Στους αρχαίους ελαιώνες της Κρήτης μπορούν να «περιηγηθούν» μέσα από την τέχνη όσοι επισκεφθούν την έκθεση εικαστικών έργων η οποία θα κλείσει τις πύλες της στις 31 Αυγούστου στο Διεθνές Εκθεσιακό Κέντρο Κρήτης.

Τριακόσια δεκαεπτά έργα τέχνης εκτίθενται σε χώρο 1300 τ.μ. στο Διεθνές Εκθεσιακό Κέντρο Κρήτης στις Γούρνες Ηρακλείου (κοντά στο Ενυδρείο – Θαλασσόκοσμος) στο πλαίσιο της έκθεσης με τίτλο «Ο αρχαίος ελαιώνας της Κρήτης στο βάθος του χρόνου». Η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό που μπορεί να επισκέπτεται την έκθεση καθημερινά από τις 11 το πρωί έως τις 7 το βράδυ και τα Σαββατοκύριακα.

Διοργανωτές της έκθεσης που περιλαμβάνει έργα ζωγραφικής, γλυπτικής, χαρακτικής, ψηφιδωτού και φωτογραφίας από καλλιτέχνες της Ελλάδος και διαφόρων χωρών , είναι το Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα (ΤΕΙ) Κρήτης και το Δίκτυο Πολιτιστικών Συλλόγων Κρήτης. Το στήσιμο της έκθεσης πραγματοποίησε ευγενώς η κριτικός τέχνης Μαρία Μαραγκού.

Η έκθεση συνδιοργανώθηκε με τις Νομαρχιακές Αυτοδιοικήσεις Ηρακλείου, Λασιθίου, Ρεθύμνου και Χανίων.

Το μεγάλο εκθεσιακό γεγονός αποτελεί σημαντικό σταθμό στην πρωτοβουλία για τη σωτηρία και την ανάδειξη του διάσπαρτου σε όλο το νησί αρχαίου ελαιώνα, την οποία ως γνωστό αναπτύσσουν το ΤΕΙ και το Δίκτυο Πολιτιστικών Συλλόγων από το Μάρτιο του 2009.

Σημαντικά εμπλουτίζουν την έκθεση τα έργα με θέμα την ελιά της αειμνήστου ζωγράφου Μαρίας Φιοράκη τα οποία ευγενώς παραχώρησε για τη διοργάνωση ο Γ. Φιοράκης.

Επίσης σε ειδική οθόνη θα παρουσιάζονται έργα με θέμα την ελιά της συλλογής του Γερμανού ζωγράφου Rudo Schwarz που ευγενώς παραχώρησε σε ηλεκτρονική μορφή το Ιστορικό Μουσείο Κρήτης με την επιμέλεια του Κ. Μαμαλάκη, επιμελητή Νεότερης Ιστορίας του Μουσείου.

Στο χώρο της έκθεσης δεσπόζουν μεγάλα τμήματα μιας τεράστιας υπεραιωνόβιας ελιάς η οποία εκριζώθηκε προ τετραετίας, πριν την έναρξη της πρωτοβουλίας για τη σωτηρία των αρχαίων και των ιστορικών ελαιόδεντρων της Κρήτης. Τα τμήματα όμως συγκεντρώθηκαν, φυλάχθηκαν αυτά τα χρόνια και τώρα εκτίθενται στο Διεθνές Εκθεσιακό Κέντρο Κρήτης.

Στο φουαγιέ της έκθεσης δεσπόζουν γιγαντοαφίσες με ιστορικά ελαιόδεντρα από τους τέσσερις νομούς της Κρήτης.

Για την επιτυχία της έκθεσης εργάστηκαν εθελοντικά ο πρόεδρος του ΤΕΙ Κρήτης Ευάγγελος Καπετανάκης, υπάλληλοι του ιδρύματος καθώς και μέλη των πολιτιστικών και φιλοπεριβαλλοντικών συλλόγων που μετέχουν στο Δίκτυο.

Την έκθεση υποστηρίζουν το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, η Γενική Γραμματεία Περιφέρειας Κρήτης και ο δήμος Γουβών. Επίσης, το Επιμελητήριο Εικαστικών Τεχνών Ελλάδος και το Παγκόσμιο Συμβούλιο Κρητών.

-Οι χρυσοί χορηγοί της διοργάνωσης είναι: ANEK Lines, Έντεχνο Έπιπλο – Νίκος Καρπαθιωτάκης, ΔΕΚΚ, Cretafarms, ATEbank, Proactive Quality Management Σύμβουλοι Επιχειρήσεων και το ξενοδοχείο Knossos Beach.

-Οι αργυροί χορηγοί της διοργάνωσης είναι: Minoan Lines, Attica Group SuperFast Ferries, Sbokos S.A., Γευσήνους Food Culture, DECOEXPER, Ξυλεία Κουμαντάκης και Σια Ε.Ε., Σύνδεσμος Ελαιουργών νομού Ηρακλείου, Σύλλογος Αποφοίτων Σχολών Τεχνολόγων Γεωπόνων, Silk Colour, Οινοποιείο Ευφροσύνη, Πελεκός Γερανοί – Κλαρκ, Γιώργος Οικονομάκης χωματουργικές εργασίες.

Οι κατάλογοι των έργων

Στο φουαγιέ της έκθεσης υπάρχει ο έντυπος κατάλογος των έργων, ένας τόμος 350 σελίδων, που δημιουργήθηκε με την ευθύνη του ΤΕΙ Κρήτης. Επίσης, τα έργα εκτίθενται και ηλεκτρονικά μέσα από την ιστοσελίδα του ΤΕΙ Κρήτης http://www.teicrete.gr/olivegrove/index.php?option=com_collector&view=collection&id=2&Itemid=54.

Αξίζει ακόμα να σημειωθεί ότι στο φουαγιέ της έκθεσης υπάρχουν μπλουζάκια με παραστάσεις ιστορικών ελαιόδεντρων και με την ένδειξη «Ο αρχαίος ελαιώνας της Κρήτης στο βάθος του χρόνου».