Του Θάνου Περβολαράκη

Έντονες αντιδράσεις από πολλούς οδηγούς που «χάνουν» τα διπλώματά τους προκαλεί η «ποινή» του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας σύμφωνα με την οποία σε τροχαίες παραβάσεις εάν το δίπλωμα μηχανής και αυτοκινήτου είναι ενιαίο κατάσχεται, ασχέτως της παράβασης και με ποιο μέσο διαπράχθηκε.

Οδηγοί που παραβίασαν τον ΚΟΚ με τη μηχανή τους για παράδειγμα είναι υποχρεωμένοι να παραδώσουν το δίπλωμά τους στο οποίο υπάρχουν και η άδεια ικανότητας οδήγησης αυτοκινήτου και μηχανής , γεγονός που σημαίνει ότι δεν μπορούν να κυκλοφορήσουν και είναι εγκλωβισμένοι αφού το όργανο της τάξης οφείλει να εφαρμόσει απαρέγκλιτα το νόμο.

Στο Ηράκλειο όπως παραδέχονται και οι ίδιοι οι αξιωματικοί της Αστυνομίας είναι πολλοί εκείνοι που έκαναν κάποια παράβαση με ένα από το δύο οχήματα (μηχανή ή αυτοκίνητο) και υποχρεώθηκαν να παραδώσουν το δίπλωμά τους το οποίο είναι ενιαίο.

Οδηγός από το Ηράκλειο πριν από λίγες ημέρες σταμάτησε σε έλεγχο της Τροχαίας επειδή οδηγούσε μηχανή χωρίς να φοράει κράνος. Ο τροχονόμος του «έκοψε» κλήση αρκετών ευρώ και του ζήτησε το δίπλωμα.

Ο Ηρακλειώτης χωρίς να γνωρίζει κι έχοντας ενιαίο δίπλωμα μηχανής και αυτοκινήτου το παρέδωσε στον αστυνομικό. Όταν ο τελευταίος του είπε ότι θα πρέπει να του αφαιρεθεί για δέκα ημέρες, όπως προβλέπεται, ο άνθρωπος έπεσε από τα σύννεφα.

«Να πληρώσω το πρόστιμο και να βρεθεί λύση να μην κρατηθεί και το δίπλωμά μου. Έστω, ας βρουν τρόπο να αφαιρέσουν το δίπλωμα της μηχανής, όχι του αυτοκινήτου. Με αυτό τον τρόπο τιμωρούμαι διπλά και αυτό είναι άδικο», τονίζει.

Σύμφωνα με υψηλόβαθμο αξιωματικό της ΕΛΑΣ, ο νόμος είναι σαφής και προβλέπει πως εάν το δίπλωμα είναι ενιαίο αφαιρείται. «Κι εμείς πιστεύουμε ότι υπάρχει μίας μορφής αδικία.

Όμως δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι. Χρειάζεται κάποια νομοθετική ρύθμιση για να αλλάξει αυτό που ισχύει» σημειώνει ο αξιωματικός και προσθέτει «η αλήθεια είναι ότι έχουμε δεχτεί πολλά παράπονα και προσπαθούμε να εξηγήσουμε στον κόσμο ότι εμείς απλώς οφείλουμε να εφαρμόζουμε τα όσα προβλέπει ο νόμος».

Οι κάτοχοι που δεν έχουν ενιαίο δίπλωμα μηχανής και αυτοκινήτου δεν αντιμετωπίζουν αυτού του είδους το πρόβλημα. Υπάρχουν όμως και περιπτώσεις που έχουν αφαιρεθεί διπλώματα σε επαγγελματίες οδηγούς επειδή έκαναν κάποια παράβαση με τη μηχανή που οδηγούσαν.

«Αναγνωρίζοντας το πρόβλημα εμείς βεβαιώνουμε ποιοτικές παραβάσεις και όχι ποσοτικές. Δεν μπορούμε να κόψουμε το ενιαίο δίπλωμα στη μέση. Ο κόσμος θα πρέπει να γνωρίζει ότι για όλες σχεδόν τις παραβάσεις προβλέπεται αφαίρεση διπλώματος. Για παράδειγμα για το κράνος προβλέπεται αφαίρεση διπλώματος για δέκα ημέρες το ίδιο και για τη ζώνη ασφαλείας.

Όταν μιλάει κάποιος στο κινητό η «ποινή» είναι αφαίρεση διπλώματος για ένα μήνα και ό,τι άλλο προβλέπεται από τον ΚΟΚ».