Σειρά εκδηλώσεων ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης σχετικά με το κρίσιμο θέμα της μείωσης της παγκόσμιας βιοποικιλότητας διοργανώνει το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης, το οποίο συμμετέχει ενεργά στις δραστηριότητες για το Διεθνές Έτος της Βιοποικιλότητας.

Οι εκδηλώσεις ξεκινούν το Σάββατο 5 Ιουνίου, Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος. Μικροί και μεγάλοι θα έχουν την ευκαιρία να επισκεφτούν δωρεάν τον εκθεσιακό χώρο του Μουσείου (Λεωφόρος Σοφοκλή Βενιζέλου, παραλιακή ζώνη Ηρακλείου, τηλ. 2810-282740) από τις 10 το πρωί μέχρι τις 6 το απόγευμα και να πάρουν μέρος σε μια γιορτή για τη βιοποικιλότητα, σε μια γιορτή για τη ζωή.

Τι είναι όμως η βιοποικιλότητα, για ποιο λόγο είναι σημαντική και πόσο κρίσιμος είναι ο ρόλος του ανθρώπου;

Ο πλανήτης μας κατοικείται από ένα ασύλληπτο αριθμό διαφορετικών οργανισμών. Σύμφωνα με τις πιο συντηρητικές εκτιμήσεις, τα είδη των ζωντανών οργανισμών ανέρχονται σε 5 εκατομμύρια. Ωστόσο, κάποιοι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι ο αριθμός αυτός είναι κατά πολύ μεγαλύτερος. Μέχρι σήμερα έχουν ταξινομηθεί και καταγραφεί μόνο 1,7 εκατομμύρια είδη.

Δεν αρκεί όμως να πούμε ότι βιοποικιλότητα είναι μόνο η ποικιλία των διαφορετικών οργανισμών καθώς οι οργανισμοί διαθέτουν έναν επίσης ασύλληπτο αριθμό διαφορετικών γονιδίων και ζουν σε ένα μεγάλο εύρος οικοσυστημάτων. Η ποικιλία λοιπόν των ειδών, γονιδίων και οικοσυστημάτων, παράλληλα με τις αλληλεπιδράσεις τους αλλά και τις οικολογικές και εξελικτικές διαδικασίες οι οποίες δημιουργούν και συντηρούν όλα τα παραπάνω, συνθέτουν την έννοια της Βιολογικής Ποικιλότητας ή Βιοποικιλότητας.

Σε παγκόσμιο επίπεδο, περισσότερα από 10.000 είδη χάνονται κάθε χρόνο. Μολονότι ο ακριβής προσδιορισμός του παραπάνω αριθμού είναι δύσκολος, ένα είναι βέβαιο: ο ρυθμός εξαφάνισης έχει αυξηθεί ανησυχητικά τα τελευταία χρόνια. Η κύρια αιτία της εξαφάνισης είναι ο άνθρωπος ο οποίος περιορίζει, υποβαθμίζει και καταστρέφει τους φυσικούς βιότοπους των οργανισμών.

Επομένως η ανθρώπινη δραστηριότητα διαμορφώνει και καθορίζει τη βιοποικιλότητα.

Παρόλο που η κλιματική αλλαγή βρίσκεται σήμερα στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος, η απώλεια της βιοποικιλότητας, αποτελεί ακόμη σοβαρότερη απειλή. Κι αυτό γιατί όταν ένα είδος εξαφανίζεται, εξαφανίζεται για πάντα!

Η Ευρώπη είχε θέσει ως στόχο τον περιορισμό της απώλειας της βιοποικιλότητας έως το 2010. Οι πρόσφατες όμως εκτιμήσεις δείχνουν ότι αυτός ο στόχος δυστυχώς δεν έχει επιτευχθεί ακόμη.