Της Ειρήνης Καρκανάκη

Εργα φτιαγμένα στις ώρες... της σιωπής

Συνεχίζεται η έκθεση εργόχειρων των κρατουμένων στις φυλακές Ν. Αλικαρνασσού


“Οι φυλακές Αλικαρνασσού είναι το μόνο σωφρονιστικό ίδρυμα στην Ελλάδα που βοήθαει με δημιουργικό τρόπο τους κρατουμένους .Tους βοηθάει να διώξουν από πάνω τους το στίγμα του εγκληματία, αφού τους προσφέρει την ευκαιρία να αξιοποιήσουν τον χρόνο τους στην φυλακή μαθαίνοντας κάτι που θα τους χρησιμεύσει στη ζωή μετά την φυλακή”.

Αυτό επισημαίνουν οι υπεύθυνοι της έκθεση των εργόχειρων των κρατουμένων που για ακόμα μια χρονιά διοργανώθηκε υπο την αιγίδα της διευθύνσεως των φυλακών Αλικαρνασσού, στην πλατεία Ελευθερίας. Η κίνηση είναι ικανοποιητική αφού συμφώνα με τους εργαζομένους της έκθεσης , ενώ οι επισκέπτες αυξάνονται μέρα με τη μέρα.

Στην έκθεση εργάζονται κυρίως οι σωφρονιστικοί υπάλληλοι των φυλακών , καθώς και άτομα του τμήματος Κοινωνικής Πρόνοιας του Ερυθρού Σταυρού.

Οι επισκέπτες μπορούν να βρουν έργα τέχνης φτιαγμένα από ξύλο, πυλό, πινάκες ζωγραφικής, βραχιόλια ακόμα και εικόνες.

Οι φυλακές Αλικαρνασσού είναι το μόνο σωφρονιστικό ίδρυμα στην Ελλάδα, το οποίο έχει δημιουργήσει εργαστήριο εκμάθησης τεχνών όπως αγγειοπλαστική, ξυλογλυπτική και ζωγραφική, με σκοπό οι κρατούμενοι να αξιοποιούν το χρόνο τους δημιουργικά και να μπορούν να έχουν ομαλότερη επανένταξη στην κοινωνία.

Ο σωφρονιστικός υπάλληλος των φυλακών Γιάννης Μαυράκης δήλωσε: στην «Π»

“Από τους 300 φυλακισμένους, μόνο οι 50 ασχολούνται με την εκμάθηση κάποιας τέχνης και αργότερα με τη δημιουργία των έργων τους’’. Ο ίδιος επισήμανε ότι “ Ο αριθμός κάθε χρόνο μειώνεται αισθητά γιατί μάλλον έχει αλλάξει η ποιότητα και το είδος των κρατουμένων”.

“ Τα έσοδα – ανέφερε ο κ. Μαυράκης, - από τις πωλήσεις των εργόχειρων πηγαίνουν κατ’ ευθείαν στους κρατουμένους, αφού οι ίδιοι κοστολογούν τα έργα τους. Κάθε έργο έχει πάνω του το όνομα κάθε κρατουμένου καθώς και την τιμή που έχει βάλει μόνος του. Το υπουργείο μόνο κρατάει ένα ελάχιστο ποσοστό για τη βελτίωση του συσσιτίου, άρα και πάλι γυρνάει στους κρατουμένους” και συνεχίζει: “Οι φυλακισμένοι μπορούν να κάνουν τα χρήματα που παίρνουν ό,τι θέλουν.

Άλλοι τα χρησιμοποιούν για τσιγάρα, στην καντίνα της φυλακής ή ακόμα και για να αγοράσουν ρούχα. Άλλοι στέλνουν χρήματα στις οικογένειές τους προκειμένου να τις βοηθήσουν οικονομικά. Ενώ μερικοί προτιμούν να τα χρησιμοποιήσουν για τις υποθέσεις τους”.

Η έκθεση θα παραμείνει ανοιχτή έως την Παρασκευή 20 Αυγούστου και είναι ανοιχτή καθημερινά από τις 10 το πρωί μέχρι τις 9 το βράδυ.