Την προσωρινή αφαίρεση των 5 ποιμενικών σκύλων που έχει αλυσοδεμένους στο κτήμα του (και τους φροντίζουν οι τουρίστες και οι κάτοικοι της περιοχής), ο βοσκός από την Ελούντα που καταγγέλθηκε ότι τύφλωσε ένα από τα σκυλιά του, ζητά από την εισαγγελέα Πρωτοδικών Νεάπολης Λασιθίου, η Πανελλαδική Συντονιστική Επιτροπή Ζωοφιλικών Σωματείων.

Ζητά ακόμη, να μην επιτραπεί στον κτηνοτρόφο να αποκτήσει εκ νέου άλλα ζώα.

Στην επιστολή σημειώνεται: “Σας είναι προφανώς γνωστή η ειδεχθής και βάρβαρη κακοποίηση ζώου συντροφιάς και συγκεκριμένα ενός σκύλου από τον ιδιοκτήτη του (εξόρυξη οφθαλμών με τη χρήση αιχμηρού αντικειμένου, το οποίο κρατούσε στα χέρια του), η οποία οδήγησε στην υποχρεωτική ευθανασία του σκύλου.

Η αποτρόπαια αυτή κακοποίηση έχει συγκλονίσει το πανελλήνιο αλλά και τους φιλοζωικούς κύκλους της Ευρώπης.

Ο κτηνοτρόφος, εκτός από το δύστυχο αυτό ζώο έχει στην ιδιοκτησία του άνω των 5 ποιμενικών σκύλων, τους οποίους έχει μόνιμα αλυσοδεμένους, οι οποίοι, παραμελημένοι εντελώς από τον ίδιο, επιζούν χάριν Ελλήνων και αλλοδαπών φιλόζωων της περιοχής, οι οποίοι χορηγούν τροφή, νερό, τα προστατεύουν από τα τσιμπούρια το καλοκαίρι κλπ. Μετά τον θάνατο του ως άνω σκύλου ο “άνθρωπος” αυτός αντικατέστησε αμέσως το σκυλί με ένα κουτάβι λίγων μηνών, το οποίο επίσης αλυσόδεσε παρά την πολύ μικρή ηλικία του”.

Η επιστολή καταλήγει: “Επειδή η ως άνω εγκληματική συμπεριφορά του τόσο απέναντι στο άτυχο σκυλί όσο και απέναντι στα άλλα συνιστά βαριά κακοποίηση ζώων και τίποτα δεν αποκλείει την ακόμη πιο βάρβαρη συμπεριφορά του στα ζώα τα οποία ζουν, ζητάμε βάσει του νόμου 3170/2003, άρθρο 12, παρ. 4. να αφαιρεθούν προσωρινά ΟΛΑ τα σκυλιά του και να δοθούν στον Φιλοζωικό Σύλλογο Ελούντας με την επωνυμία PAWS. Ζητάμε επίσης να μην επιτραπεί στον ως άνω να αποκτήσει εκ νέου άλλα ζώα συντροφιάς”.

Οπως έγραψε η “Π”, την οργή της Πανελλαδικής Συντονιστικής Επιτροπής 100 ζωοφιλικών σωματείων της χώρας, προκάλεσε η απόφαση της εισαγγελέως Νεαπόλεως να αφήσει ελεύθερο, χωρίς να ορίσει δικάσιμο, το βοσκό από την Ελούντα που συνελήφθη μετά από την καταγγελία ότι τύφλωσε το σκύλο του και μάλιστα μπροστά στο παιδί του γιατί του έφαγε μια κότα.