Της Αννας Κωνσταντουλάκη

“Κλείνουν” στο τέλος του μήνα 80 κρεβάτια στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας σ’ όλη τη χώρα, ενώ πρόβλημα θα υπάρξει στις ΜΕΘ και της Κρήτης, αφού λήγουν οι συμβάσεις όσων είχαν προσληφθεί για να τις λειτουργήσουν.
“Ας ελπίσουμε ότι δεν θα φύγουν οι εργαζόμενοι και ότι θα συνεχίσουμε να λειτουργούμε τα δύο επιπλέον κρεβάτια που μας είναι απολύτως απαραίτητα”, είπε στην “Π” ο διευθυντής της ΜΕΘ του Πανεπιστημιακού, Δημήτρης Γεωργόπουλος.

Δραματικές ελλείψεις στις ΜΕΘ

Ο ίδιος, ανέφερε ότι υπάρχουν δραματικές ελλείψεις σε κρεβάτια ΜΕΘ, ενώ τόνισε ότι είναι συχνό το φαινόμενο, ασθενείς να μεταφέρονται σε διάφορα νοσοκομεία του νησιού, σε αναζήτηση διαθέσιμου κρεβατιού.
Από τα 150 κλειστά κρεβάτια που ήταν σε όλη τη χώρα, λειτούργησαν τον τελευταίο χρονο τα συγκεκριμένα 80, χάρη στις προσλήψεις συμβασιούχων.
Τη δραματική κατάσταση έλλειψης κρεβατιών εντατικής θεραπείας, η οποία αναμένεται να επιδεινωθεί αν δεν βρεθεί άμεσα λύση, περιέγραψε σε συνέντευξη Τύπου ο πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρίας Εντατικής Θεραπείας Απόστολος Αρμαγανίδης, ενόψει του 13ου Πανελλήνιου Συνεδρίου Εντατικής Θεραπείας, που θα γίνει από 5 έως 7 Νοεμβρίου.
Ο κ. Αρμαγανίδης αναφέρθηκε στο παράλογο, όπως είπε, σύστημα εφημεριών και αναρωτήθηκε χαρακτηριστικά, αν είναι δυνατόν τέσσερις γιατροί να μπορούν να κάνουν μόνο πέντε εφημερίες το μήνα, με βάση το νέο πλαφόν και μια μονάδα εντατικής θεραπείας να μένει ακάλυπτη ακόμη και για 20 μέρες.
Χαρακτηριστικά τόνισε, ότι εξακολουθούν να παραμένουν 70 θέσεις κενές και επισήμανε ότι ελάχιστοι γιατροί εκφράζουν πλέον ενδιαφέρον να ακολουθήσουν την ειδικότητα που θα τους επιτρέψει να εργαστούν στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας.