Ολοκληρωτικά καταστράφηκαν από την πυρκαγιά που ξέσπασε χθες το μεσημέρι δύο αποθήκες που βρίσκονται στο χώρο του εργοστασίου της ΑΒΕΑ στα Χανιά. Οι αποθήκες ιδιοκτησίας της εταιρείας "Leptos" ήταν εγκαταλελειμμένες, φυλάσσονταν μόνο μηχανήματα σαπουνοποιείας και ένα παλιό αυτοκίνητο τύπου Mercedes τα οποία και καταστράφηκαν. Επίσης κατάρρευσε η οροφή και στις δύο αποθήκες.

Η πυρκαγιά ξέσπασε 20 λεπτά πριν τις 2 το μεσημέρι. Εξαιτίας του καπνού που έβγαινε από τις καιόμενες εγκαταστάσεις κρίθηκε σκόπιμο να εκκενωθούν τα σχολεία που βρίσκονται στο νοτιοανατολικό τμήμα του οικοπέδου. Η γρήγορη επέμβαση της πυροσβεστικής δεν επέτρεψε την επέκταση της φωτιάς στις κοντινές εγκαταστάσεις του εργοστασίου και μέχρι τις 3. 15 η φωτιά είχε σβηστεί.

"Μόλις μάθαμε για τη φωτιά επιτόπου στείλαμε τη δημοτική αστυνομία και ζητήσαμε να εκκενώσουν τα σχολεία της περιοχής λόγω του πυκνού καπνού που υπήρχε, όπως και το δρόμο πίσω από το εργοστάσιο γιατί υπήρχε κίνδυνος κατάρρευσης του τοίχου. Η φωτιά τέθηκε υπό έλεγχο γρήγορα" ανάφερε ο αντιδήμαρχος Χανίων κ. Β. Σαματάς.

Ο ίδιος ενημέρωσε τον εκπρόσωπο της εταιρείας "Leptos" για την ανάγκη να μείνει ο κόσμος μακριά από το κτήριο ώστε να μην κινδυνεύσει στο μέλλον από κάποια πτώση.

Σημειώνεται ότι τα συγκεκριμένα κτήρια ήλθαν στην κατοχή της εταιρείας "Κρητικά Ακίνητα Α.Ε." της Συνεταιριστικής Τράπεζας Χανίων, που επιθυμούσε να κτίσει ξενοδοχειακό συγκρότημα. Ωστόσο λόγω προβλημάτων που υπήρχαν στο θέμα του συντελεστή δόμησης στην περιοχή, οι εγκαταστάσεις πουλήθηκαν στην εταιρεία "Leptos" κυπριακών συμφερόντων.

Στο χώρο του εργοστασίου βρέθηκε ο μηχανικός της εταιρείας κ. Μιχάλης Γιαννακάκης. "Το κτίριο ήταν εγκαταλελειμμένο κάτι που δεν σημαίνει ότι δεν έχει κάποια αξία και στο χρόνο και για την τοπική κοινωνία και για τα δεδομένα της εταιρείας" ανάφερε σημειώνοντας πως η "Leptos" δεν είχε αποφασίσει για τη χρήση του, ωστόσο ένα από τα σχέδια της ήταν η αξιοποίηση των μηχανημάτων για τη δημιουργία μουσειακού χώρου. Όπως ανάφερε ο κ. Γιαννακάκης "ο χώρος ήταν κλειστός και εμείς που τον επισκεπτόμασταν κατά καιρούς για διάφορους λόγους δεν είχαμε εύκολη η πρόσβαση. Μέσα είχε μηχανήματα παρασκευής σαπουνιού, παλιές ζυγαριές και ένα παλιό αυτοκίνητο. Όλα αυτά είχαν μια αξία για την ιστορία και τον τόπο. "Τα ακριβή αίτια του περιστατικού διερευνά το ανακριτικό της Πυροσβεστικής.