Του Θάνου Περβολαράκη
Για πρώτη φορά η Πυροσβεστική Υπηρεσία στο Ηράκλειο θα προλαμβάνει τις φωτιές και θα κυνηγά τους εμπρηστές έχοντας ως «όπλο» της μία μηχανή μεγάλου κυβισμού!
Το «δώρο» του Αρχηγείου του Πυροσβεστικού Σώματος στις υπηρεσίες του Ηρακλείου αποτελεί ένα μέρος της νέας φιλοσοφίας ενόψει της αντιπυρικής περιόδου που ξεκινάει σήμερα και θα διαρκέσει μέχρι το τέλος Οκτωβρίου. Το δεύτερο κομμάτι αφορά στον ενεργό ρόλο του στρατού, καθώς προβλέπεται να διατίθενται ομάδες στρατιωτών που θα περιπολούν στην ύπαιθρο σε συνεργασία με τα μικτά περίπολα στα οποία συμμετέχει ο στρατός, η πυροσβεστική και η αστυνομία.
Η μηχανή τύπου «εντούρο» αναμένεται στο Ηράκλειο τις επόμενες ημέρες. Σύμφωνα με πληροφορίες, το Αρχηγείο αποφάσισε να δοθεί σε μόνιμη βάση μία μηχανή στο Ηράκλειο, δύο στο νομό Ρεθύμνου και δύο ή τέσσερις στα Χανιά που θεωρείται περιοχή Α επικινδυνότητας.
Όπως μας είπε ο αναπληρωτής περιφερειακός διοικητής της Π.Υ στην Κρήτη Γιώργος Τριγώνης , ήδη έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον αρκετοί πυροσβέστες που έχουν δίπλωμα οδήγησης μηχανής μεγάλου κυβισμού και τις επόμενες ημέρες θα αποφασιστεί ποιος από τους ενδιαφερόμενους θα εκτελεί περιπολίες με το δίκυκλο της υπηρεσίας.
Ο νομός Ηρακλείου έχει χωριστεί σε συγκεκριμένες περιοχές βάσει της επικινδυνότητας που υπάρχει για πρόκληση πυρκαγιάς. Πέρυσι οι επιτελείς της Πυροσβεστικής είχαν σχεδιάσει συγκεκριμένα δρομολόγια, τα οποία ακολουθούσαν τα μικτά περίπολα στη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου. Ενδέχεται και φέτος οι ομάδες πρόληψης να ακολουθήσουν τα ίδια … μονοπάτια και είναι βέβαιο πως και ο δικυκλιστής πυροσβέστης θα περιπολεί σε ένα από αυτά.
Ο κ. Τριγώνης αναφέρει χαρακτηριστικά: «η μηχανή της υπηρεσίας θα περιπολεί σε χωματόδρομους και σε σημεία που δεν μπορεί να πάει το αυτοκίνητο. Καθημερινά θα ξεκινάει από το Ηράκλειο και θα του δίδεται ένας φάκελος με τη διαδρομή που θα ακολουθήσει. Το δρομολόγιο αυτό θα είναι διαφορετικό από μέρα σε μέρα και δε θα το γνωρίζει από την προηγούμενη».
Όπως προαναφέρθηκε είναι η πρώτη φορά που οι πυροσβεστικές υπηρεσίες του Ηρακλείου αποκτούν μηχανή μεγάλου κυβισμού για την πρόληψη πυρκαγιών και τον εντοπισμό των δραστών. Δεν είναι ωστόσο η πρώτη φορά για το νομό Χανίων αφού και στο παρελθόν- πριν τους Ολυμπιακούς Αγώνες- στα Χανιά το Αρχηγείο είχε ενισχύσει τις εκεί υπηρεσίες με ανάλογες μηχανές που είχαν βοηθήσει σημαντικά το έργο των πυροσβεστών.
Σημειώνεται πως ακόμη σε τοπικό επίπεδο οι αξιωματικοί του Ηρακλείου δε γνωρίζουν τι ακριβώς θα γίνει με τα δύο ελικόπτερα που κάθε χρόνο ενισχύουν την Πυροσβεστική σε Ηράκλειο και Χανιά. «Αυτό που γνωρίζουμε είναι ότι και φέτος θα έρθουν ένα στο Ηράκλειο και το δεύτερο στα Χανιά. Θα γνωρίζουμε περισσότερα τις επόμενες ημέρες» μας είπε πυροσβέστης.

Στρατός
Με τη συνδρομή του Στρατού και της Αεροπορίας οι περιπολίες στην κρητική ύπαιθρο αυξάνονται με στόχο να προληφθούν οι πυρκαγιές στα λιγοστά δάση του νησιού.
Σύμφωνα με τους στόχους που έχουν θέσει οι πυροσβέστες η φετινή χρονιά πρέπει να είναι περισσότερο άκαπνη σε σύγκριση με την περυσινή, η οποία χαρακτηρίστηκε ως ικανοποιητική, αφού εκδηλώθηκαν λιγότερες πυρκαγιές σε σχέση με άλλες χρονιές του παρελθόντος.
Και οι στόχοι αυτοί θα γίνει προσπάθεια να υλοποιηθούν παρά τις ελλείψεις που υπάρχουν στο έμψυχο δυναμικό των μονίμων πυροσβεστών της Κρήτης. Οι μόνιμοι πυροσβέστες που υπηρετούν στο Ηράκλειο και στην ενδοχώρα του νομού είναι κατά κοινή ομολογία πολύ λιγότεροι από όσους προβλέπει το οργανόγραμμα και απαιτούνται από τις ανάγκες που προκύπτουν χρόνο με το χρόνο.
Οι ελλείψεις αυτές πανελλαδικά όπως γνωστοποίησε το αρμόδιο υπουργείο μετά από σχετική ερώτηση στη βουλή ξεπερνούν τις 3500 σε έμψυχο δυναμικό.
Αναφορικά με το θέμα των εποχικών υπαλλήλων την 1η Απριλίου προσελήφθησαν 72 άτομα που ενσωματώθηκαν στην ΕΜΑΚ και 67 ακόμη άτομα που κατανέμονται στα πυροσβεστικά κλιμάκια της πυροσβεστικής στις Μοίρες, τη Χερσόνησο, τον Πύργο, τη Βιάννο και το Ηράκλειο.

Συμβουλές
Ενόψει της φετινής αντιπυρικής περιόδου, που ξεκινά την 1η Μαΐου, η Πυροσβεστική Υπηρεσία απευθύνει στους πολίτες χρήσιμες συμβουλές, για την προστασία του δασικού μας πλούτου από τις πυρκαγιές. Συγκεκριμένα, σημειώνοντας ότι «οι δασικές πυρκαγιές που εκδηλώνονται κάθε χρόνο στη χώρα μας οφείλονται κατά ένα μεγάλο ποσοστό στην ανθρώπινη δράση ή αμέλεια» το Αρχηγείο της Πυροσβεστικής συστήνει στους πολίτες για να μην προκαλέσουμε πυρκαγιά από αμέλεια:
•Δεν πετάμε ποτέ αναμμένα τσιγάρα όταν βρισκόμαστε στο δάσος ή στην ύπαιθρο. Το τσιγάρο αποτελεί την πρώτη αιτία πρόκλησης πυρκαγιάς από αμέλεια.
•Δεν καίμε σκουπίδια ή ξερά χόρτα και κλαδιά στην ύπαιθρο.
•Αποφεύγουμε τις υπαίθριες εργασίες που ενδέχεται να προκαλέσουν πυρκαγιά (οξυγονοκολλήσεις, χρήση τροχού ή άλλου εργαλείου που προκαλεί σπινθήρες).
•Δεν ανάβουμε υπαίθριες ψησταριές κατά τους θερινούς μήνες εντός των δασών ή σε χώρους που υπάρχουν ξερά χόρτα.
•Δεν αφήνουμε σκουπίδια στο δάσος. Υπάρχει κίνδυνος ανάφλεξης.
• Εάν είστε κυνηγός ή εκδρομέας, σεβασθείτε τις απαγορευτικές πινακίδες πρόσβασης στα δάση, σε περιόδους υψηλού κινδύνου.
• Ποτέ μη σταθμεύετε το όχημά σας σε σημεία που υπάρχουν ξηρά χόρτα. Ο καταλύτης των αυτοκινήτων διατηρείται υπερθερμασμένος για αρκετό χρονικό διάστημα, με αποτέλεσμα να δημιουργείται σοβαρός κίνδυνος έναρξης πυρκαγιάς.
•Έχετε υπόψη σας ότι οι σπινθήρες που προκαλούνται από την εξάτμιση όλων των τύπων των οχημάτων μπορούν να προξενήσουν πυρκαγιά.
Σε περίπτωση που αντιληφθείτε μια πυρκαγιά:
•Τηλεφωνήστε ΑΜΕΣΩΣ στον αριθμό κλήσης 199 και δώστε σαφείς πληροφορίες για την τοποθεσία και το ακριβές σημείο που βρίσκεσθε, καθώς και πληροφορίες για τη συγκεκριμένη θέση που βλέπετε την πυρκαγιά.
• Περιγράψτε το είδος της βλάστησης που καίγεται.
*Προσδιορίστε την κατεύθυνση της πυρκαγιάς.
*Η κλήση στον αριθμό αυτό είναι χωρίς χρέωση τόσο από σταθερό όσο και από κινητό τηλέφωνο. Επίσης, στα καρτοτηλέφωνα δεν απαιτείται η εισαγωγή τηλεκάρτας. Σε περίπτωση που το κινητό τηλέφωνο σας δείχνει την ένδειξη «κλήσεις έκτακτης ανάγκης» ή «εκτός δικτύου» τηλεφωνήστε στο 112, το οποίο είναι επίσης αριθμός έκτακτης ανάγκης για όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση. Η χρήση του είναι επίσης δωρεάν, από όλα τα σταθερά και κινητά.