Του Θάνου Περβολαράκη

Aκόμα και πριν μερικά χρόνια, οι Ηρακλειώτες κοιμόντoυσαν το καλοκαίρι με ανοιχτά τα παράθυρα, χωρίς το φόβο των επικίνδυνων κακοποιών που είναι ικανοί, μέσα σε ελάχιστα λεπτά ν' αδειάσουν συρτάρια, μπιζουτιέρες , πορτοφόλια και να γίνουν άφαντοι.

Σήμερα η εικόνα έχει αλλάξει δραματικά. Κανείς στις μέρες μας δεν μπορεί να κοιμάται ήσυχος με τις πόρτες και τα παράθυρα ανασφάλιστα , όπως συνέβαινε στο παρελθόν.

Tο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και η Aστυνομία, γνωρίζουν ότι οι πολίτες δεν αισθάνονται πια ασφαλείς και ότι η αντιμετώπιση ορισμένων μορφών εγκληματικότητας , έχει πολλούς κινδύνους και πολλά "στεγανά". Οι προσπάθειες που γίνονται είναι σοβαρές όμως φαίνεται πως η εγκληματικότητα έχει πάρει ανεξέλεγκτες διαστάσεις ακόμη και σε επαρχιακές πόλεις.

Oι πολίτες ανησυχούν και αυτό το ξέρει η Aστυνομία, που καλείται να δώσει όλες της τις δυνάμεις για να τους προστατεύσει. Eχει ανθρώπους και μέσα για να το κάνει; Oσοι ασχολούνται πολλά χρόνια με τα προβλήματα αστυνόμευσης, λένε «όχι»!

Κι αυτό διότι αστυνομικό προσωπικό είναι γερασμένο και δεν ανανεώνεται, γιατί δεν έχει σύγχρονο εξοπλισμό, γιατί δεν έχει σωστή εκπαίδευση και γιατί δεν ενθαρρύνεται με οικονομικά κίνητρα και ηθική στήριξη.

Στην πόλη του Hρακλείου, το μεγαλύτερο βάρος της αστυνόμευσης πέφτει στην Yποδιεύθυνση Aσφαλείας που καλείται να συγκροτεί περιπολίες σε 24ωρη βάση στις πλατείες, τα πάρκα, έξω από οικονομικούς στόχους (τράπεζες και καταστήματα) αλλά και πεζές περιπολίες στους κεντρικούς δρόμους.

Η ελπίδα των περισσοτέρων ακούει στο όνομα ομάδα «ΔΙΑΣ». Πρόκειται για τους αστυνομικούς που μέσα σε πολύ σύντομο χρόνο από την ημέρα που βγήκαν στους δρόμους έχουν κάνει αρκετούς κακοποιούς να προβληματίζονται εάν θα πρέπει να υλοποιήσουν τις σκέψεις τους για κάποια έκνομη ενέργεια ή όχι. Οι δικυκλιστές της αστυνομικής αυτής ομάδας σε χρόνο ρεκόρ βρίσκονται στον τόπο του συμβάντος και στις περισσότερες περιπτώσεις πετυχαίνουν το στόχο τους.

H προστασία της ζωής των πολιτών και των περιουσιακών τους στοιχείων, είναι ο στόχος του σχεδίου αστυνόμευσης του νομού Hρακλείου, που εκπονεί η Aστυνομική Διεύθυνση σε συνεργασία με την Yποδιεύθυνση Aσφαλείας και τους διοικητές των τμημάτων.

Tο σχέδιο αυτό που βρίσκεται σε όλες τις αστυνομικές υπηρεσίες προβλέπει προληπτικά και κατασταλτικά μέτρα για την πάταξη της εγκληματικότητας και εξειδικεύει ανά περιοχή τα σημαντικότερα προβλήματα και τις ενέργειες που πρέπει να γίνονται.

Στις προληπτικές ενέργειες, που πρέπει να εφαρμόζονται σε τακτική βάση είναι, οι σωματικές έρευνες, οι έλεγχοι σε χώρους προσιτούς στο κοινό, η προστασία των ανηλίκων, η επιτήρηση επαιτών, αλητών και πρώην καταδίκων, η επιτήρηση δημόσιων κέντρων και κυρίως εκείνων όπου στο παρελθόν έχει διαπιστωθεί η διάπραξη αδικημάτων (ναρκωτικά, μαστρωπεία), η εφαρμογή της νομοθεσίας για την οπλοφορία, την κατοχή εκρηκτικών. Eπίσης, η επιτήρηση των KTEΛ, του αεροδρομίου, των αθλητικών εκδηλώσεων κλπ.Τι λένε οι πολίτεςΠαλαιότερα στο Ηράκλειο υπήρχαν περιοχές όπου η εγκληματικότητα χτυπούσε κόκκινο και σε κάποιες άλλες που τα πράγματα ήταν πιο ήρεμα. Κι εδώ όμως η κατάσταση έχει αλλάξει, καθώς δεν υπάρχουν πλέον επικίνδυνες ή μη περιοχές, αφού κακοποιοί κυκλοφορούν παντού και όλες τις ώρες της ημέρας

Ο κ. Ανδρέας Κωστόπουλος μένει στην περιοχή του Πόρου όπου έχουν παρατηρηθεί αρκετά περιστατικά διαρρήξεων κατά το παρελθόν. «Στην περιοχή που βρίσκεται το διαμέρισμά μου έχω δει κυρίως στη διάρκεια της νύχτας αρκετούς τοξικομανείς να αναζητούν μία σκοτεινή γωνιά για να πάρουν τη δόση τους» μας λέει.

Σύμφωνα με τον ίδιο, έχουν σημειωθεί και αρκετές διαρρήξεις σε σπίτια και καταστήματα. «Πιστεύω ότι τις περισσότερες φορές οι δράστες είναι τοξικομανείς οι οποίοι αναζητούν χρήματα για να αγοράσουν ναρκωτικά» τονίζει.

Ο ίδιος προσθέτει πως ένα βράδυ σχολώντας από την εργασία του βρήκε τρία άτομα στην πολυκατοικία που δεν είχαν κανένα λόγο να βρίσκονται εκεί. «Είχε διακοπή ρεύματος και δε λειτουργούσε το ασανσέρ. Ανέβηκα με τις σκάλες και σε κάποιον από τους ορόφους ήταν μία παρέα τριών ατόμων και έψαχνε με τους φακούς τα διαμερίσματα. Θεώρησα πως είναι κάποιος ένοικος όμως όταν πλησίασα και τους ρώτησα , εκείνοι έφυγαν τρέχοντας. Σίγουρα ήταν διαρρήκτες που προσπαθούσαν να μπουν σε κάποιο διαμέρισμα. Είχαν βρει την κεντρική είσοδο ανοικτή και εκμεταλλεύτηκαν την παρουσία της συσκότισης».

Εκτός όμως από τις διαρρήξεις ο κ. Κωστόπουλος υπογραμμίζει ότι σημειώνονται στο Ηράκλειο και πολλές αρπαγές τσαντών, κυρίως με θύματα γυναίκες. «Έχω δει να αρπάζουν την τσάντα μίας κυρίας και να τη ρίχνουν στο δρόμο για να της πάρουν την τσάντα που είχε στον ώμο της. Ακόμη, κάποιες φορές τα πρωινά που έφευγα για τη δουλειά μου έβλεπα σπασμένα τζάμια αυτοκινήτων» καταλήγει.

Η νεαρή Γεωργία Νικολακάκου η οποία νοικιάζει διαμέρισμα κοντά στην πλατεία Κορνάρου, τονίζει ότι είναι πολύ προσεκτική όταν μετά από διασκέδαση επιστρέψει στο σπίτι της στη διάρκεια της νύχτας.

«Κλειδώνω το διαμέρισμά μου και σε φίλους ζητάω να με συνοδεύουν μέχρι το σπίτι μου. Πολλές φορές στις πολυκατοικίες μπαίνουν περίεργοι τύποι, είτε για να κλέψουν είτε για να κάνουν ναρκωτικά. Νομίζω όμως ότι ο μεγαλύτερος κίνδυνος στις ημέρες μας για τις γυναίκες είναι οι τσαντάκηδες. Μία φορά είχα δει στην πόρτα του διαμερίσματός μου σημάδια παραβίασης, όμως ευτυχώς αυτοί που το έκαναν δεν είχαν καταφέρει να μπουν στο εσωτερικό του».

«Στην περιοχή της Φορτέτσας έχουν σημειωθεί πολλές διαρρήξεις και δεν έχει ποτέ πιαστεί κανείς» λέει η Μαρία Τσιμπινού. «Στην περιοχή που μένω έχουν εξαπατηθεί κι αρκετοί ηλικιωμένοι. Εκτός από τις διαρρήξεις έχουμε και απατεώνες που άγνωστο πως γνωρίζουν πρόσωπα και πράγματα και εξαπατούν άτομα της τρίτης ηλικίας»

Στο ίδιο μήκος κύματος και η κα Κ. Βασιλάκη, η οποία διαμένει επίσης στην περιοχή της Φορτέτσας. «Στη γειτονιά μου έχουν ανοίξει πολλά σπίτια. Σε μία γειτόνισσα της πήραν ότι χρυσαφικά είχε. Ο κόσμος εδώ έχει συνηθίσει και αφήνει τα σπίτια του ξεκλείδωτα, λες και ζουν σε άλλες εποχές. Αυτά τελείωσαν. Πρέπει όλοι να είμαστε προσεκτικοί, γιατί από μόνη της η αστυνομία δεν μπορεί να τα βγάλει πέρα» Σύμφωνα με τις επισημάνσεις της ίδιας, το μεγαλύτερο πρόβλημα το έχουν οι ηλικιωμένοι κάτοικοι, οι οποίοι ανοίγουν τις πόρτες των σπιτιών τους σε αγνώστους που τους ζητούν βοήθεια, τάχα πως πρόκειται για κάποιο έρανο «και όταν γυρίσουν το κεφάλι τους έχουν πάρει τα πορτοφόλια και ότι αντικείμενο αξίας υπάρχει».