Της Πέλλας Λασηθιωτάκη

Λάδι... διαφάνειας!

Λογαριασμό στους καταναλωτές για το πού πάνε τα χρήματά τους, αναγράφει στη νέα συσκευασία ελαιολάδου η Ένωση Πεζών


Τη λεγόμενη «ψαλίδα» μεταξύ τιμών παραγωγού και καταναλωτή στο ελαιόλαδο επιχειρεί να «κλείσει» η Ένωση Πεζών με μία καινοτόμα συσκευασία που κυκλοφόρησε στην αγορά. Συγκεκριμένα, η Ένωση Πεζών στη νέα συσκευασία ελαιόλαδου αναγράφει πoύ καταλήγουν τα χρήματα των καταναλωτών δηλαδή τα ποσά που πάνε στη συνεταιριστική οργάνωση, το κατάστημα λιανικής πώλησης και το κράτος (ΦΠΑ).

Η τελική τιμή του έξτρα παρθένου ελαιόλαδου της Ένωσης Πεζών είναι μόλις 3,40 ευρώ το λίτρο την ώρα που οι τιμές λιανικής πώλησης διαφόρων επιχειρήσεων κυμαίνονται από 4,20 έως 5,80 ευρώ.

Η νέα συσκευασία έχει τον τίτλο «ΕΛΑΙΟΠΑΡΑΓΩΓΟΙ». Αυτό είναι το νέο brand name που κυκλοφόρησε η Ένωση Πεζών. Πάνω στην τσίγκινη συσκευασία υπάρχει τυπωμένο ταμπελάκι που παρουσιάζει αναλυτικά πού πάνε τα χρήματα των καταναλωτών. Συγκεκριμένα αναφέρει:

-Τιμή παραγωγού η τρέχουσα

-Συσκευασία /μεταφορά 12%

-Προτεινόμενο περιθώριο εμπορίου 19%

-ΦΠΑ 11%

Η Ένωση Πεζών πουλά το πεντάκιλο «ΕΛΑΙΟΠΑΡΑΓΩΓΟΙ» από τα 13 καταστήματα λιανικής πώλησης που διαθέτει σε όλη την Ελλάδα (μεταξύ αυτών και του Ηρακλείου) στην τιμή των 16,95 ευρώ.

Δηλαδή οι καταναλωτές μπορούν να το αγοράζουν με 3,40 ευρώ το λίτρο. Ήδη έχει έρθει σε επαφή με μεγάλες αλυσίδες σούπερ μάρκετ, ενώ έχει κλείσει συμφωνίες με σημαντικούς χονδρέμπορους σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας.

Με τον τρόπο αυτό η Ένωση Πεζών επιχειρεί να κάνει το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο πιο προσιτό στους καταναλωτές, βάζοντας παράλληλα μία τάξη στα πράγματα για το πού πάνε τα χρήματα της λεγόμενης «ψαλίδας» των τιμών.

Παρακίνηση, εμπνευστής, δύναμη και μέσο

Παράλληλα όμως η Ένωση Πεζών απαντά και σε μία άλλη ανάγκη του καταναλωτικού κοινού που θέλει να γνωρίζει τι ακριβώς περιλαμβάνουν οι συσκευασίες που αγοράζει, δηλαδή αν πρόκειται πράγματι για έξτρα παρθένο ελαιόλαδο, αν αυτό είναι ελληνικό και συγκεκριμένα κρητικό, αν είναι ποιοτικά ελεγμένο και τελικά γνήσιο και υγιεινό.

Όπως αναφέρει στη συσκευασία πρόκειται για ελαιόλαδο ποικιλίας κορωνέικης με οξύτητα κάτω του 0,5, που προέρχεται από τις 3.000 οικογένειες των παραγωγών της.

«Παρακίνηση μας ο παραγωγός, εμπνευστής μας ο καταναλωτής, δύναμη μας ο ελαιώνας, μέσο μας τα λιοτρίβια μας» αναφέρει η Ένωση Πεζών στα κείμενα που έχει προετοιμάσει για την προβολή και την προώθηση στην αγορά της συγκεκριμένης συσκευασίας ελαιόλαδου.

«Σκοπό μας είναι, υπογραμμίζει, να στηρίξουμε τα ελληνικά νοικοκυριά σε αυτή τη δύσκολη οικονομική περίοδο, να αναδείξουμε το ανώτερης ποιότητας λάδι ελιάς σε πολύτιμο αγαθό προσιτό σε όλους, να προσθέσουμε αξία στη διατροφή, να γίνουμε χορηγοί υγείας στον καταναλωτή, να ξέρει ο καταναλωτής τι ακριβώς αγοράζει και σε ποια τιμή, να καταπολεμήσουμε την ακρίβεια».

Η ποιότητα του ελαιόλαδου, σύμφωνα με την Ένωση Πεζών, διασφαλίζεται από την τεχνογνωσία της Ένωσης και των παραγωγών της στην παραγωγή υψηλής ποιότητας ελαιόλαδου και από με την πιστοποίηση κατά ISO 9001, ISO 22000, IFS

Στις συσκευασίες του ελαιόλαδου της Ένωσης Πεζών αναφέρεται η ένδειξη «Μεσογειακή Διατροφή» αντί «Κρητική Διατροφή».

Απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις ο πρόεδρος της συνεταιριστικής οργάνωσης Γιώργος Φραγκιαδουλάκης είπε ότι όταν η Ένωση Πεζών έστηνε τα καταστήματα της όλοι έκαναν λόγο για τη μεσογειακή διατροφή, με αποτέλεσμα να υιοθετήσει τη συγκεκριμένη ένδειξη στα σημεία λιανικής πώλησης και τις συσκευασίες των προϊόντων της.

«Αυτό που μελετάμε τώρα είναι οι διαδικασίες για να αποτραβήξουμε αυτή την ένδειξη και να αναδείξουμε την κρητική διατροφή» είπε ο κ. Φραγκιαδουλάκης και πρόσθεσε: «Εμείς στηρίζουμε την κρητική διατροφή, το έχουμε αποδείξει και παράλληλα το έχουμε δηλώσει ως Ένωση στη συνάντηση των προέδρων των τεσσάρων Ενώσεων για το ίδιο θέμα».