Οι συνταγές φαρμάκων ασφαλισμένων σε ασφαλιστικούς οργανισμούς, η αξία των οποίων ξεπερνά τα 150 ευρώ, δεν εκτελούνται από το φαρμακοποιό, εφόσον δεν είναι θεωρημένες από το αρμόδιο όργανο του Φορέα, ανακοίνωσε ο ΟΓΑ.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει ο Οργανισμός, οι διατάξεις της παραγράφου 2 του άρθρου 32 του Ν. 3846/2010, ισχύουν από 11 Μαΐου 2010, δηλαδή την ημερομηνία δημοσίευσης του νόμου στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως. Επιπλέον, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του ΟΓΑ, οι συνταγές που δεν έχουν θεώρηση, σύμφωνα με το παραπάνω, στερούν το δικαίωμα είσπραξης της αξίας τους από τον ασφαλιστικό οργανισμό.

Παράταση για τα φάρμακα που δεν συνταγογραφούνται

Εν τω μεταξύ, αλαλούμ επικρατεί στην υπόθεση με τη λίστα φαρμάκων που δεν συνταγογραφούνται και τα οποία δεν θα καλύπτονται πλέον από τα ασφαλιστικά ταμεία.

Το μέτρο αφορά 253 φάρμακα καθημερινής χρήσης, όπως αναλγητικά, αντιπυρετικά, σιρόπια και αλοιφές με στόχο την εξοικονόμηση 300 εκατ. ευρώ. Όπως κατήγγειλε ο πρόεδρος των φαρμακοποιών Αττικής Κ.Λουράντος το μέτρο δεν μπορεί να εφαρμοστεί, αφού δεν υπάρχει λίστα με τα φάρμακα αυτά.

Η γενική γραμματέας Κοινωνικής Ασφάλειας, Αθ. Δρέττα απάντησε πως θα δοθεί παράταση για την εφαρμογή της ρύθμισης που προβλέπει ότι τα ασφαλιστικά ταμεία θα σταματήσουν να καλύπτουν δαπάνες για φαρμακευτικά σκευάσματα για τα οποία δεν απαιτείται ιατρική συνταγή, έως ότου είναι έτοιμος ο κατάλογος με τις ονομασίες των σκευασμάτων.