Του Κώστα Μπογδανίδη

Ενδιαφέρον από τη Σχοιναράκη για την Περιφέρεια

Έχοντας ως “όπλο” το θετικό της έργο στη Νομαρχία που παρουσιάσε χθες


Παρούσα στις πολιτικές εξελίξεις και στις διαδικασίες για την ανάδειξη του υποψήφιου περιφερειάρχη Κρήτης δήλωσε χθες η νομάρχης Ηρακλείου κ. Σχοιναράκη με την ευκαιρία της (πρόωρης) παρουσίασης του απολογισμού της για την τρέχουσα θητεία της.

Η κ. Σχοιναράκη απέκλεισε το ενδεχόμενο να ασχοληθεί με τον πρώτο βαθμό αυτοδιοίκησης διαψεύδοντας τις φήμες που την θέλουν πχ να ενδιαφέρεται για το δήμο στην Μεσαρά ή του Ηρακλείου και επεσήμανε ότι “το παιγνίδι είναι ανοιχτό για όλους”.

Η κ. Σχοιναράκη, σαν έτοιμη από καιρό, παρουσίασε χθες το έργο της που η ίδια χαρακτήρισε σημαντικό και με βάση αυτό και την μέχρι τώρα πορεία της ετοιμάζεται προφανώς να διεκδικήσει το χρίσμα του ΠΑΣΟΚ για την αιρετή Περιφέρεια. Μάλιστα έδειξε ότι έχει έτοιμο και το σύνθημα: ”Η επόμενη μέρα, η Κρήτη στην πρώτη γραμμή” ανέφερε η ίδια και το μότο ήταν γραμμένο στον απολογισμό της που παρουσιάστηκε κατά έξι μήνες τουλάχιστον νωρίτερα με σκοπό προφανώς να προλάβει τις εξελίξεις.

“Είμαστε πάντα παρόντες, διαμορφώσαμε ένα σχέδιο το οποίο υλοποιήσαμε για το συμφέρον των πολιτών” είπε η κ. Σχοιναράκη που εμμέσως απέκλεισε το ενδεχόμενο να ασχοληθεί με την πρωτοβάθμια αυτοδιοίκηση και θεωρεί ότι είναι φυσιολογική εξέλιξη να πάει στην Περιφέρεια αφού η ίδια επελέγη από τον Γ. Παπανδρέου, ενώ ήταν στην κεντρική πολιτική σκηνή, να προσφέρει στη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση.

Η κ. Σχοιναράκη αν και ερωτήθηκε επίμονα για να πει ξεκάθαρα γιατί παρουσίασε τώρα των απολογισμό προτίμησε να πει ότι το είχε αποφασίσει εδώ και 15 ημέρες και δεν έχει σχέση αυτό με τις δημοσκοπήσεις ή άλλες εξελίξεις. Ωστόσο, είναι κάτι παραπάνω από βέβαιο ότι η νομάρχης δεν θα μπορούσε να περιμένει τις εξελίξεις που τρέχουν και με δεδομένο ότι όλα δείχνουν ότι ο υφυπουργός Οικονομίας κ. Αρναουτάκης, ενδιαφέρεται σφόδρα για την αιρετή Περιφέρεια. Οι επόμενες 30 ημέρες και μετά την ψήφιση του “Καλλικράτη” θα είναι κρίσιμες για τις επιλογές που θα κάνει το ΠΑΣΟΚ και η κ. Σχοιναράκη δήλωσε κι επίσημα παρούσα καθώς πιστεύει ότι ”δεν έχει κλείσει τίποτα ακόμη και τον τελευταίο λόγο τον έχει ο Παπανδρέου”.

Στόχος της κ.Σχοιναράκη είναι, μέσω των πολιτών, να δώσει το μήνυμα και στην ηγεσία του ΠΑΣΟΚ:

«Μας εμπιστευτήκατε με την ψήφο σας, στηρίζοντας το όραμά μας για μια συλλογική, συμμετοχική, ενωτική πορεία και για μια νέα αναπτυξιακή πρόταση για το Νομό μας.

Η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση είναι πάντα παρούσα με ενεργό ρόλο και λόγο για όλα τα θέματα που αφορούν το Νομό.

Πορευτήκαμε βασιζόμενοι στις απόψεις, τις ιδέες, τις προτάσεις και τη συμμετοχή των συμπολιτών μας” ανέφερε η κ. Σχοιναράκη και έδωσε βαρύτητα στο κοινωνικό έργο, στις υποδομές, την αναδιοργάνωση της διοίκησης, τους ελέγχους, της δημόσια υγεία κ.λ.π.



Ο απολογισμός



Στον απολογισμό της η κ. Σχοιναράκη ανέφερε μια σειρά από δράσεις:

-Με τον νέο Οργανισμό οι 27 Διευθύνσεις ενοποιήθηκαν σε 17.

-Αναβάθμιση των υπηρεσιών της Νομαρχίας Ηρακλείου:

Πιστοποίηση ISO 9001:2000 στο πεδίο «Σχεδιασμός, Διοίκηση, Διαχείριση και Υλοποίηση -Κοινοτικών, Εθνικών και Συγχρηματοτοδούμενων Έργων».

Koινωνική φροντίδα

Εκεί η κ.Σχοιναράκη και η Νομαρχία έριξε βάρος.

Όπως είπε έγιναν:

«-Κέντρο Αγροτικής Ανάπτυξης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης

Ενισχύσαμε τις κοινωνικές δομές με παρεμβάσεις κοινωνικής υποστήριξης και κοινωνικής συνοχής:

Κάναμε πράξη τη δέσμευσή μας για τη δημιουργία κινητής μονάδας υγείας με την Κινητή Μονάδα Μαστογράφου, που παρέχει φροντίδα ζωής στους πολίτες ακόμα και των πιο απομακρυσμένων περιοχών του Νομού.

Από τον Ιούλιο του 2008, που λειτούργησε για πρώτη φορά, μέχρι σήμερα η Μονάδα έχει πραγματοποιήσει πάνω από 5.200 μαστογραφίες στην Κρήτη και σε νησιά του Νοτίου Αιγαίου με την πολύτιμη συνεισφορά των ακτινολόγων του Βενιζέλειου Νοσοκομείου.

Το 50% των γυναικών που εξετάζονται πραγματοποιεί για πρώτη φορά μαστογραφία και ενημερώνεται για θέματα πρόληψης του καρκίνου του μαστού, τόσο από το επιστημονικό προσωπικό της Μονάδας, όσο και μέσω του ειδικού ενημερωτικού φυλλαδίου της ΝΑΗ.

Το 30% των γυναικών που εξετάζονται έχουν κληθεί ξανά για περαιτέρω εξετάσεις.

Από αυτές, το 10% έχει κληθεί για βιοψία

Η πρωτοβουλία μας για τη δημιουργία Κινητής Μονάδας Μαστογράφου αναδείχτηκε καινοτόμα πανευρωπαϊκά και επικυρώθηκε με τη βράβευσή μας από την Συνέλευση των Περιφερειών της Ευρώπης με το Ειδικό Βραβείο Αναγνώρισης Καινοτόμας Δράσης.

Δημιουργήσαμε Κινητή Μονάδα Προληπτικής Οδοντιατρικής που επισκέπτεται τα Δημοτικά Σχολεία, στοχεύοντας στη διάγνωση, την πρόληψη, την προστασία της στοματικής υγείας των μικρών μαθητών, με την πολύτιμη συνεισφορά του Οδοντιατρικού Συλλόγου Ηρακλείου.

Από τις 19 Μαρτίου του 2010 που ιδρύθηκε και λειτουργεί η Μονάδα έχει προσφέρει τις υπηρεσίες της σε πάνω από 600 μαθητές της Α’ και Β’ Δημοτικού.

50% των παιδιών που έχουν εξεταστεί δεν έχουν καλή στοματική υγιεινή.

25% των παιδιών που έχουν εξεταστεί δεν έχει επισκεφθεί ποτέ τον οδοντίατρο.

Ιδρύσαμε Κοινωνικό Παντοπωλείο για να προσφέρουμε ανάσα αλληλεγγύης σε άπορες οικογένειες του Νομού με την παροχή δωρεάν τροφίμων και ειδών πρώτης ανάγκης. Τη δράση μας στήριξαν από τη πρώτη στιγμή η Ιερά Αρχιεπισκοπή Κρήτης και οι έμποροι- προμηθευτές -επιχειρηματίες του Νομού.

Από τον Απρίλιο του 2009 που ξεκίνησε να λειτουργεί, έχει πραγματοποιήσει με επιτυχία 14 διήμερες διανομές τροφίμων και ειδών πρώτης ανάγκης. Από το Κοινωνικό Παντοπωλείο της Νομαρχίας Ηρακλείου ωφελούνται 470 άπορες οικογένειες του Νομού μας. Προχωρήσαμε στην κατασκευή και λειτουργία κτιριακών εγκαταστάσεων Παιδικής Εξοχής της Ν.Α. Ηρακλείου στου Κοκκίνι Χάνι. Στις κατασκηνώσεις της Ν.Α.Η. φιλοξενήθηκαν 1800 παιδιά, 226 ΑμΕΑ και για πρώτη φορά 226 ηλικιωμένοι.

Ενισχύσαμε οικονομικά από τον προϋπολογισμό της Ν.Α.Η. με 1.500.000 ευρώ φορείς παροχής κοινωνικής φροντίδας και ιδρύματα που στηρίζουν ευπαθείς κοινωνικές ομάδες, τα οποία βρίσκονταν σε αδυναμία επιβίωσης λόγω των οικονομικών προβλημάτων που αντιμετώπιζαν.

Έπειτα από κοινωνική έρευνα παρείχαμε ψυχολογική στήριξη σε 710 περιπτώσεις κι έγιναν προτάσεις για εισαγωγή σε ιδρύματα ή ένταξη σε ανάλογα προγράμματα.

Ενισχύσαμε άμεσα για κάθε θέμα αλλά και οικονομικά 12 οικογένειες που επλήγησαν εξαιτίας των έντονων βροχοπτώσεων στις 25 και 26 Οκτωβρίου 2009 στο Δήμο Βιάννου, (ζημιές σε οικοσκευές)».

Μίλησε επίσης για την προστασία της δημόσιας υγείας και το ότι έγιναν πάνω από 6.000 υγειονομικοί έλεγχοι, 171 υποθέσεις οδηγήθηκαν στη δικαιοσύνη

σφραγίστηκαν με απόφαση Νομάρχη 12 καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, επειδή από τη λειτουργία τους κινδύνευε άμεσα η δημόσια υγεία.

Για την εξυπηρέτηση του πολίτη είπε:

«- Αναβαθμίσαμε το Κέντρο Εξυπηρέτησης Πολιτών (Κ.Ε.Π.) της Νομαρχίας Ηρακλείου.

-Επιταχύναμε το χρόνο εξυπηρέτησης του πολίτη στο Μηχανολογικό

-Επιταχύναμε τις διαδικασίες έκδοσης των πολεοδομικών αδειών

Μίλησε για τις δράσεις μεταναστευτικής πολιτικής, την πολιτική προστασίας, τον ΟΔΕΥΟ, τα έργα που έγιναν (37 οδικά έργα,μελέτες,κτιριακά κ.λ.π.)».

Στον απολογισμό αναφέρεται επίσης το περιβαλλοντικό έργο, τα ρέματα κα ενώ γίνεται και ειδική αναφορά στα της Παιδείας όπου δόθηκαν:

- σε χρήση 179 νέες αίθουσες διδασκαλίας μέσα από 23 έργα σχολικής στέγης, συνολικού προϋπολογισμού 21.506.909 ευρώ

-Άλλα 17 έργα σχολικής στέγης, για 98 αίθουσες συνολικού προϋπολογισμού 12.392.500 ευρώ βρίσκονται σε εξέλιξη

- ακόμη 25 έργα σχολικής στέγης, για 153 αίθουσες για το αμέσως επόμενο διάστημα, προϋπολογισμού 22.135.000 ευρώ

- 2 έργα σχολικής στέγης στο ΕΣΠΑ, (το 13ο Νηπιαγωγείο και το 52ο Δημοτικό-61 Νηπιαγωγείο), για 23 αίθουσες, συνολικού προϋπολογισμού 6.250.000 ευρώ

Στον απολογισμό της νομαρχίας γίνεται επίσης αναφορά στον τουρισμό και τις προσπάθειες που έγιναν, στις συνεργασίες με άλλες χώρες, τα ευρωπαϊκά προγράμματα, τα αγροτικά, τον αθλητισμό, τον πολιτισμό μια σειρά από δράσεις που περιλαμβάνονται στον πολυσέλιδο απολογισμό.