Της Λίλιαν Δαφερμάκη

Δεν ελπίζουν, και δεν περιμένουν τίποτα από τη σημερινή κυβέρνηση τα μέλη του Συλλόγου Οικιστών Εκτός Σχεδίου Πόλης οι οποίοι επειδή εκτιμούν ότι μετά τις εκλογές θα «πέσουν βροχή» τα πρόστιμα των αυθαιρέτων, έχουν αρχίσει ήδη να προετοιμάζουν την προμήθεια των αυτοκόλλητων που θα ρίξουν στην κάλπη για να εκφράσουν τη διαμαρτυρία τους.

Τα όσα συμφωνήθηκαν στην τελευταία σύσκεψη που έγινε για το θέμα των αυθαιρέτων στη Λότζια, φαίνεται ότι δεν τους συγκρατούν πλέον προκειμένου να μπλοκάρουν την απόφασή τους να συμμετέχουν με το αυτοκόλλητό τους στις εκλογές, ενώ δεν αποκλείεται να προχωρήσουν και σε νέες κινητοποιήσεις στην γενική συνέλευση που θα πραγματοποιήσουν στις 16 Σεπτεμβρίου.

Όπως τονίζουν, μέχρι στιγμής δεν έχουν καμία ενημέρωση από τους βουλευτές για τις επαφές που θεωρητικά θα έκαναν με την ηγεσία του αρμόδιου υπουργείου Περιβάλλοντος, ούτε για την συνάντηση που θα είχαν με την αρμόδια υπουργό κ.Μπιρμπίλη, για να την πείσουν να αλλάξει γνώμη για το θέμα των αυθαιρέτων. Έτσι, η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί, όπως λένε, δεν τους δίδει κανένα ψήγμα αισιοδοξίας ότι θα μπορεί να αλλάξει.

Αντίθετα εκτιμούν ότι τα πράγματα θα χειροτερέψουν για τα μέλη του συλλόγου, τα οποία διαδοχικά μετά τις εκλογές θα αρχίσουν να εισπράττουν μαζικά τα «μπιλιετάκια» της Πολεοδομίας για τη χρέωση των προστίμων διατήρησης.

Η κατάσταση αυτή όπως τονίζουν θα δημιουργήσει ένα σκηνικό εκρηκτικό, αφού είναι προφανές ότι η οικονομική κρίση έχει βουλιάξει δεκάδες οικογένειες σε απόγνωση που αδυνατούν να καλύψουν άμεσες ανάγκες τους, πόσο μάλλον τα πρόστιμα των αυθαιρέτων.

Ο πρόεδρος του συλλόγου Μιχ, Βλαχάκης τονίζει ότι κατά καιρούς έχουν δεχθεί πολλές υποσχέσεις και δεσμεύσεις οι οποίες όμως δεν έφεραν αποτέλεσμα. Τα μέλη του συλλόγου θα πρέπει να αντιληφθούν σύμφωνα με τον ίδιο ότι η αδράνειά τους είναι η αδυναμία τους και ο μαζικός αγώνας είναι η δύναμή τους. Αυτό σημαίνει ότι δεν υπάρχει άλλος δρόμος για την αντιμετώπιση του οξύτατου προβλήματος των αυθαιρέτων, από τη μαζική στράτευση.Εκτός συλλόγου όσοι αποφασίσουν συμμετοχή σε ψηφοδέλτια

Έξω από τα όργανα του Συλλόγου Οικιστών Εκτός Σχεδίου Πόλης θα βρεθούν όσα μέλη του αποφασίσουν να συμμετέχουν σε οποιοδήποτε ψηφοδέλτιο επιλέξουν προκειμένου να εκλεγούν στο δήμο Ηρακλείου.

Αυτό τονίζει με δηλώσεις του στην «Π» ο κ.Βλαχάκης ο οποίος σημειώνει ότι ήδη ένα μέλος του συμβουλίου έχει καταθέσει την παραίτησή του η οποία και έγινε δεκτή, ενώ το ίδιο θα συμβεί και με όποιο άλλο άτομο του συλλόγου στελεχώσει ψηφοδέλτιο.

Ο ίδιος εξηγεί ότι η τακτική αυτή είναι επιβεβλημένη, διότι είναι ανακόλουθο όλα τα μέλη του συλλόγου να ρίχνουν στην ψήφο τους το σήμα του συλλόγου “είμαι οικιστής”, και άλλα να κατεβαίνουν ως υποψήφιοι.

Όλος ο σύλλογος θα πρέπει να έχει ενιαία στάση στο επίμαχο θέμα των εκλογών, για να εκφραστεί, όπως χαρακτηριστικά λέει, όσο πιο μαζικά γίνεται η λαϊκή δυσφορία για την πολιτική στο θέμα των προστίμων που βουλιάζει στην απόγνωση δεκάδες οικογένειες.