Έχασε τη μάχη ο μητροπολίτης Ρεθύμνης Άνθιμος

Η Εκκλησία της Κρήτης έχασε μια λαμπρή προσωπικότητα


Δεν κατάφερε να ξεπεράσει, τελικά, τα πολλά προβλήματα υγείας, που τον είχαν καταβάλει και χθες βράδυ ο μητροπολίτης Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου Άνθιμος άφησε την τελευταία του πνοή στη μονάδα εντατικής θεραπείας του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου όπου νοσηλευόταν το τελευταίο διάστημα.

Η καρδιά πρόδωσε τον επί 14 χρόνια σεβαστό ιεράρχη του Ρεθύμνου. Ο μακαριστός Άνθιμος αντιμετώπιζε σοβαρά προβλήματα υγείας, καθώς έπασχε από σοβαρής μορφής σακχαρώδη διαβήτη, νεφροπάθεια και καρδιοπάθεια. Πριν μερικά χρόνια είχε υποβληθεί σε εγχείρηση ανοικτής καρδιάς, ενώ τον περασμένο Νοέμβριο οι γιατροί υποχρεώθηκαν να τον ακρωτηριάσουν στο ένα άκρο, καθώς το σάκχαρο είχε επιδεινωθεί.

Πάντως, παρά τα σοβαρά προβλήματα υγείας, που είχαν εξασθενίσει σημαντικά τον οργανισμό του, πάλεψε μέχρι το τέλος να κρατηθεί στη ζωή, πάντα με αισιοδοξία, την οποία μετέδιδε και στους γύρω του. Πρόσφατα είχε τοποθετηθεί μόσχευμα στο ακρωτηριασμένο πόδι του, καθώς ο ίδιος ήθελε να ξαναπερπατήσει. Χθες βράδυ, όμως, η καρδιά του δεν άντεξε…

Οδύνη

Οι παράγοντες της κρητικής Εκκλησίας με τους οποίους μίλησε χθες η «Π» εντόπιζαν τη συγκυρία ότι ο ιεράρχης εκοιμήθη την ημέρα της Κοίμησης της Θεοτόκου.

Τη βαθειά οδύνη του εξέφρασε χθες ο σεβασμιότατος Αρχιεπίσκοπος Κρήτης κ. Ειρηναίος για τη μεγάλη απώλεια του μακαριστού Μητροπολίτη. Αν και όλοι γνώριζαν, όπως είπε, τη δοκιμασία της υγείας του, ήλπιζαν ότι τελικά θα βγει νικητής από αυτήν την περιπέτεια.

Ο Αρχιεπίσκοπος μίλησε με συγκίνηση αλλά και θαυμασμό για την στάση του εκλιπόντος Μητροπολίτη. «Πάντα μας έδινε κουράγιο. Ήλπιζε μέχρι τέλους. Ήταν πάντα χαμογελαστός και αισιόδοξος. Δεν είχε καταβληθεί από θλίψη και στεναχώρια. Υπήρξε υπόδειγμα ιεράρχη και ανθρώπου. Η Εκκλησία της Κρήτης θρηνεί μία μεγάλη απώλεια».

Παραμονές του Πάσχα ο μακαριστός Ποιμενάρχης μιλώντας στην «Π» είχε στείλει το δικό του μήνυμα αισιοδοξίας. «Η υπομονή είναι μεγάλη αρετή. Και μόνο να σκεφθούμε τα Πάθη του Χριστού, πρέπει να παίρνουμε δυνάμεις για τον προσωπικό μας σταυρό».

Συντετριμμένος όμως είναι και ο άνθρωπος που βρισκόταν πάντα δίπλα στον Δεσπότη. Με δάκρυα στα μάτια ο πανασιολογιότατος Άνθιμος Μαντζουράνης δεν είχε λόγια να εκφράσει τον πόνο και τη θλίψη του. Για τον ίδιο ο μακαριστός ήταν σαν πατέρας.

Σήμερα στις 9 το πρωί συνέρχεται η Ιερά Επαρχιακή Σύνοδος της Εκκλησίας της Κρήτης προκειμένου να αποφασίσει τα διαδικαστικά για την εξόδιο ακολουθία.

Το σεπτό σκήνωμα του μακαριστού θα τεθεί σε λαϊκό προσκύνημα στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό του Ρεθύμνου.Η ζωή του

Ο μακαριστός ποιμενάρχης Άνθιμος Συριανός, μητροπολίτης Ρεθύμνης καί Αυλοποτάμου, υπέρτιμος και έξαρχος Άνω Κρήτης και Πελάγους Κρητικού, όπως ήταν ο πλήρης εκκλησιαστικός του τίτλος, γεννήθηκε στις 8 Μαρτίου 1953 στους Αστρακούς Πεδιάδας του νομού Ηρακλείου.Μετά τις εγκύκλιες σπουδές του στην πόλη του Ηρακλείου φοίτησε στη Θεολογική και τη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και μετεκπαιδεύτηκε στη Γενεύη και το Παρίσι. Μοναχός εκάρη στις 2 Απριλίου 1977 στην Ι. Μονή Αγκαράθου. Διάκονος χειροτονήθηκε την 18 Αυγούστου του ίδιου χρόνου, από τον νυν Μητροπολίτη Αλεξανδρουπόλεως Θεσσαλονίκης και τότε Αλεξανδρούπολης Άνθιμο, που ήταν ο πνευματικός του, ενώ πρεσβύτερος στις 8 Ιανουαρίου 1978 από τον αοίδιμο αρχιεπίσκοπο Κρήτης Ευγένιο. Υπηρέτησε ως εφημέριος και ιεροκήρυκας της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κρήτης μέχρι το 1983, ως Εφημέριος, Ιεροκήρυκας, Γενικός Επόπτης του πνευματικού έργου και υπεύθυνος των εκδόσεων της Ιεράς Μητροπόλεως Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου, ηγούμενος της Ιεράς Μονής Ατάλης στο Μπαλή Μυλοποτάμου (1983-1996) και γραμματέας της Ιεράς Επαρχιακής Συνόδου της Εκκλησίας Κρήτης από το 1992. Μάλιστα, παρά το γεγονός ότι εξελέγη μητροπολίτης, συνέχισε να είναι γραμματέας της Συνόδου μέχρι το 2000, ως το νεώτερο μέλος της. Το 1992 τιμήθηκε με το οφφίκιο του Αρχιμανδρίτη του Οικουμενικού Θρόνου.

Μητροπολίτης Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου εξελέγη στις 24 Οκτωβρίου του 1996.

Διετέλεσε γενικός γραμματέας του Φοιτητικού Θεολογικού Συνδέσμου Αθηνών, το 1975, πρόεδρος του Συλλόγου Ρεθυμνίων Μικρασιατών, από το 1990 μέχρι το 1996 και μέλος του Δ.Σ. του Συνδέσμου Κρητών Θεολόγων το 1995- 1996. Έγραψε και δημοσίευσε πλήθος άρθρων και μελετών.