Της Ευαγγελίας Καρεκλάκη

Μόλις τέσσερις ειρηνοδίκες έχουν απομείνει στο Ηράκλειο για να καλύψουν τις ανάγκες όλου του νομού. Η κατάσταση είναι πλέον δραματική για τους ελάχιστους ειρηνοδίκες ενώ χιλιάδες πολίτες βρίσκονται στα όρια της απόγνωσης αφού χρειάζεται να περιμένουν δύο και τρία χρόνια για την εκδίκαση μίας απλής υπόθεσης.

Ως γνωστόν το Ειρηνοδικείο είναι αρμόδιο για όλες τις υποθέσεις μέχρι 12.000 ευρώ.

Εκεί εκδικάζονται όλες οι υποθέσεις των τροχαίων που δεν έχουν νεκρούς ή σωματικές βλάβες, εργατικές διαφορές μικρού ύψους, μισθώσεις έως του ποσού των 450 ευρώ και φυσικά όλες οι διαταγές πληρωμής.

Αποκαλυπτικά είναι τα στοιχεία σε σχέση με τις αποφάσεις που εξέδωσε το Ειρηνοδικείο Ηρακλείου-δεν συμπεριλαμβάνονται τα περιφερειακά (Μοιρών, Πύργου, Βιάννου, Χερσονήσου, Καστελλίου και Αρκαλοχωρίου) το περασμένο δικαστικό έτος. Μόνο για την πόλη του Ηρακλείου εκδόθηκαν 1101 αποφάσεις και 5594 διαταγές πληρωμής.

Αυτό σημαίνει ότι με δεδομένο τον αριθμό των ειρηνοδικών που έχουν απομείνει, ο καθένας είναι υποχρεωμένος να εκδίδει περισσότερες από 250 αποφάσεις και 1250 διαταγές πληρωμής, χωρίς να συμπεριλαμβάνονται οι άλλες πράξεις που διενεργεί, έρευνες, πραγματογνωμοσύνες κλπ

Πολύ περισσότερο τώρα που στην αρμοδιότητα των Ειρηνοδικείων εμπίπτουν και οι διαδικασίες για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά.



Παρέμβαση Δικηγορικού Συλλόγου



Η σοβαρότητα της κατάστασης προκάλεσε την παρέμβαση της διοίκησης του Δικηγορικού Συλλόγου Ηρακλείου. Την περασμένη εβδομάδα υπήρξε συνάντηση του εκπροσώπου του συλλόγου Απόλλωνα Καλογερόπουλου με τον πρόεδρο του Αρείου Πάγου στη διάρκεια της οποίας συζητήθηκε εκτενώς η κατάσταση.

Σύμφωνα με τον κ. Καλογερόπουλο υπήρξε δέσμευση για ενίσχυση του Ειρηνοδικείου Ηρακλείου με τρεις ειρηνοδίκες που θα μετατεθούν από το Λασίθι και τα Χανιά. Αξίζει να σημειωθεί ότι στο Λασίθι υπηρετούν πέντε ειρηνοδίκες ενώ στα Χανιά υπηρετούν έξι, όσοι δηλαδή προβλέπει και το σχετικό οργανόγραμμα.

Αν και το Ηράκλειο είναι το πρώτο περιφερειακό Πρωτοδικείο της χώρας, το προ 20ετίας οργανόγραμμα προβλέπει στελέχωση των Ειρηνοδικείων του νομού με 13 μόλις δικαστές.

Μετά τα τελευταία γεγονότα σε σχέση με το συνταξιοδοτικό, οι εννέα αποχώρησαν.

Είναι αξιοσημείωτο ότι το ελληνικό κράτος έκανε τελευταία φορά διαγωνισμό για ειρηνοδίκες το 1997, ενώ για τους δικαστές γίνονται διαγωνισμοί κάθε χρόνο.

«Αυτή η κατάσταση δείχνει ότι η αρνησιδικία πλήττει τον πολίτη, ο πολίτης περιμένει χρόνια για να δικάσει υπόθεση του, με αποτέλεσμα να δυσφορεί, να χάνει το δίκιο του, να ατονεί» σχολιάζει ο κ. Καλογερόπουλος.

Δραματική όμως είναι η κατάσταση που επικρατεί και στο Πταισματοδικείο Ηρακλείου όπου ο όγκος των υποθέσεων είναι τεράστιος.

«Φανταστείτε ότι έχουμε επτά εισαγγελείς με χιλιάδες προκαταρκτικές και αλλεπάλληλες εξετάσεις μαρτύρων» σχολιάζει ο κ. Καλογερόπουλος.

Το Πταισματοδικείο Ηρακλείου στελεχώνουν τρεις πταισματοδίκες εκ των οποίων η μία είναι με απόσπαση.