Η συγκίνηση της Ουρανίας

Το χωριό της, το Βενεράτο, τίμησε τη σύντροφο του Ν. Ξυλούρη


Της Πέλλας Λασηθιωτάκη

Την Ουρανία Ξυλούρη, σύζυγο του μεγάλου Κρητικού λυράρη Νίκου Ξυλούρη τίμησε το χωριό της, το Βενεράτο, σε μία συγκινητική εκδήλωση που διοργάνωσε το βράδυ της Παρασκευής ο πολιτιστικός σύλλογος. Η αγαπημένη σε όλους τους κατοίκους του χωριού Ουρανία Ξυλούρη, με βουρκωμένα μάτια ευχαρίστησε τους συγχωριανούς της λέγοντας ότι και η ίδια ποτέ δεν ξεχνά τον τόπο που μεγάλωσε και πάντα θυμάται με συγκίνηση τους συγγενείς και τους φίλους.

Η Ουρανία Ξυλούρη το γένος Μελαμπιανάκη γεννήθηκε και μεγάλωσε στο χωριό Βενεράτο. Ήταν πάντα πρόσχαρη και καλοσυνάτη, όλοι συγγενείς και φίλοι την εκτιμούσαν και την αγαπούσαν. Εκεί, σε ένα γλέντι, γνώρισε το Νίκο Ξυλούρη έναν άγνωστο τότε στο ευρύ κοινό νεαρό λυράρη, άνθρωπο ευαίσθητο με εμφανές ταλέντο. Αγαπήθηκαν και στη συνέχεια δημιούργησαν τη δική τους οικογένεια.

Η Ουρανία έφυγε τότε από το χωριό ακολουθώντας τον αγαπημένο της, στάθηκε δίπλα του σε αμέτρητες δυσκολίες και στη συνέχεια στην πορεία προς την κορυφή! Μέχρι που ήρθε απροσδόκητα ο θάνατος…

Ουδέποτε η Ουρανία Ξυλούρη ξέχασε τον τόπο της. Επισκέπτεται τακτικά το Βενεράτο και πάντα με ένα χαμόγελο στα χείλη μιλά με τους συγχωριανούς της. Σαν να μην έχει φύγει ποτέ από το χωριό! Όλοι την αγαπούν και περιμένουν να έρθει στο χωριό για να μάθουν νέα της και να τη φιλέψουν.

Φέτος ο πολιτιστικός σύλλογος Βενεράτου με αφορμή τα 30 χρόνια από το θάνατο του μεγάλου Κρητικού καλλιτέχνη, διοργάνωσε εκδήλωση προς τιμήν του Νίκου και της Ουρανίας Ξυλούρη στην οποία βέβαια και συμμετείχαν εκατοντάδες κάτοικοι του δήμου Παλιανής.

Για τη ζωή και το έργο του Νίκου Ξυλούρη και της συζύγου του μίλησε το μέλος του πολιτιστικού συλλόγου Βενεράτου, δημοσιογράφος Κατερίνα Μηναδάκη. Στη συνέχεια ο πρόεδρος του συλλόγου Βαγγέλης Μαραγκάκης χάρισε στην Ουρανία Ξυλούρη ένα μικρό γλυπτό σε σχήμα λύρας με χαραγμένα τα λόγια «πώς να σωπάσω μέσα μου….» το οποίο φιλοτέχνησε ο Μ. Χαρκούτσης και μία γκραβούρα με την προσωπογραφία του μεγάλου Κρητικού καλλιτέχνη την οποία ζωγράφισε ο Α. Μετζάκης. Επίσης της χάρισε μία αναμνηστική πλακέτα.

Η Ουρανία Ξυλούρη ευχαρίστησε θερμά τον πολιτιστικό σύλλογο Βενεράτου. «Πάντα εδώ στο χωριό λειτουργούσαμε συλλογικά. Αυτό βλέπω να γίνεται και σήμερα» είπε η Ουρανία Ξυλούρη και κάλεσε να τη νέα γενιά να συνεχίσει αυτό το δρόμο. Με δάκρυα στα μάτια η Ουρανία Ξυλούρη μίλησε για τα παιδικά της χρόνια στο Βενεράτο και την οικογένεια της, τους γονείς και τα αδέλφια της που έφυγαν για πάντα. «Σας ευχαριστώ μέσα από την καρδιά μου…» κατέληξε.

Η εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στον προαύλειο χώρο του γυμνασίου Βενεράτου ολοκληρώθηκε με μουσική βραδιά από τον Ψαρογιώργη, τη Μαρία και τον Κώστα Σκουλά καθώς και τον Γιώργη Μανωλάκη.

Χόρεψε το συγκρότημα της σχολής χορού «Δαίδαλος» του Στέφανου Σταυρουλάκη από το Βενεράτο.

Την εκδήλωση παρακολούθησαν επίσης ο δήμαρχος Παληανής Αριστείδης Μπολάκης και ο αντιδήμαρχος Μανώλης Ζαϊμάκης.

Ήταν η προτελευταία εκδήλωση του πολιτιστικού συλλόγου φέτος το καλοκαίρι. Ο κύκλος των εκδηλώσεων του συλλόγου έκλεισε το βράδυ του Σαββάτου, παραμονή του Δεκαπενταύγουστου και του εορτασμού της Ιεράς Μονής Παληανής με μεγάλο κρητικό γλέντι με το συγκρότημα του λυράρη από το Βενεράτο Γιώργη Σακαλάκη.