Της Πέλλας Λασηθιωτάκη

Διάσημο έχει γίνει κυρίως στα μπαράκια των Αθηνών αλλά και των υπόλοιπων μεγάλων αστικών κέντρων το ρακόμελο από τους νέους που το θεωρούν πολύ «in». Η μόδα του ρακόμελου άρχισε πριν περίπου 2 χρόνια, όπως έχει ήδη γράψει η «Π» και οι παραδοσιακοί καζανάρηδες της Κρήτης έτρεφαν ελπίδες για σημαντική άνοδο των πωλήσεων της τσικουδιάς.

Η πορεία των πωλήσεων εξελίχθηκε ανοδικά, χωρίς όμως να επιβεβαιώσει τις ελπίδες των παραγωγών. Κι αυτό επειδή μια φορά ακόμα στη χώρα μας το «ρακόμελο» έγινε τόσο εμπορικό ώστε να υποβαθμιστεί σημαντικά η ποιότητά του…

«Ό,τι δημιουργούμε στην Ελλάδα, χαλάει μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα, επειδή αποτελεί εστία κέρδους για ορισμένους που το υποβαθμίζουν ποιοτικά. Αυτό έγινε και με το ρακόμελο.

Δυστυχώς ξεκίνησε πάρα πολύ καλά, όμως στη συνέχεια οι πωλήσεις δεν ήταν αυτές που προσδοκούσαμε επειδή κάποιοι έριξαν την ποιότητα» επισημαίνει ο πρόεδρος του συλλόγου Παραδοσιακών Αποσταγματοποιών Τσικουδιάς Αντώνης Φραγκιαδάκης.

«Είναι ένα απίθανο ποτό!»

Σύμφωνα με τον κ. Φραγκιαδάκη, το ρακόμελο «είναι ένα απίθανο ποτό, όταν γίνεται από καλή τσικουδιά και ποιοτικό μέλι». Συχνά – πυκνά οι καζανάρηδες παρασκευάζουν ρακόμελο και το απολαμβάνουν. Δεν πρόκειται για κάτι δύσκολο, αρκεί να ζεσταθεί κάπως (και με προσοχή) η τσικουδιά και να προστεθεί στη συνέχεια το μέλι.

Στην Κρήτη όσοι πίνουν ρακόμελο συνήθως δεν προσθέτουν κανέλα. Προτιμούν την «καθαρή» γεύση της τσικουδιάς και του μελιού. Χρειάζεται όμως προσοχή διότι μεθάει εύκολα…

Οι καζανάρηδες είχαν ζητήσει άδειες για την παραγωγή ρακόμελου, πριν περίπου 2 χρόνια, αλλά δόθηκαν τελικά αποκλειστικά και μόνο στους ποτοποιούς, λέει ο κ. Φραγκιαδάκης.

«Είχαμε ζητήσει άδειες αλλά δεν μας έδωσαν. Επίσης εδώ και χρόνια ζητάμε να γίνονται έλεγχοι στις ποτοποιείες και τα μεγάλα καζάνια που πολλές φορές λειτουργούν παράνομα, αλλά δεν έχουμε δει κάποιο αποτέλεσμα» επισημαίνει ο κ. Φραγκιαδάκης.

«Δεν ταιριάζει το τσίπουρο»

Ο ίδιος λέει ότι το ρακόμελο παράγεται αποκλειστικά και μόνο από ρακή, από τσικουδιά. «Δεν ταιριάζει η γεύση του τσίπουρου, επειδή για την παραγωγή του χρησιμοποιείται γλυκάνισο.

Και το γλυκάνισο με το μέλι δεν ταιριάζουν για την παραγωγή του ρακόμελου. Κι όσοι δε το πιστεύουν, μπορούν να δοκιμάσουν να δημιουργήσουν ρακόμελο με τσίπουρο!» επισημαίνει ο κ Φραγκιαδάκης.