Ετοιμοι να ξεκινήσουν κινητοποιήσεις εμφανίζονται οικιστές εκτός σχεδίου πόλης από την ερχόμενη Δευτέρα με την κατάληψη της Ά ΔΟΥ μετά και την σιωπή όλων των εμπλεκομένων υπουργείων, στο αίτημα τους για να «παγώσουν» τα πρόστιμα ανέγερσης και διατήρησης που τους έχουν χρεωθεί.

Λίγο πριν την έναρξη των κινητοποιήσεων ο βουλευτής της Ν.Δ. Λ.Αυγενάκης με επιστολή του ζητά την ενεργοποίηση των δημάρχων Ηρακλείου Γαζίου και Ν. Αλικαρνασσού, προκειμένου να συγκληθεί ευρεία σύσκεψη για το θέμα των αυθαιρέτων, με σκοπό να διαμορφωθούν συγκεκριμένες προτάσεις οι οποίες θα σταλούν στο αρμόδιο υπουργείο ως κείμενο θέσεων και διεκδίκησης

Επίσης έκκληση σε όλους τους τοπικούς φορείς προκειμένου να σταθούν στο πλευρό των οικιστών εκτός σχεδίου πόλης, και να επιστρατεύσουν την πολιτική τους δύναμη, για να πιέσουν την κυβέρνηση να «παγώσει» τα πρόστιμα των αυθαιρέτων ζητά με ανακοίνωση του το συμβούλιο του τρίτου διαμερισματικού συμβουλίου.

Τα μέλη του συμβουλίου, ζητούν συμπαράσταση από τους αρμόδιους φορείς, και συγκεκριμένα από τους βουλευτές του νομού Ηρακλείου, την Περιφέρεια Κρήτης, το Δήμο Ηρακλείου, τη Νομαρχία και τη Νομαρχιακή Επιτροπή του ΠΑΣΟΚ, προκειμένου να πιέσουν στην κατεύθυνση επίλυσης του τεράστιου κοινωνικού προβλήματος των αυθαιρέτων κτισμάτων που χρόνια τώρα κρατούν ομήρους τους ανθρώπους που έκαναν μια στέγη για την οικογένειά τους.

Χαρακτηριστικά αναφέρουν μεταξύ άλλων «παρακαλούμε οι εμπλεκόμενοι φορείς να βοηθήσουν τους οικιστές με το «πάγωμα» των ληστρικών προστίμων που λαμβάνουν καθημερινά και να θεσμοθετηθεί η πρόταση-απόφαση που λήφθηκε τον Οκτώβριο του 2008 από το Δημοτικό Συμβούλιο Ηρακλείου για την επίλυση των χρόνιων προβλημάτων των οικιστών».