
Εντυπωσιακό έργο έχει να επιδείξει την τελευταία τετραετία η Δημοτική Επιχείρηση Πολιτισμού, Τουρισμού και Ανάπτυξης Ηρακλείου, που “τρέχει” ποίκιλες δράσεις με γνώμονα τον πολίτη.
Για περίπου 25 χρόνια η ΔΕΠΤΑΗ αποτελεί ένα δημιουργικό εργαλείο στα χέρια της εκάστοτε δημοτικής αρχής. Ενεργοποιείται σε πολλούς τομείς, προσφέροντας λύσεις σε σύντομο χρόνο. Προάγει και εκτελεί επιχειρηματικές, αναπτυξιακές, πολιτιστικές και κοινωνικές δραστηριότητες. Είναι μια δημοτική επιχείρηση αυτοδιοικούμενη, αυτοχρηματοδοτούμενη και αυτοδιαχειριζόμενη.
Στην “ομπρέλα δράσης” της Δημοτικής Επιχείρησης, εντάσσονται μεταξύ άλλων δραστηριότητες σχετικές με δημοτικές καφετέριες, αναψυκτήρια και δημοτικά πάρκιγκ, μέχρι και τη διαχείριση του ωδείου Ηρακλείου, του μοναδικού εργαστηρίου ψηφιδωτού στην Ελλάδα, την τεχνική υποστήριξη του Πολιτιστικού Κέντρου, καθώς και τη διαχείριση μονάδων κοινωνικής μέριμνας (βοήθεια στο σπίτι).
“Στόχος της Δημοτικής Επιχείρησης είναι να παρέχει συνεχώς αναβαθμισμένες υπηρεσίες στους πολίτες με το μικρότερο δυνατό κόστος και την καλύτερη ποιότητα” αναφέρει ο πρόεδρος της ΔΕΠΤΑΗ κ. Γιώργος Παρασύρης και προσθέτει:
“Το έργο της επιχείρησης είναι ιδιαίτερα δυναμικό, ενώ μέσα στην αρνητική οικονομική συγκυρία διευρύνουμε την προσφορά μας προς τους πολίτες, με σημαντικές μειώσεις τιμών και προσφορές, ώστε να τους ανακουφίσουμε οικονομικά, αλλά και να βοηθήσουμε τους οικονομικά ασθενέστερους”.
Έμφαση δίνει παράλληλα ο κ. Παρασύρης στην προστασία των εργαζομένων της επιχείρησης, αλλά και στη διατήρηση σημαντικού αριθμού θέσεων εργασίας.
“Προσπαθούμε στο βαθμό του εφικτού, να επιμηκύνουμε το διάστημα λειτουργίας των διαφόρων εποχιακών υπηρεσιών μας, προκειμένου να προστατεύσουμε τους εργαζομένους, αλλά και να εξασφαλίσουμε τη μέγιστη περίοδο απασχόλησης τους”, τονίζει ο κ. Παρασύρης, διευκρινίζοντας:
“Στο συνολικότερο αναπτυξιακό πλάνο της επιχείρησης είναι η γενικότερη επιμήκυνση των υπηρεσιών, αλλά και οι ανταγωνιστικές τιμές που διασφαλίζουν πρωτίστως τους πολίτες, αλλά ταυτόχρονα και τους εργαζομένους και τον δήμο”.
Στις πρόσφατες δράσεις της επιχείρησης εντάσσεται η χάραξη κοινωνικής πολιτικής με μειωμένες τιμές για τις παρεχόμενες υπηρεσίες προς τους δημότες, σε συνδυασμό με μια προσπάθεια για επιμήκυνση του χρόνου λειτουργίας υπηρεσιών, με στόχο την προάσπιση δικαιωμάτων των εποχιακά απασχολούμενων.
Τονίζεται πως στις σημερινές αρνητικές συγκυρίες η Δημοτική Επιχείρηση ψάχνει να βρει τρόπους προσφοράς ποιοτικών υπηρεσιών σε προσιτές τιμές. Οι φτηνές τιμές σε λογικό πλαίσιο είναι μέρος της κοινωνικής πολιτικής αλλά και προσφορά στην προσπάθεια μείωσης του στασιμοπληθωρισμού που μαστίζει την οικονομία.
Αξίζει να επισημανθεί παράλληλα πως με τις μεταρρυθμίσεις του Καλλικράτη η ΔΕΠΤΑΗ αναμένεται να παραμείνει ένα ισχυρό πολυεργαλείο για τον Δήμο και στις νέες συνθήκες, ενώ πιθανό είναι κάποια στιγμή να προχωρήσει την ανάπτυξη της σε νέους τομείς στο χώρο των ενεργειακών υποθέσεων στην πόλη, σύμφωνα με την ευρωπαϊκή νομοθεσία.
Δραστηριότητες
Σε πέντε βασικούς τομείς δραστηριοποιείται η Δημοτική Επιχείρηση Πολιτισμού, Τουρισμού και Ανάπτυξης Ηρακλείου.
Η επιχείρηση δραστηριοποιείται στον επιχειρηματικό τομέα με δημοτικές καφετέριες, εστιατόρια, υπαίθριους σταθμούς αυτοκινήτων και Info café.
Στον πολιτιστικό τομέα διαχειρίζεται το Ωδείο Ηρακλείου, το εργαστήριο ψηφιδωτών, το Πολύκεντρο Νεολαίας, το βιβλιοπωλείο εκδόσεων Βικελαίας Βιβλιοθήκης, έχει τη διαχείριση πολιτιστικών εκδηλώσεων του δήμου καθώς και την ευθύνη για το κουαρτέτο εγχώρδων.
Στον αναπτυξιακό τομέα η ΔΕΠΤΑΗ έχει την τεχνική υποστήριξη για το Πολιτιστικό κέντρο και τη σύνταξη μελετών για την ανέγερση υπόγειου σταθμού αυτοκινήτων στην λεωφόρο Δημοκρατίας, τη σύνταξη μελετών για την αξιοποίηση της διαδημοτικής παραλίας Καρτερού, καθώς και την διαχείριση Ευρωπαϊκών προγραμμάτων Κοινωνικού χαρακτήρα με τη λειτουργία μονάδων Κοινωνικής Μέριμνας.
Στον τομέα της Κοινωνικής Μέριμνας, υπάρχουν 6 ΚΑΠΗ, ενώ στο ΚΗΦΗ εργάζονται 35 εργαζόμενοι σε διάφορες ειδικότητες (7 γιατροί, 2 φυσιοθεραπευτές και 26 οικ. Βοηθοί, νοσηλεύτριες, κοινωνικοί Λειτουργοί).
Προσφορές
Δεκάδες είναι οι προσφορές που πραγματοποιεί για τους δημότες η ΔΕΠΤΑΗ. Από τη Δευτέρα 13 Σεπτεμβρίου οι καρέκλες και οι ομπρέλες παρέχονται δωρεάν στους επισκέπτες της παραλίας Καρτερού, ενώ υπάρχουν μειώσεις σε διάφορα προϊόντα έως και 15 %. Συνεχίζονται παράλληλα οι διευκολύνσεις και οι δωρεάν παροχές στους ηλικιωμένους των ΚΑΠΗ και άλλων όμορων Δήμων, στα παιδιά με ειδικές ανάγκες του Ηρακλείου και στα κέντρα ψυχικής υγιεινής του Δήμου.
Στο Μαρίνα παράλληλα, μία φορά το μήνα διατίθενται δωρεάν αναψυκτικά, γλυκά και παγωτό σε παιδιά με ειδικές ανάγκες, ενώ έγινε μείωση σε όλους τους καφέδες 15% από 1 Ιουλίου (εσπρέσο 2,30),(ελληνικός 2 ?). Κάθε εβδομάδα καθιερώνεται η μέρα του πολίτη. Τα παιδιά θα μπορούν να απολαμβάνουν αναψυκτικά, παγωτά, γλυκά με ένα ευρώ.
Στο καφενείο Κουμπές στην πλατεία Κορνάρου προβλέπεται μείωση των τιμών κατά 15 %, οι οποίες παραμένουν σταθερές από το 2007. Στο δημοτικό αναψυκτήριο της Όασης επίσης οι τιμές είναι σταθερές από το 2007, ενώ προβλέπεται μείωση τιμών 15 %. Μείωση τιμών προβλέπεται επίσης τόσο στον Γερο – Πλάτανο, όσο και στη Βάρδια.
Στο Πολύκεντρο Νεολαίας οι τιμές είναι πολύ φθηνές, ενώ η χρήση διαδικτύου παρέχεται δωρεάν.
Οι τιμές των parking είναι σταθερές από το 2007 και κυμαίνονται από 2 έως 4 ευρώ για όλη την ημέρα.
Από τα τέλη Οκτωβρίου προγραμματίζεται επίσης η λειτουργία του υπόγειου σταθμού αυτοκινήτων στο ΣΠΚΗ, ενώ στο Ωδείο Ηρακλείου δεν θα πραγματοποιηθούν αυξήσεις διδάκτρων.
Υπάρχουν και άλλα σημεία που χαρακτηρίζουν την κοινωνική πολιτική της ΔΕΠΤΑΗ όπως τα έξοδα κίνησης που δίνονται στους εργαζόμενους στα προγράμματα «Βοήθεια στο σπίτι»για να εξυπηρετούνται οι ηλικιωμένοι και οι έχοντες ανάγκη συμπολίτες μας. Ένα άλλο παράδειγμα είναι ότι το καλοκαίρι από το κατάστημα ΒΑΡΔΙΑ διατέθηκαν δωρεάν τα αναγκαία για το τραπέζι των ηλικιωμένων στο ΚΗΦΗ. Όταν χρειάζονται κάποια έξοδα για την εξυπηρέτηση των προγραμμάτων «Βοήθεια στο σπίτι» ή στα ΚΑΠΗ και οι γραφειοκρατικές διαδικασίες καθυστερούν τότε η ΔΕΠΤΑΗ με συνοπτικές διαδικασίες εξασφαλίζει φάρμακα, ταινίες ή μηχανάκια για το ζάχαρο και άλλα μικρά αλλά αναγκαία πράγματα.

