Το Ηράκλειο θα μπορούσε με μικρό κόστος να μετατρέπει σε προσβάσιμη πόλη την οποία θα μπορούσαν να επισκεφθούν και να κάνουν τουρισμό, Άτομα με Ειδικές Ανάγκες - τα ΑμΕΑ σε Ευρώπη, ΗΠΑ και Ιαπωνία υπερβαίνουν τα 100 εκατομμύρια και το 50% από αυτούς θα ταξίδευαν περισσότερο αν υπήρχαν οι κατάλληλες υποδομές - σημείωσε ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Ηρακλείου Νικηφόρος Λαμπρινός, τονίζοντας ότι στην πόλη μας πρέπει να αξιοποιείται μια τέτοια δυνατότητα.

Ο πρόεδρος των ξενοδόχων υπογραμμίζει ότι αντίθξετα με την άποψη που επικρατεί η δημιουργία προσβάσιμων προορισμών, δεν απαιτεί υψηλό κόστος και φέρνοντας ως παράδειγμα το Τολέδο, σημειώνει ότι για να επιτευχθεί αυτός ο στόχος στην συγκεκριμένη πόλη, απαιτήθηκαν 300.000 ευρώ.

Ο κ. Λαμπρινός αναφέρει: 

“Στη χώρα μας, με εξαίρεση κάποια μεγάλα ξενοδοχεία 4 και 5 αστέρων σε δημοφιλείς προορισμούς, μικρή πρόοδος έχει σημειωθεί στο θέμα της δημιουργίας προσβάσιμων χώρων, ενώ παρατηρείται ελλιπής τήρηση των τεχνικών προδιαγραφών για τα ΑμΕΑ, προξενώντας συχνά προβλήματα πρόσβασης για μεγάλο αριθμό τουριστών στους ελληνικούς προορισμούς.

Σε ό,τι αφορά την πόλη του Ηρακλείου που συνεχώς βελτιώνει τις υποδομές της και με αφορμή την πρόσφατη σύναψη δανείου του Δήμου Ηρακλείου με την Ευρωπαϊκή Επενδυτική Τράπεζα για το οραματικό πρόγραμμα “Πράσινο Ηράκλειο” , είναι εξαιρετική ευκαιρία να τελειοποιηθεί η Πόλη του Ηρακλείου και ως “Προσβάσιμο - Πράσινο Ηράκλειο”.

Αντίθετα με την κυριαρχούσα άποψη, η δημιουργία προσβάσιμων προορισμών δεν απαιτεί υψηλό κόστος. Παράδειγμα το Τολέδο της Ισπανίας, για να γίνει Προσβάσιμος Προορισμός, το συνολικό κόστος της διαγνωστικής μελέτης, έργων, παρεμβάσεων και marketing, ήταν μικρότερο από 300.000 ευρώ.

Στο στάδιο δε της μελέτης - καταγραφής των αναγκών των ατόμων με αναπηρία και των πληροφοριών που επιθυμούν να γνωρίζουν για να μπορέσουν να οργανώσουν το ταξίδι τους , είναι χρήσιμη και απαραίτητη η ενεργή συμμετοχή των ατόμων με αναπηρία, αφού κανένας ειδικός δεν μπορεί να κρίνει καλύτερα εάν μία εγκατάσταση είναι όντως προσπελάσιμη και καλύπτει τις ανάγκες τους, αλλά και τα οφέλη για τον τοπικό πληθυσμό είναι μεγάλα και μάλιστα όχι μόνο για αναπήρους αλλά και στην καθημερινότητα , όπως λ.χ. μητέρες με μωρά σε καροτσάκια, άνθρωποι που μεταφέρουν ψώνια κ.λ.π.”.

“Εξ άλλου, όπως λέει, σύμφωνα με την κυριαρχούσα άποψη του “σχεδιασμού για όλους” ( design for all), η δημιουργία τέτοιων υποδομών δεν παραπέμπει σε πάθηση, αλλά σε έναν σχεδιασμό υψηλής αισθητικής και λειτουργικότητας”.Τουρισμό για όλους ζητούν οι πολίτες από τον υπουργό

Την ανάγκη ενσωμάτωσης των αρχών του "Τουρισμού για Όλους", δηλ. του τουρισμού που διασφαλίζει ότι "κάθε ένας - ασχέτως αναπηρίας - πρέπει να μπορεί να ταξιδέψει προς μία χώρα, στο εσωτερικό της και σε οποιαδήποτε τοποθεσία, αξιοθέατο ή εκδήλωση που θα ήθελε να επισκεφθεί", στο εθνικό τουριστικό προϊόν και τα οφέλη που μπορούν να αποκομίσουν τα άτομα με αναπηρία, καθώς και χιλιάδες συμπολίτες μας με παρόμοιες ανάγκες, επεσήμανε η Ε.Σ.Α.μεΑ. στο υπόμνημα που απέστειλε στον Υπουργό Πολιτισμού και Τουρισμού κ. Π. Γερουλάνο. Παρόλο που το δικαίωμα της πρόσβασης στον τουρισμό αποτελεί θεμελιώδες δικαίωμα των ατόμων με αναπηρία, το οποίο σχετίζεται άμεσα με την ποιότητα ζωής τους και τη δυνατότητα συμμετοχής τους σε κοινωνικές δραστηριότητες, ούτε η ελληνική Πολιτεία ούτε η πλειοψηφία των παροχών τουριστικών υπηρεσιών της χώρας μας δεν έχουν ακόμη αντιληφθεί την οικονομική και κοινωνική σημασία του προσβάσιμου τουρισμού ή "Τουρισμού για Όλους", που πρέπει να αποτελεί τη βασική πλατφόρμα σχεδιασμού και ανάπτυξης των πάσης φύσεως τουριστικών υπηρεσιών και περιλαμβάνει την πλήρη αλυσίδα: μεταφορές, τουριστικούς προορισμούς, διαμονή και εστίαση, επικοινωνία / συναλλαγή και πληροφόρηση σε προσβάσιμες μορφές. Με δεδομένο το μέγεθος της αγοράς των ατόμων που έχουν ανάγκη προσβάσιμων υποδομών (άτομα με αναπηρία, ηλικιωμένοι, οικογένειες με μικρά παιδιά) και την εθνική ανάγκη αναβάθμισης της ποιότητας του τουριστικού προϊόντος με στόχο τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας αυτού, η Ε.Σ.Α.μεΑ. θεωρεί ότι ο «Τουρισμός για Όλους» πρέπει να αποτελέσει βασική προτεραιότητα του Υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού και των λοιπών φορέων που σχετίζονται με τον τουρισμό στη χώρα μας. Στην κατεύθυνση αυτή, η Συνομοσπονδία προτείνει την δομημένη απευθείας διαβούλευση της Συνομοσπονδίας με την ηγεσία του υπουργείου, καθώς και ενδεικτικά αναγκαία μέτρα για την ανάπτυξη του "Τουρισμού για Όλους".Γιατί είναι σημαντική η επένδυση στον προσβάσιμο τουρισμό

Τα στοιχεία που ακολουθούν καταδεικνύουν τα χαρακτηριστικά που καθιστούν ελκυστική αυτή την αγορά.

• Τα ΑΜΕΑ σε Ευρώπη, ΗΠΑ και Ιαπωνία υπερβαίνουν τα 100 εκ., αν δε στα άτομα αυτά προστεθούν οι ηλικιωμένοι και τα άτομα με προσωρινή αναπηρία (π.χ. που αναρρώνουν από μία σημαντική εγχείριση), ο αριθμός προσεγγίζει τα 200 εκ.

• Πολλά από τα άτομα αυτά έχουν την οικονομική άνεση να ταξιδέψουν, ενώ σε πολλές χώρες οι φορείς κοινωνικής ασφάλισης παρέχουν ειδικά πακέτα τουρισμού.

•Τα ΑΜΕΑ συνήθως συνοδεύονται από 1 ή 2 άτομα τουλάχιστον και ταξιδεύουν εκτός περιόδου τουριστικής αιχμής.

•Το 50%των αναπήρων θα ταξίδευε περισσότερο εφόσον υπήρχε κατάλληλη προσβασιμότητα.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση ήδη έχει ξεκινήσει τη διαδικασία για τη δημιουργία του Ευρωπαϊκού Σήματος Προσβασιμότητας (European Accessibility Label ), το οποίο θα δίδεται σε προορισμούς και εγκαταστάσεις που τηρούν τις σχετικές προδιαγραφές βάσει συγκεκριμένων κανόνων και προτύπων.

Είναι προφανές ότι οι προορισμοί που θα φέρουν αυτό το σήμα θα έχουν σημαντικό ανταγωνιστικό πλεονέκτημα έναντι των υπολοίπων, αποκτώντας ολική προσβασιμότητα και αρμονική ενσωμάτωση των ομάδων των ΑΜΕΑ στις υπόλοιπες ομάδες τουριστών, ώστε όλοι με ή χωρίς ειδικές ανάγκες, να απολαμβάνουν εξίσου την εμπειρία ενός ταξιδιού.