Του Γιάννη Ζωράκη

“Δεν τίθεται θέμα ιστορικών δήμων όταν εφαρμοστεί ο Καλλικράτης” τόνισε από το Ηράκλειο ο βουλευτής ΠΑΣΟΚ και μέλος του Εθνικού Συμβουλίου Πάρις Κουκουλόπουλος, στο πλαίσιο συμμετοχής του στη συνεδρίαση της Νομαρχιακής Επιτροπής με θέμα την διοικητική μεταρρύθμιση.

Κατά τη διάρκεια της χθεσινής κλειστής συνεδρίασης της Νομαρχιακής Επιτροπής, παρουσία και των δημάρχων του νομού, πραγματοποιήθηκε η πρώτη συζήτηση αναφορικά με τους όρους κάτω από τους οποίους θα υλοποιηθεί το πρόγραμμα “Καλλικράτης”. Ο επικεφαλής της συνεδρίασης και εκπρόσωπος του νομού Ηρακλείου, Πάρις Κουκουλόπουλος, κάλεσε τους δημάρχους και τα μέλη της Νομαρχιακής Επιτροπής σε μια πρώτη διαβούλευση, προκειμένου να καθοριστεί το πλαίσιο εφαρμογής της νέας διοικητικής μεταρρύθμισης.

Πριν την έναρξη της διαδικασίας ωστόσο, ο κ. Κουκουλόπουλος έθεσε ένα σαφές πλαίσιο, το οποίο φαίνεται να προκρίνει τόσο η ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών, όσο και ο ίδιος ο πρωθυπουργός. Σύμφωνα με το δεσμευτικό πλαίσιο, εκτός από το ότι δεν τίθεται θέμα ιστορικών ή ορεινών δήμων, τέθηκαν δύο ακόμα περιορισμοί. Όπως ξεκαθάρισε ο υπεύθυνος για το νομό Ηρακλείου βουλευτής, δεν υπάρχει θέμα διάσπασης των δήμων, αλλά μόνο συνένωσης τους. Ταυτόχρονα ο κ. Κουκουλόπουλος έκανε σαφές πως δεν τίθεται κανένα θέμα ενσωμάτωσης δήμων από διαφορετικούς νομούς, ακόμα κι αν είναι όμοροι.

Απέναντι στο ζήτημα καθυστέρησης της διαδικασίας εκλογών για την Τοπική Αυτοδιοίκηση, ο κ. Κουκολόπουλος τόνισε πως δεν υπάρχει κανένα ζήτημα αναβολής. Ο υπεύθυνος για το νομό ανέφερε πως οι εκλογές θα πραγματοποιηθούν στις 14 Νοεμβρίου 2010 και η διοικητική μεταρρύθμιση θα εφαρμοστεί, σύμφωνα με τις εξαγγελίες του ΠΑΣΟΚ.

Απαντήσεις έδωσε παράλληλα ο κ. Κουκουλόπουλος και σε σχέση με τον αριθμό των δήμων που θα έχει κάθε νομός, αναφέροντας πως θεωρείται δεδομένο ότι θα υπάρξει μια αναλογικότητα σε σχέση με τον πληθυσμό και τη δυναμική του κάθε νομού. Κάτι τέτοιο για το νομό Ηρακλείου, μεταφράζεται σε 6 ή 7 μεγάλους δήμους, που θα προκύψουν υποχρεωτικά από την συνένωση των ήδη υπαρχόντων δήμων.

Μία ακόμα σημαντική απάντηση δόθηκε επιπρόσθετα χθες, αναφορικά με το ποιος τελικά θα αποφασίσει για τον τρόπο της συνένωσης. Οι δήμαρχοι του νομού έθεσαν στον κ. Κουκουλόπουλο το ζήτημα λήψης αποφάσεων από την ΤΕΔΚ, κάτι για το οποίο ο εκπρόσωπος του νομού φάνηκε όχι μόνο να συνηγορεί, αλλά και να το προτείνει παράλληλα ο ίδιος. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, τόσο οι αρμόδιοι φορείς του υπουργείου, όσο και η ΤΕΔΚ βρίσκονται σε αγαστή συνεργασία και οι όποιες αποφάσεις αναμένεται να προκύψουν μετά από διαβούλευση και σεβασμό στις προτάσεις της ΤΕΔΚ.

Επιμέρους ζητήματα έθεσαν στον κ. Κουκουλόπουλο οι παρευρισκόμενοι δήμαρχοι σε σχέση τόσο με το χωροταξικό, όσο και με την κατανομή αρμοδιοτήτων. Έντονες ήταν οι επιφυλάξεις που εκφράστηκαν αναφορικά με τον τρόπο που θα γίνουν οι συνενώσεις, με το πώς θα γίνει η κατανομή των νέων αρμοδιοτήτων, αλλά και το ποιοι ακριβώς θα είναι οι ρόλοι τόσο των νομαρχιών, όσο και της νέας Περιφέρειας.

Απαντήσεις για τα συγκεκριμένα θέματα ωστόσο δεν δόθηκαν, με την επισήμανση πως θα δοθούν πλήρεις απαντήσεις σε επόμενα στάδια της διαβούλευσης και των επαφών που θα πραγματοποιούνται κατά καιρούς.

Σημειώνεται, πως ανάλογες συναντήσεις είχε ο βουλευτής ΠΑΣΟΚ και μέλος του Εθνικού Συμβουλίου και στους νομούς Ρεθύμνου και Λασιθίου.