
Eπιμέλεια Άννα Κωνσταντουλάκη
“Τι προτιμάτε για χριστουγεννιάτικο δώρο, σκύλο ή κομπιούτερ;”.
“Σκύλο”, απάντησαν τα παιδιά και εδώ και 13 χρόνια ο Ροκ, το σιβηρικό χάσκυ, είναι το αγαπημένο τετράποδο της οικογένειας.
Η Πόπη Τσακαλάκη μας γράφει την ιστορία του.
Ο Ροκ ήρθε στο σπίτι μας πριν από δεκατρία χρόνια και ήταν το συλλογικό χριστουγεννιάτικο δώρο στα παιδιά αντί... computer.
Τον αγοράσαμε κουταβάκι δύο μηνών και το όνομά του - Rock σημαίνει βράχος - ήταν επιλογή του μεγάλου αγοριού της οικογένειας Νικόλα.
Ο Ροκ είναι ένα σιβηρικό Χάσκυ και έχει απόλυτα όλα τα χαρακτηριστικά της ράτσας του.
Αγαπάει πολύ την κίνηση και στις βόλτες όταν τραβά δυνατά το λουρί, πρέπει να του ασκηθεί υπερβολική δύναμη για να μπορέσει να συγκρατηθεί.
Εχει κυνηγετικό ένστικτο που μας έχει βάλει σε μπελάδες αρκετές φορές γιατί εκτελεί εντολές μόνο περιστασιακά.
Η σχέση του με τα άλλα ζώα είναι σχέση αγάπης - μίσους. Μισεί τα μικρόσωμα ενώ στα μεγαλόσωμα προσπαθεί να επιβληθεί - σχεδόν πάντα με επιτυχία - και να είναι αυτός ο αρχηγός.
Οσον αφορά στα παιχνίδια, του αρέσει να κυνηγάει διάφορες μπάλες και οτιδήποτε κινείται. Εκνευρίζεται όταν φεύγει κάποιος από το σπίτι και δεν τον παίρνει μαζί του ή όταν είναι μόνος του πολλές ώρες.
Τον ηρεμεί να είναι ξαπλωμένος δίπλα μας, να μας ακούει να συζητάμε και να έχει την αίσθηση της παρέας. Χάδια χρειάζεται μόνο όταν τα επιθυμεί αυτός και όχι όταν θέλουμε εμείς. Αυτό είναι ίδιον της ράτσας του.
Στο φαγητό του δεν είναι δύσκολος.
Τρώει ξηρά τροφή, κονσέρβες και φυσικά από τα δικά μας φαγητά... χόρτα... μέχρι και φασολάδα...
Οι καταστροφικές του συνήθειες έχουν εκλείψει από την ηλικία των δύο περίπου ετών. Υπήρξαν απώλειες όσον αφορά σε ρούχα, παπούτσια, καναπέδες κ.λπ. αλλά ήταν σε φυσιολογικό επίπεδο.
Τώρα, μετά από δεκατρία χρόνια, είναι πια κανονικό μέλος της οικογένειας.
Του έχουμε δώσει την αγάπη και την φροντίδα μας και μας έχει δώσει πολύ περισσότερα.
Ο Ροκ είναι πια στη δύση της ζωής του - το προσδώκιμο για τη ράτσα του είναι 12-14 χρόνια - αλλά προσπαθούμε να απωθήσουμε την σκέψη της απώλειάς του”.

