Συντονίζουν τις δυνάμεις τους ο Σύλλογος Οικιστών Εκτός Σχεδίου Πόλης και πολιτιστικοί σύλλογοι που δραστηριοποιούνται σε περιοχές όπου υπάρχουν αυθαίρετα, προκειμένου να φτάσει στην κάλπη, μαζί με την ψήφο τους το σήμα «Είμαι οικιστής» το οποίο ξεκινά να διανέμεται.

Χθες πραγματοποιήθηκε μια ευρεία συνάντηση των οικιστών και μελών των πολιτιστικών συλλόγων, προκειμένου να συμφωνήσουν τις οργανωτικές διαδικασίες της προσπάθειας, που έχει ως πρώτο στόχο να αποθαρρύνει τη συμμετοχή αυθαιρετούχων, σε οποιοδήποτε ψηφοδέλτιο. Οπως ξεκαθαρίστηκε θα πρέπει με ενιαίο τρόπο να εκφραστεί η λαϊκή δυσφορία για την πολιτική στο θέμα των προστίμων, δηλαδή με τα άκυρα ψηφοδέλτια. Όπως είναι γνωστό, ο σύλλογος οικιστών έχει προχωρήσει στη μαζική παραγγελία 80.000 αυτοκόλλητων με το σήμα «Είμαι οικιστής» με στόχο να φτάσει πόρτα- πόρτα, σε κάθε αυθαίρετο και από εκεί στην κάλπη. Στο πλαίσιο αυτό ο σύλλογος έχει ζητήσει από τη Λότζια να του δοθεί η άδεια για την εγκατάσταση δύο περιπτέρων, ένα στην πλατεία Ελευθερίας και ένα στη Χανιόπορτα, από όπου θα μοιράζονται τα αυτοκόλλητα και θα ενημερώνονται οι πολίτες για το «ναυάγιο» των διαπραγματεύσεων για τα αυθαίρετα με την υπουργό κ.Μπιρμπίλη. Ο πρόεδρος του συλλόγου Μιχ. Βλαχάκης, τόνισε ότι θα γίνει μια μεγάλη προσπάθεια ώστε στις συνοικίες της πόλης και στην ενδοχώρα του νομού να φτάσει όλο αυτό το υλικό προκειμένου ώστε να μην υπάρξει κανείς που να έχει αυθαίρετο και να μην έχει στα χέρια του το συγκεκριμένο αυτοκόλλητο. Ο ίδιος επισήμανε ότι το μέγεθος της λαϊκής δυσαρέσκειας που υπάρχει είναι τέτοιο, που ακόμα και τελικά λύση να βρεθεί στο θέμα των αυθαιρέτων ο κόσμος θα συνεχίσει να αντιδρά ρίχνοντας στην κάλπη το αυτοκόλλητο.

Τα μέλη του Συλλόγου αυθαιρετούχων εκτιμούν ότι πράγματα θα χειροτερέψουν, μετά τις εκλογές καθώς τότε εκτιμάται ότι θα αρχίσουν να διανέμονται μαζικά τα «μπιλιετάκια» της πολεοδομίας, για τη χρέωση των προστίμων διατήρησης. Η κατάσταση αυτή όπως τονίζει, θα δημιουργήσει ένα σκηνικό εκρηκτικό, αφού είναι προφανές ότι η οικονομική κρίση έχει βουλιάξει δεκάδες οικογένειες σε απόγνωση, καθώς αδυνατούν να καλύψουν άμεσες ανάγκες τους, πόσω μάλλον τα πρόστιμα των αυθαιρέτων.



Μήνυση

στην Πολεοδομία



Μήνυση στην Πολεοδομία είναι αποφασισμένος να καταθέσει ο Σύλλογος Οικιστών Εκτός Σχεδίου Πόλης, μετά την άρνηση της υπηρεσίας, να τους παραδώσει σε μορφή φωτοαντίγραφου, όλη την αλληλογραφία που είχε η υπηρεσία με τους οικονομικούς επιθεωρητές, για το επίμαχο θέμα των αυθαιρέτων.

Όπως είναι γνωστό, ο Σύλλογος Οικιστών είχε καταθέσει εξώδικο με το οποίο ζητά από την Πολεοδομία, να του κοινοποιήσει όλα τα έγγραφα που αντηλλάγησαν με τον οικονομικό επιθεωρητή, για το επίμαχο θέμα της διαχείρισης των αυθαιρέτων, από όπου εκτιμά ότι θα προκύψουν σημαντικά συμπεράσματα.

Η απάντηση στο εξώδικο, για λογαριασμό της υπηρεσίας, ήρθε από τον προϊστάμενο της Πολεοδομίας, ο οποίος επικαλέστηκε επίσημη γνωμάτευση της Νομικής Υπηρεσίας, η οποία έκρινε ότι δεν είναι δυνατή η χορήγηση αντιγράφων της αλληλογραφίας με τον οικονομικό επιθεωρητή.

Στο μεταξύ η απάντηση αυτή φαίνεται ότι εξόργισε το σύλλογο, που εμφανίζεται αποφασισμένος να απαντήσει με μηνύσεις στην πολεοδομία, ξεκαθαρίζοντας ότι έχει έννομο συμφέρον για να πάρει στα χέρια του τα στοιχεία αυτά, τα οποία θα πρέπει να είναι εις γνώση των πολιτών. «Θέλουμε τα έγγραφα αυτά διότι έχουμε έννομο συμφέρον για να ενημερώσουμε τα μέλη μας», σημειώνει χαρακτηριστικά ο κ.Βλαχάκης ο οποίος δεν κρύβει την απορία του, « γιατί άραγε οι οικονομικοί επιθεωρητές έχουν επιλέξει το Ηράκλειο, για να ενεργοποιήσουν την διαδικασία των προστίμων; Δεν υπάρχουν άλλες περιοχές με αυθαίρετα, εκτός του δήμου μας;…Τι πραγματικά έχει συμβεί;». Ο ίδιος καταγγέλλει ότι οι οικιστές, όχι μόνο έχουν έννομο συμφέρον, αλλά και την υποχρέωση ηθικά και νομικά να ξεκαθαρίσουν απέναντι στα μέλη του, υπό ποιες συνθήκες ξεκίνησε η όλη διαδικασία ενεργοποίησης των προστίμων, η οποία θα πρέπει να μελετηθεί σε βάθος.