Του Κώστα Μαματζάκη*
Μέσα σε αυτή την οικονομική ασφυξία που ζουν οι εργαζόμενοι την ώρα που πλουτίζουν τράπεζες, μονοπώλια, εφοπλιστές και βιομήχανοι, πήγα να παρακολουθήσω το εκλογοαπολογιστικό Συνέδριο του ΕΚΗ. Δεν μπορεί, λέω, παρά του ότι υπάρχει ένα αμαρτωλό κατεστημένο, πίστευα ότι κάτι το διαφορετικό θα υπάρχει εξαιτίας αυτής της πολιτικής «πτώχευσης» της χώρας.
Δεν θα κρυφτεί κανείς, λέω. Δεν θα συναινέσει κανείς με αυτή την πολιτική. Θα την καταγγείλουν, θα την στιγματίσουν, θα την φτύσουν, με τι άλλο να ασχοληθούν. Ναι, να την φτύσουν. Καλά διαβάζετε. Για να επικαλεστώ μια φράση πρώην Προέδρου της Βουλής που είπε: πτυελοδοχείο καταντήσαμε τη Βουλή.
Μόνο η Αριστερά ασχολήθηκε με τα προβλήματα των εργαζομένων, και κάποια στιγμή το ΠΑΜΕ κατήγγειλε την τακτική αυτή με την παράλληλη διάλυση της Συνέλευσης και αποχώρησε. Άλλωστε δεν είχε νόημα να κάτσει σε άδεια αίθουσα που επιμελώς έχει φροντίσει να αδειάζει ο κ. Σκουλατάκης. Δεν υπολόγισε τίποτα, ούτε ανεργία, ούτε οικονομική κρίση που χτύπησε συνταξιούχους, εργαζόμενους και μικρομεσαίους εξαιτίας αυτής της πολιτικής. Τον ενδιέφερε μόνο η έκβαση του Συνεδρίου να είναι υπέρ των προσωπικών συμφερόντων του.
Φαίνεται όμως ότι τον κ. Σκουλατάκη δεν τον αγγίζει η κρίση. Οι δραστηριότητές του αυτό αποδεικνύουν, ενώ όλοι εμείς σκεφτόμαστε και τον καφέ ακόμα. Ο πρόεδρος βρίσκεται στο τέταρτο ή στο πέμπτο σπίτι, θα σας γελάσω. Αυτό του δίνει μια σιγουριά, μια βεβαιότητα για το μέλλον σε αντίθεση με όλους εμάς που το βλέπουμε ζοφερό και μαύρο. Αυτό του δίνει αισιοδοξία αλλά και διάθεση για το προσωπικό του μέλλον στα τοπικά δρώμενα της πόλης. Ο συνδικαλισμός είναι το καλύτερο μέσο και ο πιο σίγουρος τρόπος αναρρίχησης σε κάθε εξουσία και αποδίδει σίγουρα και πρόσθετα εισοδήματα.
Ο κ. Σκουλατάκης με ανορθόδοξα μέσα και τρόπους και πάνω σε καραμανλικά πρότυπα πάει το Συνέδριο και τις εκλογές του ΕΚΗ 5-6 μήνες νωρίτερα. Και παρά τη χρεοκοπημένη διαδρομή του, 20 περίπου χρόνια στο ΕΚΗ, απορώ που δεν έχει κάνει χρήση του δικαιώματος της …. χρησικτησίας!
Θέλει μια εντυπωσιακή έξοδο σαν μια συστατική επιστολή για να μπορέσει με σιγουριά να αναρριχηθεί σε κάποιο δημοτικό ή περιφερειακό θώκο. Σε αυτό θα τον βοηθήσει αισθητά και το τετράχρονο «μπαλαμούθιασμα» που κάνει στα γεροντάκια σαν εκπρόσωπος του Δήμου στα ΚΑΠΗ.
Με τις πρόωρες εκλογές πετυχαίνει να ψηφίσουν και οι οικοδόμοι στο Συνέδριο με αρκετούς αντιπροσώπους που αν κάνουν εκλογές, με βάση την αρνητική πορεία της πλειοψηφίας του Συνδικάτου των Οικοδόμων οι οικοδόμοι δεν θα προσέλθουν στις κάλπες, αηδιασμένοι από τη διαχείριση των συμφερόντων τους και από τη γενική πολιτική που τους μειώνει συντάξεις, δώρα, πρόνοια και τους καταδικάζει στην ανεργία. Επίσης ζουν παράλληλα και το ιδιόρρυθμο καθεστώς του καμποτάζ μαζί με όλους τους υπόλοιπους εργαζόμενους που εδώ και 15 χρόνια καταργήθηκε ο νόμος 7 στους 10 εργαζόμενους στην οικοδομή να είναι Έλληνες, χώρια η συκοφάντηση που υπόκεινται οι Έλληνες εργαζόμενοι περί χαραμοφάηδων, τεμπέληδων, κλπ. Για να δικαιολογήσουν την ανασφάλιστη, εξαντλητική και φτηνή εργασία των ξένων.
Αλήθεια, ποιος έκτιζε, ποιος οικοδομούσε, ποιος ανάπτυσσε την οικονομία της χώρας; Ποιος έφτιαχνε τους Παρθενώνες, την Κνωσό, την Φαιστό; Ποιος τα έκανε όλα αυτά, ρεεεε!!! Και συκοφαντείτε εργαζόμενους και μικρομεσαίους προκειμένου να εξισορροπήσετε την πολιτική βαρβαρότητα και να δικαιολογείτε τη ληστεία που γίνεται σε βάρος του ελληνικού λαού.
Και αυτός είναι ο σπουδαιότερος λόγος που πάει πρόωρα σε εκλογές το ΕΚΗ, να προλάβει τη μείωση των αντιπροσώπων που θα επέλθει έτσι κι αλλιώς εξαιτίας όλων των παραπάνω.
Και υπάρχουν και αντιδράσεις ουσίας από τους Αλικαρνασσότες οικοδόμους για ξεχωριστό Σωματείο. Αναχαιτίστηκαν προσωρινά οι οικοδόμοι της Αλικαρνασσού, μέχρι πότε όμως θα αντέξουν οι άνθρωποι αυτή την κομματική πειθαρχία και απομόνωση, για να μην πω ρατσισμό; Που μετά από 88 χρόνια τους στερούν και το δικαίωμα ακόμα να σκέφτονται και να ζουν νοερά την Αλικαρνασσό τους.
Δεν υπάρχουν τελικά ικανοί πρόσφυγες; Δεν τους ανήκει καμιά επιτέλους θεσμική θέση; Μόνο σαν υποζύγια και δεκανίκια θα τους χρησιμοποιείτε μια ζωή για τις προσωπικές σας αναρριχήσεις; Αφήστε τους τουλάχιστον την Αλικαρνασσό.
* Ο Κώστας Μαματζάκης είναι συνδικαλιστής

