Την ίδια ώρα που ο υπουργός Οικονομικών Γ.Παπακωνσταντίνου, έχει δώσει αυστηρές οδηγίες για υποχρεωτική μείωση όλων των μισθωμάτων που πληρώνουν οι δημόσιες υπηρεσίες, στο Ηράκλειο φαίνεται ότι τουλάχιστον σε μια περίπτωση είχαμε απόκλιση, αφού ενοίκιο που πληρώνει δημόσιος φορέας, με δικαστική απόφαση, αυξήθηκε κατά 60%.

Πρόκειται για το κτίριο που στεγάζεται το 60ο Νηπιαγωγείο Ηρακλείου, το οποίο ενοικιάζει η νομαρχία με μίσθωμα (σύμφωνα με αναπροσαρμογή που έγινε το 2009) 258,23 ευρώ. Ωστόσο η ιδιοκτήτρια του ακινήτου προσέφυγε δικαστικά και πέτυχε να το αυξήσει στο ποσό των 420 ευρώ.

Όλα αυτά συμβαίνουν όταν παράλληλα από την πλευρά του υπουργείου, υπάρχουν σαφείς οδηγίες, όχι μόνο για την υποχρεωτική μείωση των μισθωμάτων αλλά και για τριετές «πάγωμα» των ενοικίων. Μάλιστα ο υπουργός Οικονομικών δείχνει το δρόμο στις δημόσιες υπηρεσίες, προτείνοντας ως επιθυμητή και ανώδυνη λύση τημείωση των ενοικίων με τη συνεννόηση των δυο πλευρών. Ο υπουργός εξηγεί ότι η γενικότερη οικονομική κρίση δεν αφήνει περιθώρια εφησυχασμού στη διαχείριση των οικονομικών του δημοσίου, στα οποία θα πρέπει να υπάρξουν σημαντικές περικοπές, ώστε να μπορέσει η χώρα να αντέξει τις πιέσεις που δέχεται. Παράλληλα σημειώνει ότι εάν δεν υπάρξει συμφωνία ανάμεσα στις δύο πλευρές, μέσα από μια διαδικασία διαλόγου, το Ελληνικό Δημόσιο έχει τη δυνατότητα προσφυγής στη Δικαιοσύνη με αίτημα την εύλογη μείωση των μισθωμάτων και μάλιστα για όλες τις ισχύουσες συμβάσεις, λόγω της απρόβλεπτης μεταβολής συνθηκών ( δηλαδή την οικονομική κρίση) κατά το άρθρο 388 του αστικού κώδικα.

Σε αυτό το άρθρο «πάτησε» και η ιδιοκτήτρια του ακινήτου του σχολείου, το οποίο χρησιμοποίησε προς όφελος της πετυχαίνοντας την αύξηση του ενοικίου της.



Το ιστορικό



Αναλυτικότερα, όπως προκύπτει, το ακίνητο το οποίο καλύπτει 55 τ.μ. ενοικιάστηκε το 2000 για έξι χρόνια με δυνατότητα παράτασης για μια τριετία, με μίσθωμα 70.000 δρχ. Ακολούθησε αναπροσαρμογή του ενοικίου το 2009 και έφτασε τα 258 ευρώ.

Η πλευρά της ιδιοκτήτριας του ακινήτου υποστήριξε στο δικαστήριο ότι από τότε που ενοικίασε το κτίριο της για να στεγαστεί το σχολείο, η ευρύτερη περιοχή στην οποία βρίσκεται, άλλαξε δραστικά. Όπως περιγράφει πριν από 9 χρόνια το Σχέδιο Πόλης δεν είχε αρχίσει να εφαρμόζεται στην περιοχή η οποία υστερούσε σε ανάπτυξη. Υπήρχαν πολλοί αδιάνοικτοι δρόμοι, ενώ οι υπάρχοντες κεντρικοί δρόμοι δεν είχαν διαπλατυνθεί. Λόγω και της κατάστασης αυτής, στην περιοχή υπήρχε μικρός αριθμός κατοίκων, γεγονός που συντελούσε και στην έλλειψη ενδιαφέροντος για την ανάπτυξη εμπορικής κίνησης, και μοιραία η ζήτηση των ενοικιαζομένων καταστημάτων ήταν μικρή.

Όμως από το 2006 και έπειτα άλλαξε η πραγματικότητα, αφού ολοκληρώθηκαν μια σειρά παρεμβάσεις οι οποίες ενθάρρυναν την ανάπτυξη κατοικιών και εμπορικών επιχειρήσεων. Διανοίξεις, διαπλατύνσεις δρόμων, άλλαξαν το τοπίο στην περιοχή. Μάλιστα η ιδιοκτήτρια του ακινήτου αναφέρεται σε μια σειρά από γειτονικά κτίσματα που ενοικιάζονται, τα οποία όπως υποστηρίζει μισθώνονται σε μεγαλύτερες τιμές από το δικό της, και υποστηρίζει ότι αυτό το στοιχείο θα πρέπει να συνυπολογιστεί για την αύξηση του ενοικίου της.

Έτσι το δικαστήριο δέχτηκε το αίτημα της για την αύξηση της μισθωτικής αξίας του ακινήτου της ανεβάζοντας το ενοίκιο στο ποσό των 420 ευρώ.

Σχολιάζοντας την απόφαση του δικαστηρίου ο πρόεδρος της Ενωσης Ιδιοκτητών Ακινήτων Ηρακλείου Κ.Αράπογλου, σημειώνει μεταξύ άλλων ότι όταν υπάρχει ουσιώδης απόκλιση από τα συμφωνημένα στο μίσθωμα της τάξης του 40% το δικαστήριο έχει τη δυνατότητα να προχωρήσει σε μείωση ή σε αύξηση του κόστους του ενοικίου. Στη συγκεκριμένη περίπτωση το ενοίκιο ήταν χαμηλό και έρχεται το δικαστήριο να το αυξήσει, λαμβάνοντας υπόψη του και άλλα συγκριτικά στοιχεία που αφορούν στο ύψος των ενοικίων στην ευρύτερη περιοχή.

Να σημειωθεί ότι γενικότερη εκτίμηση της πανελλήνιας ομοσπονδίας ιδιοκτητών ακινήτων, είναι ότι η απόφαση του υπουργού Οικονομικών Γ.Παπακωνσταντίου, για οριζόντια μείωση του ύψους των μισθωμάτων, κατά 20% είναι άδικη και καταχρηστική.