Νέα τροπή στις κρίσιμες διαπραγματεύσεις για το Ασφαλιστικό δίνει η δήλωση που κάνει στο Βήμα της Κυριακής ο εκπρόσωπος του Όλι Ρεν.

Σύμφωνα με τον Α.Αλταφάζ η Κομισιόν ποτέ δεν ζήτησε από την ελληνική πλευρά να κοπούν στο μισό οι συντάξεις.

Στη δήλωσή του στην εφημερίδα ο Ιταλός αξιωματούχος σημειώνει, μεταξύ άλλων:

«Πουθενά στο Μνημόνιο δεν αναφέρεται ότι οι συντάξεις θα πρέπει να κοπούν στο μισό. Ένα ποσοστό αναπλήρωσης από 45% έως 48% έχει αναφερθεί από μερίδα του Τύπου. Πρόκειται για παρανόηση.

“Το ποσοστό αυτό του 48% προκύπτει από τον απλό υπολογισμό του 1,2% (μέσο ετήσιο ποσοστό αναπλήρωσης) επί 40 έτη (περίοδος εισφορών για πλήρη σύνταξη) και ως εκ τούτου αντιπροσωπεύει το μέσο ποσοστό αναπλήρωσης από το ανταποδοτικό σύστημα (για ένα άτομο που καταβάλλει εισφορές επί 40 έτη).

“Σε αυτό έρχεται να προστεθεί η μη ανταποδοτική βασική σύνταξη την οποία δεν έχουμε αμφισβητήσει. Η σύνταξη αυτή αυξάνει το ποσοστό αναπλήρωσης στο 65%-80% για όλους εκτός από τις υψηλότερες εισοδηματικές ομάδες του πληθυσμού.»

Οι διευκρινίσεις της Κομισιόν αφήνουν ένα παράθυρο συνεννόησης με τους ελεγκτές, οι οποίοι επανέρχονται στην Αθήνα την ερχόμενη εβδομάδα με στόχο την τελική συμφωνία επί του Ασφαλιστικού νομοσχεδίου.



Υπενθυμίζεται ότι η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας έχει θέσει ως «κόκκινη γραμμή» την αναπροσαρμογή του χαμηλού ποσοστού αναπλήρωσης , 48% για 40 έτη ασφάλισης, που περιλαμβάνεται στο Μνημόνιο.



Η αντίδραση του υπουργείου Εργασίας

«Ορθή» χαρακτηρίζει το υπουργείο Εργασίας τη δήλωση του εκπροσώπου του κ. Ρεν ότι πουθενά στο Μνημόνιο δεν αναγράφεται ότι οι συντάξεις πρέπει να κοπούν στο ήμισυ.

«Αποτελεί θετικότατη εξέλιξη η εκ μέρους του εκπροσώπου του κ. Ρεν υποστήριξη της θέσης ότι στο ποσοστό αναπλήρωσης του 48% επί των συντάξιμων αποδοχών πρέπει να προστεθεί και η βασική σύνταξη. Αυτή είναι η ορθή και ακριβής ερμηνεία του Μνημονίου. Συνεπώς, οι παρεξηγήσεις που δημιουργήθηκαν από τα όσα υποστήριξαν οι εκπρόσωποι της ΕΕ, του ΔΝΤ και της ΕΚΤ κατά την πρόσφατη επίσκεψή τους (26-29 Μαΐου) στην Αθήνα (να συνυπολογίζονται δηλαδή στο 48% τόσο η βασική όσο και οι επικουρικές συντάξεις) ξεκαθαρίζονται οριστικά» αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, ενώ υπογραμμίζεται πως «για το θέμα αυτό σχετική επιστολή έχει αποστείλει στον Επίτροπο κ. Ρεν ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης και στον επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της ΕΕ Σερβάς Ντερούς η γενική γραμματέας του υπουργείου».



Οι αντιδράσεις των κομμάτων

Για «θέατρο σκιών γύρω από το Ασφαλιστικό του πρωθυπουργού και των υπουργών» κάνει λόγο ο εκπρόσωπος της ΝΔ, Π.Παναγιωτόπουλος, κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι προχωρεί σε «επικοινωνιακά παιχνίδια για να καλύψει τις δικές της ευθύνες».

«Ας αφήσουν, λοιπόν, τα επικοινωνιακά τεχνάσματα ο πρωθυπουργός και οι υπουργοί του και ας ασχοληθούν, επιτέλους, με την ουσία του Ασφαλιστικού, με το παρόν και το μέλλον της προστασίας των συντάξεων του ελληνικού λαού», τόνισε ο κ.Παναγιωτόπουλος.

Από την πλευρά του το ΚΚΕ, με ανακοίνωσή του τονίζει: «Η κυβέρνηση μαζί με τους συμμάχους της, ΕΕ και ΔΝΤ, υποτιμούν τη νοημοσύνη του λαού. Με απίστευτο θράσος λένε ότι δεν υπάρχει πρόβλημα: Θα δουλεύεις τουλάχιστον για 40 χρόνια αδιαλείπτως για να λάβεις ένα επίδομα αντί για σύνταξη που δεν θα είναι το 50% της σημερινής σύνταξης αλλά το 60%!».