Μετ’ εμποδίων γίνεται φέτος η καταπολέμηση του δάκου της ελιάς, λόγω της έλλειψης πιστώσεων και της περικοπής του προσωπικού. Η απεργία των ιδιοκτητών Δ.Χ. φορτηγών αυτοκινήτων επιτείνει το πρόβλημα, καθώς δεν θα μεταφερθούν στην Κρήτη, αν συνεχιστεί η κινητοποίηση, οι πρωτεΐνες που απαιτούνται για την καταπολέμηση του εντόμου.

Την Παρασκευή έφθασαν κάποιες ποσότητες, χθες είχε προγραμματιστεί να παραληφθούν και άλλες, οι οποίες όμως δεν παρελήφθησαν λόγω της απεργίας. Υπηρεσιακοί παράγοντες εκτιμούν ότι προς το παρόν οι ανάγκες της καταπολέμησης του δάκου καλύπτονται. Αν συνεχιστεί όμως η απεργία, θα προκύψει πρόβλημα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι αυτές τις μέρες είναι σε εξέλιξη ο δεύτερος ψεκασμός για την καταπολέμηση του δάκου στη Χερσόνησο, το Μάραθο και άλλες κυρίως βόρειες περιοχές του νομού Ηρακλείου. Όπως εκτιμούν οι γεωπόνοι φέτος η κατάσταση έχει δυσκολέψει καθώς υπήρχαν εστίες του εντόμου στους ελαιώνες όπου δεν έγινε συγκομιδή. Επίσης, η παραγωγική περίοδος φέτος είναι πρώιμη, ο καρπός ωριμάζει πιο γρήγορα και την άνοιξη οι καιρικές συνθήκες βοήθησαν για την ανάπτυξη των πληθυσμών του εντόμου. Φέτος, να σημειωθεί, ξεκίνησε η δακοκτονία περίπου 15 μερες νωρίτερα από το μέσο όρο των προηγούμενων ετών και μάλιστα χωρίς να έχουν ολοκληρωθεί από το Υπουργείο οι τυπικές διαδικασίες για την πρόσληψη προσωπικού.

Οι πιστώσεις, ως γνωστό, έχουν μειωθεί κατά 10% και οι προσλήψεις προσωπικού κατά 30%. Το ευχάριστο είναι ότι φέτος λόγω των ιδιαιτέρως υψηλών θερμοκρασιών της καλοκαιρινής περιόδου δεν αναπτύσσονται γρήγορα οι πληθυσμοί του εντόμου.

Σχετικά με τις πιστώσεις, τέλος, φέτος αλλάζει το σύστημα. Θα αποστέλλονται από την τοπική Διεύθυνση στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης οι καταστάσεις πληρωμών κάθε μήνα και θα αναμένεται η καταβολή των πιστώσεων.