Του Κώστα Μπογδανίδη

Στα χέρια των οικονομικών επιθεωρητών περνάει με εντολή του υπουργείου ο έλεγχος του έργου της παραλιακής λεωφόρου μετά τις αλλεπάλληλες καταγγελίες που έχουν γίνει! Είναι ο…τέταρτος κατά σειρά έλεγχος που γίνεται από τα αρμόδια όργανα της διοίκησης για το αμαρτωλό έργο αφού έχουν προηγηθεί οι δικαστικές αρχές, οι επιθεωρητές Περιβάλλοντος και των Δημοσίων έργων- με τους δύο τελευταίους να έχουν εκδώσει πορίσματα-καταπέλτες!
Η Οικονομική Eπιθεώρηση Κρήτης θα αναλάβει τον οικονομικό έλεγχο (και…αναμένεται να βρει πολλά…) με γραπτή εντολή του υπουργείου Οικονομίας το οποίο δεν μπορεί να ελέγξει τώρα το οικονομικό αντικείμενο μέσω της διεύθυνσης σχεδιασμού αφού αυτό απεντάχθηκε από το Γ’ΚΠΣ λόγω των γνωστών χειρισμών που έχουν γίνει!
Τώρα μετά τις εκθέσεις από τα δημόσια έργα και το περιβάλλον , την απένταξη του έργου από το Γ’ΚΠΣ, την απώλεια των φακέλων από τον ΟΛΗ αναμένεται η ΕΔΕ που διεταξε ο κ.Τσικνάκης και φυσικά τι θα δείξει η έρευνα που διεξάγεται από την Εισαγγελία. Αλλά ουσιώδες είναι το τι θα βγάλουν οι οικονομικοί επιθεωρητές.
Συγκεκριμένα το έγγραφο που εστάλη χθες στην αρμόδια υπηρεσία από το υπουργείο Οικονομίας αναφέρει:
«Με το ανωτέρω σχετικό διαβιβάσθηκε στην υπηρεσία μας έγγραφη καταγγελία του κ. Μπαλαχούτη Ιωάννη που αφορά στη νομιμότητα υλοποίησης του έργου «Ανάπλαση του παραλιακού μετώπου του Δήμου Ν. Αλικαρνασσού» από τον Οργανισμό Λιμένος Ηρακλείου Α.Ε. Επειδή το συγκεκριμένο έργο έχει ήδη αφαιρεθεί από τα προς χρηματοδότηση έργα του ΠΕΠ Κρήτης στο πλαίσιο του Γ’ ΚΠΣ και επομένως η ΕΔΕΛ, σύμφωνα με το άρθρο 17 του Ν. 2860/2000 στερείται αρμοδιότητας για τον έλεγχό του, σάς διαβιβάζουμε περαιτέρω το σχετικό φάκελο της υπόθεσης και παρακαλούμε για τις δικές σας, κατά λόγο αρμοδιότητας, ενέργειες.»

Απάντηση Καπετανάκη

Από τον πρώην διευθύνοντα σύμβουλο του ΟΛΗ κ.Καπετανάκη πήραμε επιστολή με την οποία απαντά σε όσα έχουν ειπωθεί από την προηγούμενη διοίκηση. Ο κ.Καπετανάκης θεωρεί ότι επί των ημερών του όλα έγιναν μια χαρά, επιρρίπτει ευθύνες στην σημερινή διοίκηση, αλλά δεν λέει τίποτα για τους ελέγχους και τα πορίσματα για την παραλιακή που δείχνουν ότι τίποτα σχεδόν δεν έγινε νόμιμα!
Συγκεκριμένα αναφέρει:
«Με αφορμή δημοσίευμα της έγκριτης εφημερίδας σας με τίτλο « θα πληρώσει ο ΟΛΗ πάνω από 500.000 ευρώ στον εργολάβο της παραλιακής..ΕΧΑΣΑΝ ΤΗΝ ΔΙΚΗ ΚΑΙ ΤΑ ΕΓΓΡΑΦΑ» για την αποκατάσταση της αλήθειας σας γνωρίζουμε τα παρακάτω θεωρώντας σίγουρο ότι θα τα δημοσιεύσετε στην ίδια θέση.
Κατά την υλοποίηση του έργου της διάνοιξης του δρόμου από το καρνάγιο προς την Αλικαρνασσό προέκυψε ανάγκη συμπληρωματικών εργασιών σύνδεσης των δύο έργων στην περιοχή του καρνάγιου.
Την συμπληρωματική σύμβαση για τις παραπάνω εργασίες ενέκρινε με την 123/6ο/11-08-09 απόφαση του το Τεχνικό Συμβούλιο της Νομαρχίας Ηρακλείου και στη συνέχεια το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Ηρακλείου με τις αριθ. 345/3-6-09 και 877/18-11-09 αποφάσεις του ως προϊσταμένη αρχή του έργου.
Τις εγκεκριμένες αυτές εργασίες υλοποίησε ο ανάδοχος με επίβλεψη της Τεχνικής Υπηρεσίας του ΟΛΗ σαν Διευθύνουσα υπηρεσία του έργου .
Μετά την ολοκλήρωση των εργασιών ο ανάδοχος υπέβαλε στην Τεχν.Υπηρεσία του ΟΛΗ, που έχει την ευθύνη του ελέγχου, τις αναλυτικές επιμετρήσεις και τους λογαριασμούς που πρωτοκολλήθηκαν στις 10-3-2010 για την πληρωμή των εκτελεσθέντων εργασιών της παραπάνω εγκεκριμένες συμπληρωματικής σύμβασης.
Η Τεχνική Υπηρεσία του ΟΛΗ, δεν ενέκρινε άμεσα την πληρωμή των λογαριασμών που υπεβλήθησαν διότι όπως ενημέρωσε έπρεπε να ελέγξει πρώτα τις επιμετρήσεις του έργου.
Στο μεταξύ, όπως πληροφορηθήκαμε από τα ΜΜΕ, μετά που ανέλαβε η νέα Διοίκηση στο λιμάνι ο ανάδοχος προσέφυγε σε αρμόδιο δικαστήριο του Ηρακλείου που εξέδωσε διαταγή πληρωμής με βάση τον 8ο λογαριασμό του και ανατέθηκε σε δικηγόρο του Ηρακλείου η υπόθεση για να ανασταλεί και να ανακοπεί η εφαρμογή της παραπάνω δικαστικής απόφασης.
Η εκδίκαση της αίτησης αναστολής εκδικάστηκε σε βάρος του οργανισμού δημιουργώντας στον ΟΛΗ την υποχρέωση καταβολής στο εργολάβο του εκδικασθέντος ποσού για τις εργασίες που εκτελέστηκαν. Και εδώ δημιουργείται το εύλογο ερώτημα: Γιατί η νέα διοίκηση που ισχυρίζεται ότι δεν γνώριζε τίποτα και ο δικηγόρος που του ανέθεσαν την υπόθεση δεν αναζήτησαν τους λογαριασμούς που είχαν "χαθεί" πριν την εκδίκαση της αίτησης αναστολής εκτέλεσης της διαταγής πληρωμής τον Σεπτέμβριο;
Μηνάς Καπετανάκης»