Εξηγήσεις ζητούν από την κυβέρνηση οι κτηνοτρόφοι αν υπαχθεί τελικά η Κρήτη στο πρόγραμμα εγκατάστασης φωτοβολταϊκών συστημάτων. Όπως είναι ήδη γνωστό στο πρόγραμμα εντάχθηκαν άλλες περιοχές της χώρας με τους αγρότες, σύμφωνα με το Υπουργείο, να ευνοούνται ιδιαιτέρως αφού μπορούν να κάνουν μέσω προγραμμάτων τις σχετικές επενδύσεις.

Η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων νομού Ηρακλείου, όπως ήδη έχει γράψει η «Π» διαμαρτυρήθηκε στα συναρμόδια υπουργεία για την εξαίρεση της Κρήτης. Μέχρι τώρα όμως δεν έχει πάρει σαφή, έγγραφη απάντηση για την άρση της εξαίρεσης.

Στο μεταξύ χθες πραγματοποιήθηκε ενημερωτική συνάντηση της διοίκησης του συλλόγου Επαγγελματιών Κτηνοτρόφων νομού Ηρακλείου με το μηχανικό

ηλεκτρολόγο και διευθυντή της εταιρίας μελετών και εγκατάστασης συστημάτων Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας «ΑΕΝΑΟΣ» κ. Νίκο Σηφάκη.

Το πρόγραμμα των Φωτοβολταϊκών μονάδων για τους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες παρουσιάζει το έντονο επενδυτικό ενδιαφέρον των αγροτών για την εξασφάλιση πρόσθετου εισοδήματος σε μια περίοδο κρίσης και απαξίωσης του αγροτικού τομέα.

Όπως ανακοινώθηκε από τον κτηνοτροφικό σύλλογο, κατά τη διάρκεια της συνάντησης επισημάνθηκαν όλα τα «γκρίζα» σημεία του προγράμματος για την υλοποίηση του οποίου επιβάλλεται να αποσαφηνιστούν αρκετά από πλευράς υπουργείου με κυριότερα τα παρακάτω:

1. Εάν η Κρήτη ως νησιωτική περιοχή η οποία δεν είναι συνδεδεμένη με το κεντρικό δίκτυο της ΔΕΗ της ηπειρωτικής χώρας θα ενταχθεί τελικά στο αναφερόμενο πρόγραμμα και εάν ισχύσει περιορισμός ισχύος.

2. Εάν θα υπάρξει μεταγενέστερα αναπροσαρμογή του τιμολογίου με μείωση της τιμής πώλησης του ρεύματος σε σχέση με την αρχική σύμβαση, κάτι που θα κλιμακώσει και θα επιμηκύνει τον αρχικό σχεδιασμό για την αποπληρωμή και τη βιωσιμότητα της επένδυσης.

3. Από πότε τα τοπικά καταστήματα της ΔΕΗ θα αρχίσουν να δέχονται αιτήματα και να οριστεί σαφής χρονική περίοδος υποβολής των αιτημάτων, αρκετή για την προετοιμασία απόκτησης των τίτλων κυριότητας και των τοπογραφικών.

4. Επίσης αξίζει να διερευνηθεί από πλευράς τραπεζών εάν θα χρηματοδοτήσουν το 100% της επένδυσης, εάν απαιτήσουν στο πλαίσιο της διασφάλισης υποθήκευση και άλλων περιουσιακών στοιχείων πλην της επένδυσης και εάν θα δεχθούν περιπτώσεις καταχωρημένες στον «Τειρεσία».