε ότι το ίδρυμα συμπαραστέκεται στους παραδοσιακούς αποσταγματοποιούς και ανακοίνωσε την πραγματοποίηση σεμιναρίων για την απόσταξη.

Την ερχόμενη εβδομάδα θα γίνει συνάντηση ομάδας εργασίας μεταξύ του κ. Καπετανάκη, χημικών, νομικών συμβούλων και βέβαια αποσταγματοποιών για να συζητήσουν σχετικά με τις εξελίξεις και τους τρόπους χειρισμού του σημαντικού αυτού θέματος.

Όπως αποκάλυψε η «Π» οι αποσταγματοποιοί τσικουδιάς αλλά και τσίπουρου από την υπόλοιπη Ελλάδα έχουν ξεσηκωθεί διότι προσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών τους αφαιρεί το δικαίωμα των πωλήσεων και τους αναγκάζει να πουλούν το προϊόν τους μόνο στις ποτοποιίες.

Οι αποσταγματοποιοί όλης της χώρας υποστηρίζουν ότι αν υιοθετεί και εφαρμοστεί το συγκεκριμένο μέτρο, θα οδηγήσει στο κλείσιμο τα παραδοσιακά καζάνια και στον αφανισμό ένα από τα λίγα (ίσως το μοναδικό) παραδοσιακό επάγγελμα που έχει απομείνει στην ελληνική και ειδικότερα την κρητική ύπαιθρο.

Οι καζανάρηδες λένε ότι δεν θα αφήσουν να περάσει το συγκεκριμένο μέτρο και προειδοποιούν με δυναμικές κινητοποιήσεις.

Όπως είπε στην «Π» ο πρόεδρος του συλλόγου Παραδοσιακών Αποσταγματοποιών Τσικουδιάς Ηρακλείου Αντώνης Φραγκιαδάκης θα γίνει σωστή προετοιμασία των κινητοποιήσεων για να μην αποτελέσουν «τουφεκιά στον αέρα».

«Βλέπω σε βάθος χρόνου να γίνονται κινητοποιήσεις. Ο κόσμος δεν δέχεται το μέτρο και θεωρεί υπεύθυνους τους ποτοποιούς. Η κυβέρνηση όχι μόνο φαίνεται να υιοθετεί τις προτάσεις τους αλλά και να τις επαυξάνει!» τόνισε.

Στη γενική συνέλευση του συλλόγου που έγινε στην αίθουσα της Ένωσης Ηρακλείου ακούστηκαν πολλές προτάσεις. Μεταξύ αυτών και η συγκέντρωση υπογραφών από αμπελουργούς όλης της Κρήτης σε ένα κείμενο διαμαρτυρίας και υποστήριξης των καζανάρηδων. Στόχος είναι να συγκεντρωθούν χιλιάδες υπογραφές και να ζυμωθούν με τον τρόπο αυτό οι κινητοποιήσεις που θα ακολουθήσουν εάν η κυβέρνηση δεν αποσύρει το μέτρο.