Την παρέμβαση του εισαγγελέα ζήτησαν οι εργαζόμενοι στα κοινωνικά προγράμματα Βοήθεια στο Σπίτι και ΚΗΦΗ που παραμένουν απλήρωτοι από τέσσερις ως και οχτώ μήνες.

Ο σύλλογος των εργαζομένων στην κοινωνική φροντίδα ευπαθών ομάδων πραγματοποίησε χθες πορεία διαμαρτυρίας σε κεντρικούς δρόμους της πόλης με κατάληξη τα γραφεία της περιφέρειας Κρήτης. Τα μέλη του συλλόγου δεν κατάφεραν να συναντήσουν τον Γενικό Γραμματέα, κ. Αθανάσιο Κάρουντζο, ο οποίος απουσίαζε από την Περιφέρεια, ενώ θα έχουν επαφή μαζί του την ερχόμενη Τρίτη 1 Ιουνίου.

Οι εργαζόμενοι στα κοινωνικά προγράμματα αποφάσισαν να προχωρήσουν σε νέα κινητοποίηση στις 15 και 16 Ιουνίου προκειμένου να διεκδικήσουν τα δεδουλευμένα τους.

Οι περισσότεροι δεν έχουν εισπράξει χρήματα από την αρχή του έτους ενώ αρκετοί είναι εκείνοι που έχουν να πληρωθούν από τον προηγούμενο Σεπτέμβριο, ακόμα και από τον Ιούνιο του 2009! Υπάρχει, μάλιστα, και η περίπτωση του δήμου Αστερουσίων που έχει φτάσει στα δικαστήρια και οι εργαζόμενοι στα προγράμματα της περιοχής έχουν προχωρήσει σε επίσχεση.

Σε υπόμνημα που κατέθεσαν στον εισαγγελέα Ηρακλείου, κ. Νίκο Μάρκακη, αναφέρουν πως βάση του Νομου, οι επιχειρήσεις που υλοποιούν τα προγράμματα έπρεπε να έχουν εξοφλήσει τα δεδουλευμένα των εργαζομένων και στη συνέχεια να λαμβάνουν την ανάλογη χρηματοδότηση από την περιφέρεια, κάτι που δε συμβαίνει. «Επίσης, είναι αδικαιολόγητη η καθυστέρηση της έγκρισης της χρηματοδότησης από το υπουργείο για τη συνέχιση των προγραμμάτων το 2010 και, τέλος, οι καθυστερήσεις των διαδικασιών που χρειάζεται να γίνουν από την περιφέρεια για να εκταμιευθούν τα χρήματα», αναφέρουν.

Οι εργαζόμενοι στα κοινωνικά προγράμματα θεωρούν, πια, άπιαστο όνειρο την ένταξή τους στο ΕΣΠΑ λόγω των παραπάνω καθυστερήσεων που έχουν σημειωθεί. Ανησυχούν, ακόμα, για το μέλλον των προγραμμάτων εν όψει «Καλλικράτη», αφού την ευθύνη υλοποίησης των προγραμμάτων έχουν δημοτικές επιχειρήσεις που αναμένεται να κλείσουν ή να συγχωνευτούν με άλλες.