Του Γιάννη Ζωράκη

Ανάστατη είναι η κοινωνία του Πόρου, από την κατάσταση που επικρατεί στο σπίτι 75χρονου, ο οποίος βρέθηκε προ ημερών νεκρός και σε προχωρημένη αποσύνθεση στο σπίτι του.

Το άνοιγμα της πόρτας του σπιτιού του ηλικιωμένου, ανέδειξε μια απίστευτη εστία μόλυνσης, η οποία έχει προκαλέσει έντονο σκεπτικισμό στην τοπική κοινωνία.

Κάτοικοι της περιοχής έμειναν εμβρόντητοι στη θέα του σπιτιού όπου ζούσε ο 75χρονος, αφού βρέθηκαν αντιμέτωποι με “βουνά” σκουπιδιών, ποντίκια και οσμές που δεν μπορούσε να αντέξει ανθρώπινος οργανισμός.

Το πρόβλημα που φαίνεται να ανακύπτει γίνεται ακόμα μεγαλύτερο, αφού στη συμβολή των οδών Αργυροκάστρου και Κράπης, όπου βρίσκεται το σπίτι του άτυχου 75χρονου, βρίσκεται παράλληλα και το 12ο Δημοτικό Σχολείο Ηρακλείου, στο οποίο φοιτούν περίπου 200 μαθητές. Η ενημέρωση του σχολείου για το περιστατικό προκάλεσε την άμεση ενεργοποίηση του διευθυντή, ο οποίος προχώρησε σε όλες τις προβλεπόμενες ενέργειες από το νόμο, προκειμένου να λάβουν γνώση οι αρμόδιοι φορείς και να δοθεί λύση στο πρόβλημα.

Η ενεργοποίηση των υγειονομικών υπηρεσιών ήταν άμεση, ενώ επόπτης δημόσιας Υγείας προχώρησε σε αυτοψία στο συγκεκριμένο σπίτι, προκειμένου να διαπιστώσει το μέγεθος του προβλήματος.Εστία μόλυνσης

Μονάχα τυπική ήταν η επιβεβαίωση του επόπτη δημόσιας Υγείας, αφού το θέαμα του σπιτιού από μόνο του, αρκεί για να διαπιστώσει ο οποιοσδήποτε το πρόβλημα που υπάρχει στην περιοχή.

Ο επόπτης κατά την επίσκεψη του βεβαίωσε πως το συγκεκριμένο κτίσμα αποτελεί σοβαρότατη εστία μόλυνσης, τονίζοντας πως πρέπει να ληφθούν όλα τα απαιτούμενα μέτρα προκειμένου η κατάσταση να αντιμετωπιστεί.

Όπως επισημαίνουν γείτονες του άτυχου 75χρόνου, η κατάσταση δεν είναι πρόσφατη, όμως κανένας δεν είχε μπει στη διαδικασία να αντιδικήσει με έναν ηλικιωμένο επειδή δεν ήταν καθαρός. Τώρα ωστόσο που έγινε γνωστό το μέγεθος του προβλήματος, το οποίο η γειτονιά φαίνεται να αγνοούσε, οι πιέσεις που ασκούνται είναι γενικευμένες, κυρίως για την υγιεινή και ασφάλεια των μαθητών.

Τόσο η διεύθυνση του 12ου Δημοτικού, όσο και οι κάτοικοι της περιοχής καλούν τις αρμόδιες υπηρεσίες να ενεργοποιηθούν άμεσα, θεωρώντας πως αν το κτίσμα παραμείνει σε τέτοια κατάσταση και μάλιστα εγκαταλελειμμένο πλέον, οι επιπτώσεις στην υγεία περίοικων, αλλά και μαθητών θα είναι τεράστιες.Νομικά προβλήματα

Παρά το γεγονός πως η ενεργοποίηση όλων των αρμόδιων φορέων ήταν άμεση, τουλάχιστον αναφορικά με την αυτοψία στο σημείο, νομικά προβλήματα φαίνεται να προκαλεί η απομάκρυνση των εστιών μόλυνσης από την περιοχή.

Η ενημέρωση που είχε τόσο η διεύθυνση του σχολείου, όσο και οι κάτοικοι, είναι πως τα συγκεκριμένα θέματα χρονίζουν συνήθως ως προς την επίλυση τους, ενώ είναι πιθανό οι διαδικασίες να χρειαστούν έως και…πενταετία! Το συγκεκριμένο ενδεχόμενο ωστόσο προκαλεί την έκπληξη, αλλά και τον σοβαρό σκεπτικισμό, ιδιαίτερα του διευθυντή στο 12ο δημοτικό σχολείο, αφού τίθενται ζητήματα που αφορούν πλέον την υγεία και των μαθητών.

Είναι χαρακτηριστικό πως μόλις δέκα μέτρα χωρίζουν την είσοδο του σχολείου, από την είσοδο του κτίσματος, ενώ από το συγκεκριμένο σημείο μαθητές περνούν σε καθημερινή βάση, προκειμένου να παρακολουθήσουν τα μαθήματα τους.

Τόσο η διεύθυνση του σχολείου, όσο και οι κάτοικοι της περιοχής ζητούν άμεση επίλυση του προβλήματος εξαιτίας της ιδιαιτερότητας που υπάρχει.

Και οι δύο πλευρές αναγνωρίζουν τις νομικές παραμέτρους και δηλώνουν πως τις σέβονται, ωστόσο σημαντικότατο φαίνεται να είναι το ζήτημα της ασφάλειας των μαθητών που πρέπει οπωσδήποτε να ληφθεί σοβαρά υπόψη.