Της Ευαγγελίας Καρεκλάκη

Πέφτει η αυλαία σήμερα στην πολύκροτη υπόθεση των Ζωνιανών. Στις 9.30 σήμερα το πρωί, το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Πειραιά, αναμένεται να ανακοινώσει την ετυμηγορία του για τους 42 κατηγορούμενους. Η αγωνία όλων για την έκβαση της υπόθεσης που είχε συγκλονίσει το πανελλήνιο είναι μεγάλη. Οι κατηγορίες που αντιμετωπίζουν οι περισσότεροι είναι βαριές. Κάποιοι που βρίσκονται στο ξεκίνημα της ζωής τους, ξέρουν ότι η απόφαση του δικαστηρίου μπορεί να τους στείλει ισόβια στη φυλακή.

Τη νύχτα που πέρασε οι περισσότεροι δύσκολα έκλεισαν μάτι. Η ώρα της κρίσεως έχει φθάσει. Στην πλειονότητά τους πρόκειται για νεαρούς από 24 έως 28 ετών. Οι περισσότεροι παντρεμένοι με μωρά παιδιά. Κάποιοι τόλμησαν να κάνουν την αυτοκριτική τους στη διάρκεια της ακροαματικής διαδικασίας. Να ομολογήσουν τα πάθη τους, την εξάρτησή τους από τα ναρκωτικά και τον εθισμό τους στη... μεγάλη ζωή. Αλλοι από τα πρόβατα του πατέρα τους βρέθηκαν ξαφνικά στον Κορυδαλλό. Εχασαν τη γη κάτω από τα πόδια τους.

Ενδεικτική είναι η περίπτωση νεαρού που πιέστηκε τόσο πολύ ψυχολογικά, που άρχισαν να πέφτουν τα μαλλιά του και να αντιμετωπίζει σοβαρά ψυχοσωματικά προβλήματα. Από την πρώτη στιγμή μέχρι και σήμερα, ο πατέρας του φωνάζει για την αθωότητα του παιδιού του.

Προσδοκά δικαιοσύνη διαφορετικά, όπως λέει, δεν ξέρει πώς θα αντιδράσει. Δεν θα αντέξει να δει άλλο το γιο του στη φυλακή γιατί ξέρει, όπως τονίζει, ότι δεν έχει καμία εμπλοκή με όσα του «χρεώνουν». Στη φυλακή σήμερα παραμένουν οι τέσσερις βασικοί κατηγορούμενοι, οι οποίοι σε βάρος τους είχαν διπλά εντάλματα σύλληψης και έτσι δεν μπόρεσαν να αποφυλακιστούν νωρίτερα. Νομικοί κύκλοι εκτιμούν ότι οι τέσσερις θα κληθούν να σηκώσουν και το μεγαλύτερο βάρος των ποινών. Από την σημερινή απόφαση εξαρτώνται ζωές αλλά και οι τύχες ολόκληρων οικογενειών αφού στο εδώλιο κάθονται και δύο και τρία ή τέσσερα μέλη από την κάθε μία.

Αγωνία όμως έχουν και οι συνήγοροι υπεράσπισης των κατηγορουμένων, οι οποίοι τις τελευταίες ημέρες προσπάθησαν να προετοιμάσουν τους ίδιους και τους στενούς συγγενείς τους για κάθε ενδεχόμενο. Ουδείς μπορεί να ρισκάρει ακριβή πρόβλεψη, ωστόσο εκφράζουν την εκτίμηση ότι το δικαστήριο θα είναι πολύ πιο αυστηρό σε σχέση με την εισαγγελική πρόταση, ιδιαίτερα στην υπόθεση της φονικής ενέδρας.

Απών από τη δικαστική αίθουσα αναμένεται να είναι ο πατέρας του ειδικού φρουρού Στάθη Λαζαρίδη. Όπως ανέφερε δεν αντέχει να παραστεί στο δικαστήριο. «Δεν έχω πλέον το ψυχικό σθένος. Ό,τι και να αποφασίσουν, το παιδί μου και την οικογένεια μας την κατέστρεψαν. Μόνο στο Θεό ελπίζουμε. Πουθενά αλλού». Ο 31χρονος ειδικός φρουρός, το τραγικό πρόσωπο της υπόθεσης, επί σχεδόν τρία χρόνια παραμένει καθηλωμένος σε ένα κρεβάτι. Η ζωή του κρέμεται από μία κλωστή. Σύμφωνα με τον πατέρα του πλέον δε δέχεται τροφή ούτε από το στομάχι και έτσι γίνεται παρεντερική λήψη. Σήμερα η αίθουσα όπου διεξάγεται η δίκη, στο Εφετείο Αθηνών, θα είναι κατάμεστη από συγγενείς και φίλους των κατηγορουμένων. Τα μέτρα ασφαλείας θα είναι δρακόντεια αφού η ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ φοβάται επεισόδια. Επί ποδός, όπως έχει γράψει η «Π» βρίσκονται και οι αστυνομικές δυνάμεις σε τοπικό επίπεδο.

Η εκδίκαση της πολύκροτης υπόθεσης ξεκίνησε στις 28 Απριλίου 2009. Συνολικά έγιναν 92 συνεδριάσεις, κάποιες από τις οποίες ήταν επεισοδιακές.