Συντονισμένες δράσεις για την ένταξη της Κρητικής Διατροφής στους προστατευόμενους άυλους πόρους της Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της ΟΥΝΕΣΚΟ αναλαμβάνουν οι εκπρόσωποι φορέων που συναντήθηκαν την περασμένη Τρίτη στο Eπιμελητήριο Ηρακλείου.

Στη διάρκεια της σύσκεψης παρουσιάστηκαν οι κίνδυνοι απόρριψης του σχετικού φακέλου, αν δεν διατυπωθούν με σαφήνεια οι ιδιαιτερότητες της Κρητικής Διατροφής και συζητήθηκαν προτάσεις για την πληρέστερη ενημέρωση της αρμόδιας Επιτροπής της ΟΥΝΕΣΚΟ αλλά και των Ελλήνων καταναλωτών.

Μετά από πολύωρη συζήτηση, αποφασίσθηκε να υπάρξει συνάντηση επιτροπής εμπειρογνωμόνων και εκπροσώπων των φορέων της Κρήτης με εκπροσώπους της Ελληνικής κυβέρνησης και του αρμόδιου Γραφείου της ΟΥΝΕΣΚΟ, καθώς και να συνταχθούν επιστολές προς τους αρμόδιους Έλληνες υπουργούς, την ΟΥΝΕΣΚΟ και άλλους αποδέκτες στο εξωτερικό, στις οποίες θ’ αναλύονται όλες οι ιδιαιτερότητες, τα πολιτιστικά και κοινωνικά χαρακτηριστικά της Κρητικής Διατροφής, που αποτελούν προϋπόθεση για την ένταξή της στους προστατευόμενους άυλους πόρους της Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της ΟΥΝΕΣΚΟ.

Κατά τη συνάντηση διευκρινίστηκε ότι ο όρος μεσογειακή διατροφή είναι ιατρικός και τονίστηκε ότι οι επιμέρους κουζίνες της Μεσογείου μπορούν να διεκδικήσουν η κάθε μία χωριστά την ανάδειξη και κατοχύρωσή τους καθώς αντιπροσωπεύουν εντελώς διαφορετικά διατροφικά πρότυπα.

Οι εκπρόσωποι των φορέων συζήτησαν επίσης το ενδεχόμενο να γίνουν στοχευμένες ενέργειες στην Αθήνα και το εξωτερικό για την προβολή της Κρητικής Διατροφής, καθώς και ενημερωτικές εκδηλώσεις στην υπόλοιπη Ελλάδα ώστε να παρουσιαστούν τα στοιχεία που διαφοροποιούν την Κρητική Διατροφή από τις άλλες, εξίσου αξιόλογες και σημαντικές τοπικές κουζίνες της υπόλοιπης Ελλάδας.