Αυτό είναι το νέο στρατηγείο του Γιώργου

Χωρίς τον Πάγκαλο συνεδρίασε χθες ο πρώτος “πρωινός καφές” μετά τον ανασχηματισμό


Του Κώστα Μπογδανίδη

Mικρός ήταν ο πρώτος… “πρωινός καφές“ για πρωτοκλασάτα στελέχη της κυβέρνησης καθώς βρέθηκαν εκτός του νέου συντονιστικού οργάνου το οποίο συνεδρίασε στο υπουργείο Εσωτερικών! Ο Γιάννης Ραγκούσης που μοιάζει και να πήρε το…δαχτυλίδι από τον Γιώργο Παπανδρέου είναι πλέον και τυπικά ο βασικός “μπαλαντέρ“ για τους υπουργούς ενώ εξοργίστηκαν οι κ.Πάγκαλος και Παμπούκης που διαπίστωσαν ότι δεν είναι στα πλάνα του πρωθυπουργού!

Ο κ.Πάγκαλος αγνοούσε την πρώτη συνεδρίαση του λεγόμενου “πρωινού καφέ“ της κυβέρνησης που πραγματοποιήθηκε χθες στο υπουργείο Εσωτερικών δείχνοντας ότι το κέντρο πλέον των αποφάσεων θα είναι εκεί και όχι στο Μαξίμου.

Πρόκειται για την καθημερινή συνεργασία που έχουν τα πρόσωπα που απαρτίζουν την ομάδα κυβερνητικού σχεδιασμού και καθορίζουν την ημερήσια πολιτική και επικοινωνιακή “ατζέντα“. Είναι το νέο “στρατηγείο“ που θέλει να φτιάξει ο κ.Παπανδρέου με μια δική του ομάδα η οποία θα σχεδιάζει, θα συντονίζει, στην ουσία θα αποφασίζει.

Η σύσκεψη έγινε υπό τον πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου, με συμμετέχοντες τους υπουργούς Εσωτερικών Γιάννη Ραγκούση, Οικονομικών Γιώργο Παπακωνσταντίνου και Πολιτισμού Παύλο Γερουλάνο, τον υπουργό Εξωτερικών Δημήτρη Δρούτσα καθώς επίσης και τον εκπρόσωπο της κυβέρνησης, Γιώργο Πεταλωτή, τον κ.Αθανασάκη, την κ.Βάρζτελη. Αντικείμενο της πρώτης αυτής σύσκεψης ήταν η ομιλία που θα εκφωνήσει ο πρωθυπουργός στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης (Δ.Ε.Θ.) το βράδυ του Σαββάτου.

Εξερχόμενος ο Γιώργος Πεταλωτής δήλωσε ότι παρόμοιες συσκέψεις θα γίνονται στο εξής στο υπουργείο Εσωτερικών, λόγω του νέου συντονιστικού του ρόλου και έσπευσε να καθησυχάσει λέγοντας πως δεν υπήρξε ζήτημα αφαίρεσης των αρμοδιοτήτων του κ.Πάγκαλου.

Αυτά στο προσκήνιο διότι στο παρασκήνιο ο κ.Πάγκαλος και ο κ.Παμπούκης έχουν δυσαρεστηθεί και δεν αποκλείεται η οργή του πρώτου να εκδηλωθεί πολύ σύντομα.

Το περιβάλλον του αντιπροέδρου έλεγε μάλιστα ότι κανείς δεν τον ενημέρωσε για την χθεσινή επίσκεψή του στο ΥΠΕΣ. Επίσης δεν ήξερε ότι στη συνέντευξη Τύπου της ΔΕΘ μαζί με τον Παπανδρέου στο τραπέζι θα βρίσκονται οι Γ. Ραγκούσης, Γ. Παπακωνσταντίνου, Γ. Πεταλωτής και Σ. Ξυνίδης (ως αρμόδιος για τα θέματα Β. Ελλάδας). Ο Πάγκαλος θα βρίσκεται από κάτω…

Η ηχηρή απουσία του αντιπροέδρου της κυβέρνησης, Θεόδωρου Πάγκαλου, ενώ παρίστανται υπουργοί - π.χ. Γερουλάνος- των οποίων το χαρτοφυλάκιο δεν σχετίζεται άμεσα με την παρουσία του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ, δημιουργεί νέα δεδομένα.

Ουσιαστικά πρόκειται για μια σοβαρή αλλαγή εσωκυβερνητικής πορείας του πρωθυπουργού, ειδικά στα πρόσωπα των υπουργών που θα στηρίζουν τις συσκέψεις διαχείρισης κρίσεων.

Οι αλλαγές που θέλει να κάνει ο Παπανδρέου ήταν φανερές από τη νύχτα του ανασχηματισμού. Οι έμπειροι υπουργοί παρατήρησαν ότι αυτή τη φορά τα τηλεφωνήματα για τον ανασχηματισμό έγιναν προχθές από τον κ. Ν. Αθανασάκη και από την κυρία Ρεγγίνα Βάρτζελη , ενώ πριν από έναν χρόνο τα τηλεφωνήματα είχαν γίνει από τον κ. Χ. Παμπούκη.

Αυτή ήταν και η πρώτη επιβεβαίωση ότι πολλά θα αλλάξουν στο Μέγαρο Μαξίμου από την ερχόμενη εβδομάδα, με κεντρικά πρόσωπα τον υπουργό Εσωτερικών κ. Ι. Ραγκούση και τη διευθύντρια των υπηρεσιών της Κοινοβουλευτικής Ομάδας κυρία Ρεγγίνα Βάρτζελη, η οποία αναλαμβάνει ρόλο προσωπάρχη στο γραφείο του πρωθυπουργού.

Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις και τον σαφή προσδιορισμό του τίτλου του ως υπουργού Επικρατείας με αρμοδιότητα τις διεθνείς επενδύσεις, ο κ. Παμπούκης δεν θα έχει σε καθημερινή βάση το ρόλο που είχε ως τώρα και αυτό φάνηκε ήδη από προχθές.

Οπως όλα δείχνουν δε, η “απομάκρυνση“ αυτή έγινε και με δική του συμφωνία, προκειμένου να μην έχει πλέον τόσο πολλές και τόσο συγκεχυμένες αρμοδιότητες. Εκτιμάται ωστόσο ότι παραμένει στο στενό περιβάλλον του κ. Παπανδρέου, έστω και χωρίς την καθημερινή δραστηριότητα που είχε ως τώρα.

Αντιθέτως, ρόλο συντονιστικό και επικοινωνιακό θα έχει ο κ. Ραγκούσης, όπως τονίστηκε και στις προχθεσινές ανακοινώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου κ. Γ. Πεταλωτή. Ρόλο “γεφυροποιού“ μεταξύ της νέας και της παλαιάς φρουράς του Μαξίμου θα κληθεί να παίξει ο κ. Ν. Αθανασάκης.

Ο στενός συνεργάτης του πρωθυπουργού μάλλον θα παραμείνει χωρίς θεσμική θέση στο Μέγαρο Μαξίμου, όμως από πολλές πλευρές ακούγεται ότι ο ρόλος του αυτή την περίοδο και έπειτα από τον ανασχηματισμό της κυβέρνησης, που αυτομάτως δημιουργεί νέους συσχετισμούς, θα είναι κρισιμότερος από ποτέ.

Δεν είναι ωστόσο βέβαιον ότι υπάρχει θεσμική αναβάθμιση του κ. Αθανασάκη. Αντιθέτως, ενισχυμένος είναι στο νέο σχήμα ο ρόλος της κυρίας Ρεγγίνας Βάρτζελη, η οποία τα τελευταία χρόνια βρίσκεται στο πολύ στενό περιβάλλον του κ. Παπανδρέου. Η κυρία Βάρτζελη ήταν ένα από τα πρόσωπα που είχαν αναλάβει την ενημέρωση παλαιών και νέων υπουργών προχθές το βράδυ και ως σήμερα έχει θέση διευθύντριας της Κ.Ο.



Χάος με τις αρμοδιότητες

Η μετακίνηση υπουργών σε άλλον τομέα ευθύνης, ο ορισμός αναπληρωτών και ο χωρισμός αρμοδιοτήτων μεταξύ υφυπουργών έχουν προκαλέσει σύγχυση και στις αρμοδιότητες . Εως ότου ο κ. Παπανδρέου λύσει τον γόρδιο δεσμό των αρμοδιοτήτων, τα νέα πρόσωπα στις νέες θέσεις αναζητούν τον ρόλο τους και... πεδίο δράσης.

Από το Μέγαρο Μαξίμου υποστηρίζουν ότι οι αποφάσεις του πρωθυπουργού θα αποκτήσουν και υπογραφή τις επόμενες μέρες, ενώ θα προηγηθεί επικοινωνία με την ηγεσία του κάθε υπουργείου για τα χαρτοφυλάκια αλλά και τα χρονοδιαγράμματα που αναλαμβάνουν να ακολουθήσουν “πιστά“ για γρήγορα αποτελέσματα.

Ο Γιάννης Ραγκούσης αναλαμβάνει ουσιαστικά μεγάλη δέσμη αρμοδιοτήτων και επιτελικό ρόλο στην κυβέρνηση. Είναι επικεφαλής του “Προεδρίας“ και του Εσωτερικών, ενώ ουσιαστικά θα αναλάβει και την ενημέρωση.

Στο υπουργείο του “μετατάσσονται“ οι υπηρεσίες της ενημέρωσης, ενώ ο υφυπουργός και κυβερνητικός εκπρόσωπος Γ. Πεταλωτής (επικεφαλής και των γραφείων Τύπου του Εξωτερικών), με απευθείας “αναφορά“ στον πρωθυπουργό, θα “βαπτιστεί“ σε υφυπουργό του κ. Ραγκούση (μέσα στις επόμενες μέρες το υφυπουργείο θα “περάσει“ στο “Προεδρίας“).

Ο κ. Ραγκούσης από την άλλη... μεταθέτει την αρμοδιότητα των αναπτυξιακών προγραμμάτων στο Περιφερειακής Ανάπτυξης υπό τον Μ. Χρυσοχοΐδη. Αναπληρωτής υπουργός με ισχυρό ρόλο αποδεικνύεται εξαρχής και ο κ. Τηλέμαχος Χυτήρης (με υπουργό τον κ. Παύλο Γερουλάνο).

Ο κ. Χυτήρης αναλαμβάνει στην πραγματικότητα τα ηνία του πρώην υπουργείου Τύπου - δηλαδή τα ΜΜΕ, την ΕΡΤ, το ΑΠΕ, την ψηφιακή τηλεόραση, το νομοθετικό έργο, την εποπτεία των τμημάτων επικοινωνίας (γενική γραμματεία).

Ασαφές το τοπίο των αρμοδιοτήτων και μεταξύ των κ. Λοβέρδου και Γερουλάνου. Ο υπουργός Πολιτισμού δηλώνει ότι αναμένει τις αποφάσεις του πρωθυπουργού, αλλά ο νέος υπουργός Υγείας κ. Λοβέρδος θεωρείται πολύ πιθανό να αναλάβει την ευθύνη του ΟΠΑΠ (από χθες εγκαταστάθηκε και στο Αθλητισμού) και του ΕΦΕΤ.

Μάλιστα έκανε σχετική αναφορά κατά την άφιξή του στο νέο υπουργείο, προαναγγέλλοντας, δε, την ανάληψη της ευθύνης των κλάδων Υγείας των Ταμείων από τον νέο χρόνο. Στο Περιφερειακής Ανάπτυξης ο κ. Χρυσοχοΐδης από την άλλη πλευρά φαίνεται ότι δεν φέρνει μαζί του και τον τομέα Ενέργειας, όπως αρχικά είχε ακουστεί ότι θα αναλάβει.

Κάποιοι υποστηρίζουν ότι αυτό μπορεί να γίνει τον επόμενο χρόνο, ωστόσο ο ίδιος εκφράζει την έκπληξή του, τονίζοντας ότι η κυρία Μπιρμπίλη είναι η αρμόδια. Από το αρμόδιο υπουργείο το επιβεβαιώνουν, με την υποσημείωση μάλιστα ότι ο νέος αναπληρωτής υπουργός Ν. Σηφουνάκης θα έχει την εποπτεία των θεμάτων χωροταξίας και αντίστοιχων αρμοδιοτήτων που “μεταφέρει“ από το Υποδομών.

Θολό τοπίο στο Παιδείας για τον ρόλο της Φ. Γεννηματά Θολό το τοπίο παραμένει και στο Παιδείας, όπου η Αννα Διαμαντοπούλου αναμένει τη συζήτηση με τον πρωθυπουργό για το ξεκαθάρισμα των αρμοδιοτήτων.

Είναι ευρύ το πεδίο - τονίζει η ίδια αναφερόμενη στο πακέτο αρμοδιοτήτων που θα μοιραστεί με την αναπληρώτρια υπουργό Φώφη Γεννηματά και τους υφυπουργούς Γ. Πανάρετο και Εύη Χριστοφιλοπούλου.

“Στον αέρα“ βρίσκεται και το Λιμενικό Σώμα - και συγκεκριμένα μεταξύ του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, όπου εγκαταστάθηκε ο κ. Χρ. Παπουτσής και του υπό σύσταση Θαλάσσιων Υποθέσεων με υπουργό τον κ. Γ. Διαμαντίδη.

Ως γνωστόν, το Λιμενικό αποτέλεσε αρμοδιότητα του Προστασίας του Πολίτη πρόσφατα επί Μ. Χρυσοχοΐδη, ο οποίος “παρέλαβε“ την αρμοδιότητα από τη Λούκα Κατσέλη.

Στο Εργασίας, εν τω μεταξύ, η κυρία Κατσέλη “μετακομίζει“ και τη Γραμματεία Προστασίας του Καταναλωτή, ενώ η υφυπουργός Αννα Νταλάρα θα έχει την ευθύνη της μεταναστευτικής πολιτικής (αρμοδιότητα του Εσωτερικών). Η εξέλιξη αυτή... φέρνει κόντρα, όπως φαίνεται, με τη Θ. Τζάκρη, που έχει αντίστοιχες αρμοδιότητες σήμερα υπό τον Γ. Ραγκούση.