Στη δικαστική έρευνα για τη Siemens και τα νοσοκομεία της Κρήτης

Mετά τις αποκαλύψεις


Στο “μικροσκόπιο” του νόμου αναμένεται να βρεθούν μέσα στο προσεχές διάστημα τα θέματα όλων των προμηθειών σε νοσοκομεία της Περιφέρειας, ανάμεσα στα οποία και νοσοκομεία της Κρήτης.

Μετά από πρόσφατη έρευνα της Ένωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αθήνας – Πειραιά, για τη διαφθορά στα νοσοκομεία, αλλά και τις αποκαλύψεις περί υπερτιμολογήσεων, κυρίως για προϊόντα της εταιρίας Siemens, προκαταρτική έρευνα παρήγγειλε ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ιωάννης Τέντες για τις προμήθειες υγειονομικού υλικού και φαρμάκων στο ΕΣΥ.

Ο κ. Τέντες ζήτησε από τις κατά τόπους Εισαγγελίες Πρωτοδικών της χώρας, εκτός των Αθηνών, να διερευνήσουν τυχόν υπερτιμολογήσεις υλικών που έχουν σαν αποτέλεσμα την «αφαίμαξη» των ασφαλιστικών ταμείων και του δημοσίου. Ακόμη, ο κ. Τέντες ζήτησε, εάν διαπιστωθούν περιπτώσεις προμηθειών σε υψηλές τιμές, να ερευνηθεί εάν έχει διαπραχθεί το αδίκημα της απιστίας.

Υπενθυμίζεται πως με βάση ελέγχους συμβάσεων που πραγματοποιήθηκαν αναφορικά με τις προμήθειες της εταιρίας Siemens σε διάφορα νοσοκομεία της χώρας, έχουν διαπιστωθεί υπερτιμολογήσεις που αντιτίθενται στην έννοια του ανταγωνισμού. Αυτό οφείλεται κυρίως σε απευθείας αναθέσεις στην εταιρία Siemens για συντήρηση και προμήθεια ανταλλακτικών ιατρικών και νοσοκομειακών μηχανημάτων.

«Η Siemens "έπαιζε" μόνη της και κατά το δοκούν αύξανε ή μείωνε τις τιμές, χωρίς να υπάρχει ανταγωνιστικότητα, κυρίως στα ανταλλακτικά και στο σέρβις», αναφέρουν οι πρώτες εκτιμήσεις βουλευτών.

Τονίζεται πως πολλές φορές το κόστος συντήρησης ξεπερνούσε το αντίστοιχο της σύμβασης για μηχανήματα όπως αξονικοί και μαγνητικοί τομογράφοι.

Με βάση μάλιστα τις εκτιμήσεις βουλευτών, «οι διοικήσεις ούτε αξιολογούσαν, ούτε συνέκριναν, ούτε διαπραγματεύονταν καλύτερες τιμές με τη γερμανική εταιρεία, αλλά ούτε και έψαχναν αν υπήρχαν στην αγορά εταιρείες, που θα κάλυπταν απλές συντηρήσεις φθηνότερα, ούτε, εντέλει, ενδιαφέρονταν να εκπαιδευτεί προσωπικό για μείωση του κόστους συντήρησης».

Σύμφωνα με έκθεση των Επιθεωρητών Υγείας παράλληλα, υπάρχει η διαπίστωση πως οι διοικητές των νοσοκομείων αξιοποιούσαν τις διατάξεις και τις εξαιρέσεις του νόμου 2286/95 περί προμηθειών του δημοσίου και ανέθεταν απευθείας, ίσως και χωρίς την επιβολή όρων, διαπραγμάτευσης, που προβλέπει ο νόμος. Με τη συγκεκριμένη διαδικασία δεν φρόντιζαν να συμπεριλάβουν και δεσμευτικούς όρους για τον ανάδοχο, σε σχέση με το κόστος συντήρησης και το κόστος των ανταλλακτικών.

Είναι χαρακτηριστικό πως για τη συντήρηση μηχανημάτων του Λαϊκού τα οποία έμεναν συχνά εκτός λειτουργίας, όπως αναφέρει η έκθεση, το 2008, διατέθηκαν 44.030 ευρώ για ψηφιακό αγγειογράφο το 2009, 45.770 ευρώ και το 2010, 46.710 ευρώ. Το ίδιο παρατηρήθηκε και για τους αξονικούς τομογράφους του ίδιου νοσοκομείου.

Αντίστοιχα και στην Κρήτη - όπως έγραψε η “Π” - είχαν παρατηρηθεί ανάλογα φαινόμενα, με χαρακτηριστικότερη την περίπτωση αγοράς αξονικού τομογράφου το 2004, αντί του ποσού των 240.000 ευρώ, για Κέντρο Υγείας του νομού Λασιθίου. Τον ίδιο τύπο τομογράφου αγόρασε την ίδια περίοδο νοσοκομείο του νησιού, στο ποσό των 436.000 ευρώ, ενώ μάλιστα είχε προηγηθεί και διαγωνισμός.