Της Ευαγγελίας Καρεκλάκη

Σήμερα η εκλογή του νέου Μητροπολίτη Ρεθύμνης

Φαβορί ο επίσκοπος Κνωσού Ευγένιος


Συνεδριάζει σήμερα η Ιερά Επαρχιακή Σύνοδος της Εκκλησίας της Κρήτης για την εκλογή του νέου Μητροπολίτη Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου μετά την εκδημία του μακαριστού Ανθίμου. «Φαβορί» για τη θέση του νέου Μητροπολίτη είναι, όπως έχει γράψει η «Π», ο Επίσκοπος Κνωσού Ευγένιος Αντωνόπουλος.

Με βάση το διαδικαστικό, η Σύνοδος εγκρίνει τον κατάλογο προς αρχιερατεία όπου είναι εγγραμμένοι 22 αρχιμανδρίτες. (Ο Ευγένιος δεν χρειάζεται να είναι εγγεγραμμένος αφού είναι ήδη Επίσκοπος). Ωστόσο η ιδιαιτερότητα στην συγκεκριμένη περίπτωση με βάση το Κανονικό Δίκαιο είναι ότι ο Επίσκοπος Κνωσού ως βοηθός του Αγίου Κρήτης θα πρέπει να έχει την άδεια του Σεβασμιότατου για να ενταχθεί στο «τριπρόσωπο» που καταρτίζει εν σώματι η Σύνοδος στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Μηνά. Αυτό ωστόσο θεωρείται καθαρά τυπικό θέμα.

Για το «τριπρόσωπο» πιθανή θεωρείται η υποψηφιότητα του Ρεθυμνιώτη Αρχιμανδρίτη Θεόφιλου Κουκουναρά, αν και σύμφωνα με πληροφορίες Ιεράρχες δεν κρύβουν την ενόχληση τους για το γεγονός ότι ασκούνται έντονες εξωεκκλησιαστικές πιέσεις στήριξης του. Η τρίτη υποψηφιότητα θα είναι κάποιου άλλου παλιού αρχιμανδρίτη.

Αμέσως μετά την κατάρτιση του «τριπρόσωπου» διεξάγεται μυστική ψηφοφορία για την εκλογή του νέου Μητροπολίτη. Εν συνεχεία καλούν τον εκλεγέντα, ο οποίος απευθύνει το λεγόμενο μικρό μήνυμα, αποδεχόμενος την εκλογή του. Ακολούθως διαβάζονται τα πρακτικά για να εκδοθεί το Προεδρικό Διάταγμα και στην συνέχεια ο νέος Μητροπολίτης να δώσει τον όρκο τήρησης του Συντάγματος ενώπιον του Προέδρου της Δημοκρατίας. Στη συνέχεια, η Σύνοδος σε συνεννόηση με το νέο Μητροπολίτη καθορίζει τη διαδικασία της ενθρόνισης του.Εκλογή βοηθού Επισκόπου

Σε σχέση με την εκλογή του νέου βοηθού Επισκόπου στη θέση του Ευγένιου, τα πράγματα δεν είναι τόσο ξεκάθαρα. Το τοπίο είναι μάλλον «θολό» λόγω των πιέσεων που ασκούνται. Στην εκλογή του Βοηθού Επισκόπου το «τριπρόσωπο» προτείνει ο ίδιος ο Αρχιεπίσκοπος και οι Μητροπολίτες δεοντολογικά ψηφίζουν την πρόταση του.

Αν και μέχρι πριν από μία εβδομάδα θεωρούνταν βέβαιο ότι κατά την σημερινή διαδικασία ο Σεβασμιότατος Αρχιεπίσκοπος Κρήτης θα θέσει το θέμα της εκλογής του Βοηθού του, τα δεδομένα φαίνεται να έχουν αλλάξει και είναι πολύ πιθανόν να γίνει αυτό σε μεταγενέστερο χρόνο.

Για το «τριπρόσωπο» της εκλογής Βοηθού Επισκόπου ισχυρή θεωρείται η υποψηφιότητα του Μακάριου Γρινιεζάκη, Διευθυντή του ραδιοφωνικού σταθμού της Αρχιεπισκοπής Κρήτης. Επίσης ακούγεται πολύ έντονα το όνομα του ηγουμένου της Μονής Χρυσοβαλάντου, Μεθόδιου Σαμαριτάκη ενώ ιερατικοί κύκλοι επισημαίνουν ότι θεσμικοί λόγοι επιβάλλουν και την υποψηφιότητα του πρωτοσύγκελου Μεθόδιου Βερνιδάκη, στενού συνεργάτη μέχρι σήμερα του Αρχιεπισκόπου.