Από την τσέπη τους καλούνται να πληρώνουν στο εξής μια σειρά από βασικές προληπτικές εξετάσεις, όπως είναι για τον έλεγχο του θυροειδούς, των λιπιδίων στο αίμα, των καρκινικών δεικτών, οι ασφαλισμένοι του Οργανισμού Περίθαλψης Ασφαλισμένων του Δημοσίου (ΟΠΑΔ) με απόφαση του Οργανισμού που ελήφθη στις 3 Αυγούστου.

Στο άρθρο 24 του πρόσφατα ψηφισθέντα Νόμου 3867, “Περί Εποπτείας Ιδιωτικής Ασφάλισης”, αναφέρεται ότι από τις 3 Αυγούστου δεν θα αναγνωρίζεται από τον ΟΠΑΔ καμία δαπάνη εφόσον δεν έχουν δημοσιευτεί τα σχετικά Προεδρικά Διατάγματα για την τιμολόγησή τους.

Στην περίπτωση που ο ασφαλισμένος επιθυμεί να τις πληρώσει, η τιμολόγηση πλέον των εξετάσεων αυτών είναι ελεύθερη.

Ανακοίνωση διαμαρτυρίας για την απόφαση που πλήττει και τους περίπου 37.000 ασφαλισμένους του ΟΠΑΔ στο Ηράκλειο ετοιμάζεται να εκδόσει ο Ιατρικός Σύλλογος ενώ ο γραμματέας του Συλλόγου Χάρης Βαβουρανάκης είπε στην “Π”: “Διαμαρτυρόμαστε εντονότατα για την πραξικοπιματική απόφαση του ΟΠΑΔ να καταργήσει την χορήγηση βασικών εργαστηριακών εξετάσεων με αναδρομική ισχύ και χωρίς προηγούμενη ενημέρωση”.

Ο ίδιος σημείωσε: “Η πρακτική αυτή στους δύσκολους καιρούς που ζούμε, αποτελεί μια ακόμη προβολή κατά της αξιοπρέπειας του γιατρού με μοναδικό στόχο στην αφαίμαξη των ασφαλισμένων του ΟΠΑΔ αφού απαραίτητες εξετάσεις πρέπει πλέον να τις πληρώνουν.

Ενέργειες όπως αυτή, οδηγούν στην διατάραξη της κοινωνικής συνοχής”.

Με ανακοίνωση που εξέδωσε η διοίκηση του Ιατρικού Συλλόγου της Αθήνας (ΙΣΑ) κάνει λόγο για “κατεδάφιση δικαιωμάτων” των ασφαλισμένων, τονίζοντας ότι περικόπτονται σημαντικές προληπτικές ιατρικές εξετάσεις, όπως του θυρεοειδούς, των λιπιδίων στο αίμα και καρκινικών δεικτών.

Ο Σύλλογος μεταξύ άλλων αναφέρει:

“Στο πλαίσιο του Μνημονίου και της κατεδάφισης κοινωνικών κατακτήσεων αδιακρίτως, ο ευαίσθητος τομέας της υγείας για μια φορά ακόμη έχει την τιμητική του. Αρχής γενομένης από τον ΟΠΑΔ περικόπτονται ευρείας κλίμακας κρίσιμες ιατρικές εξετάσεις και το κόστος τους μεταφέρεται στις τσέπες των ασφαλισμένων.

Οι περικοπές αυτές εντάσσονται στη σύμπραξη των μεγάλων Ασφαλιστικών Ταμείων, με στόχο να μειώσουν τα έξοδά τους κατά 2,5 δισεκατομμύρια ευρώ μέχρι το τέλος του χρόνου και δεν έχουν καμιά επιστημονική βάση και τεκμηρίωση.

Ναι στην περιστολή της σπατάλης και στο χώρο της υγείας, αλλά όχι σε βάρος της υγείας των ασφαλισμένων. Η πολιτεία είναι υπεύθυνη βάσει του Συντάγματος και της κείμενης νομοθεσίας για την προστασία της υγείας του πολίτη μέσω του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης.

Η υποχρέωση αυτή συνεπάγεται τη δέσμευση των φορέων κοινωνικής ασφάλισης για την παροχή τόσο προληπτικών όσο και θεραπευτικών υπηρεσιών για την ουσιαστική εξουδετέρωση των κινδύνων που απειλούν την υγεία και την εξάλειψη των γενικότερων επιπτώσεων που απορρέουν από τις βλάβες της.

Ο ασφαλισμένος επομένως στα πλαίσια του υπάρχοντος κοινωνικοασφαλιστικού συστήματος έχει δικαίωμα να αξιώνει από τα ασφαλιστικά του ταμεία κάλυψη των δαπανών της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης που είναι αναγκαίες για την αποτελεσματική υγειονομική του προστασία.

Ως εκ τούτου, η περικοπή δαπανών υγείας που αφορά σημαντικές προληπτικές ιατρικές εξετάσεις, όπως οι εξετάσεις του θυρεοειδούς , των λιπιδίων στο αίμα, των καρκινικών δεικτών κ.λπ. παραβιάζει κατάφωρα το θεμελιώδες ανθρώπινο δικαίωμα για προστασία της υγείας, καθώς οι υπόχρεοι φορείς κοινωνικής ασφάλισης με τον τρόπο αυτό αρνούνται συνειδητά την παροχή των αναγκαίων μέτρων για την εξασφάλιση μιας ικανοποιητικού επιπέδου υγειονομικής κάλυψης και προστασίας του ατομικού και κοινωνικού αγαθού της υγείας”.