Από τις στάχτες του είναι έτοιμο να αναγεννηθεί το φοινικόδασος του Πρέβελη, αφού οι ειδικοί κρίνουν ότι η κατάσταση, μετά την πυρκαγιά είναι αναστρέψιμη.

Την περασμένη Παρασκευή πραγματοποιήθηκε η ταχτική συνεδρίαση της Διοικούσας Επιτροπής (ΔΕ) του Παραρτήματος του παραρτήματος Κρήτης του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου στο χώρο του φοινικοδάσους στον Πρέβελη, με σκοπό την αξιολόγηση της καταστροφής που προκλήθηκε από την πρόσφατη πυρκαγιά στο οικοσύστημα της ευρύτερης περιοχής και την διατύπωση προτάσεων αποκατάστασης και διαχείρισης του παγκόσμιας φήμης τοπίου.

Στη συνεδρίαση της ΔΕ παρευρέθηκαν ο δήμαρχος Φοίνικα κ Μαστορογιαννάκης Εμμ, ο προϊστάμενος της Δ/νσης Δασών της Περιφέρειας Κρήτης κ. Πουλιανάκης Γιάννης με την δασολόγο κ. Γεωργία Ξυλούρη, η προϊσταμένη της Δ/νσης Δασών του Νομού Ρεθύμνης κ. Σκλαβάκη Πολύμνια και οι δασολόγοι της ίδιας υπηρεσίας κ.κ. Ειρήνη Κατσούγκρη και Γιάννης Κουγιουμτζής.

Από τη συνεδρίαση προέκυψε ότι η πυρκαγιά θα μπορούσε να είχε αποτραπεί αλλά και ότι η εικόνα σήμερα είναι αναστρέψιμη. “H φύση έχει ξεκινήσει ήδη τη διαδικασία της αναγέννησης και αναβλάστησης, κυρίως του φοίνικα του Θεόφραστου και αναμένεται το ανάλογο και των λοιπών ατόμων της τοπικής χλωρίδας που υπέστησαν τις συνέπειες της φωτιάς. Η αισιόδοξη αυτή διαπίστωση δεν δικαιολογεί την επανάπαυση αλλά το αντίθετό της. Την ίδια στιγμή η ΔΕ τονίζει ότι ο χρόνος και η ποιότητα της βέβαιης αυτής επαναφοράς, εξαρτώνται από το βαθμό που θα διασφαλιστούν η ανεμπόδιστη δράση της ίδιας της φυσικής διεργασίας από τη μια και η ορθότητα και αποτελεσματικότητα των απαιτουμένων δράσεων υποβοήθησης αυτής της διεργασίας από την άλλη“, τονίζεται, σε σχετική ανακοίνωση.

Η ΔΕ θεωρεί αναγκαία τη διατύπωση των προδιαγραφών, την επεξεργασία των παραδοτέων, το χρονοδιάγραμμα, την έγκριση της χρηματοδότησης, την προκήρυξη και την εκπόνηση της Ειδικής Περιβαλλοντικής μελέτης της περιοχής. Η ΔΕ επιμένει στους όρους “διατύπωση προδιαγραφών“ και “προκήρυξη“ γιατί απορρίπτει παγιωμένες στη συνείδηση της πολιτικής ηγεσίας λογικές, που στο όνομα της δήθεν εξοικονόμησης πόρων, εκμεταλλεύεται “παραθυράκια“ της νομοθεσίας για να αναθέτει αντί να προκηρύσσει τις μελέτες. Η σημασία της περίπτωσης δεν επιτρέπει τέτοιου είδους πολυτέλειες.

Η ΔΕ θέλει την άμεση έναρξη της διαδικασίας για τη συγκρότηση του Φορέα Διαχείρισης της περιοχής, στο πλαίσιο του ίδιου χρονοδιαγράμματος για την εκπόνηση της πιο πάνω μελέτης. Η ΔΕ αποδίδει ιδιαίτερη βαρύτητα σ’ αυτή την πρόταση, όχι τόσο και μόνο γιατί αυτό προβλέπει η κείμενη νομοθεσία (ευρωπαϊκή και ελληνική), αλλά γιατί η αξιολόγηση και η παραλαβή της μελέτης πρέπει να γίνει από εκείνον που θα αναλάβει και να την εφαρμόσει. Και αυτός πρέπει να είναι έτοιμος.

Την επεξεργασία και εφαρμογή από τη δασική υπηρεσία, ενός προσωρινού κανονισμού λειτουργίας, για το χρονικό διάστημα μέχρι την ολοκλήρωση των δύο παραπάνω δράσεων.

Τέλος η ΔΕ αποφάσισε:

- να ξανασυνεδριάσει στον ίδιο χώρο μετά από τέσσερις μήνες και

- να συγκροτήσει ομάδα παρακολούθησης των εξελίξεων με συντονιστή το γενικό της γραμματέα – δασολόγο κ. Παπαδακάκη Νίκο και μέλη τους Τίγκιλη Γιώργο – ιχθυολόγο/περιβαλλοντολόγο - οργανωτικό γραμματέα της Δ.Ε., Στεφανάκη Αλέκο – κτηνίατρο - μέλος της Δ.Ε., Κοϊνάκη Γιάννη - γεωλόγο, μέλος της Δ.Ε. και Κουγιουμουτζή Γιάννη – δασολόγο - υπάλληλο της Δ/νσης Δασών Ρεθύμνου.