Το αργότερο μέχρι το τέλος της εβδομάδας προγραμματίζεται να πιστωθούν οι λογαριασμοί των δικαιούχων επιδοτήσεων με το υπόλοιπο 40% και των αμπελουργών με τις αποζημιώσεις του ΕΛΓΑ, σύμφωνα με τις διαβεβαιώσεις της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης.

Δεν αποκλείεται μάλιστα να πιστωθούν σήμερα οι λογαριασμοί με το υπόλοιπο των επιδοτήσεων, αφού η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου, αρχικά είχε δεσμευθεί για πληρωμές στις 15 Μαρτίου.

Σχετικά με τις αποζημιώσεις των αμπελουργών επίσης αναμένονται μέρα με τη μέρα. Πρόκειται για τις λεγόμενες «οριζόντιες» αποζημιώσεις που δίδονται στους ιδιοκτήτων αμπελιών ποικιλίας σουλτανί και οινάμπελων. Μετά μάλιστα τις διαμαρτυρίες αμπελουργών ότι εισέπραξαν τα μισά ποσά από όσα υπολόγιζαν, έγινε γνωστό από τον ΕΛΓΑ ότι πράγματι αυτό συνέβη στους παραγωγούς που δήλωσαν ζημιές και από παγετό. Μετά την ολοκλήρωση της καταβολής των αποζημιώσεων για τα σταφύλια που καταστράφηκαν από τις βροχές του Σεπτεμβρίου θα εξεταστεί και το θέμα των ζημιών από παγετό.Στις Ενώσεις η ενεργοποίηση των δικαιωμάτων

Οι Ενώσεις Αγροτικών Συνεταιρισμών αναλαμβάνουν και φέτος τη διαδικασία της ενεργοποίησης των δικαιωμάτων στην Κρήτη αφού δεν φαίνεται να έχει εκδηλωθεί ενδιαφέρον από τον ιδιωτικό τομέα. Παράλληλα, ο ΟΠΕΚΕΠΕ, όπως ήδη έχει γράψει η «Π», δεν φαίνεται να μπορεί να «σηκώσει» το «βάρος» των ενεργοποιήσεων.

Ως γνωστό, φέτος οι φορείς που θα αναλάμβαναν την ενεργοποίηση των δικαιωμάτων της ενιαίας ενίσχυσης θα έπρεπε να είχαν καταθέσει τις αιτήσεις τους μέχρι τις 12 Μαρτίου. Αιτήσεις κατέθεσαν οι Ενώσεις και ελάχιστοι (3-4) ιδιώτες, από άλλες περιοχές της Ελλάδος. Δεν φαίνεται να υπήρξε ενδιαφέρον από τον ιδιωτικό τομέα για την Κρήτη. Κατά συνέπεια, οι παραγωγοί θα πρέπει να απευθυνθούν ξανά στις Ενώσεις για να ενεργοποιήσουν τα δικαιώματα τους, στις προθεσμίες που αναμένεται να ανακοινωθούν. Και φέτος η ενεργοποίηση θα γίνεται με το αζημίωτο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε πριν λίγες μέρες με πρωτοβουλία του παραρτήματος Κρήτης του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου διαπιστώθηκε, σύμφωνα με ανακοίνωση του συλλόγου γεωπόνων ιδιωτικών υπαλλήλων, ότι «ψηφιοποίηση των αγροτεμαχίων δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί και υπάρχει κίνδυνος απώλειας του 20% των επιδοτήσεων του 2009. Τα πρόστιμα που έχει επιβάλει στη χώρα μας η Ε.Ε. μέχρι σήμερα είναι 2,5 δις, τα οποία οφείλονται σε λάθη, παραλείψεις και παρατυπίες, στο Ολοκληρωμένο Σύστημα Διαχείρισης και Ελέγχου (ΟΣΔΕ). Η αγανάκτηση των αγροτών είναι δεδομένη, τονίζεται στην ανακοίνωση, από την υπάρχουσα κατάσταση και εξ αιτίας των φουσκωμένων πληρωμών ,ιδιαίτερα προς ορισμένες ΕΑΣ». Οι γεωπόνοι χαρακτηρίζουν το ΟΣΔΕ ως «εργαλείο ανάπτυξης πολιτικών» και επισημαίνουν ότι «η διαχείριση πρέπει να φύγει από τις ΠΑΣΕΓΕΣ –ΕΑΣ» για να ανοίξει το σύστημα σε κάθε ενδιαφερόμενο. Σύμφωνα, τέλος, με τους γεωπόνους ιδιωτικούς υπαλλήλους, η διαδικασία της κατάθεσης αιτήσεων ενεργοποίησης δικαιωμάτων θα πρέπει να γίνει όπως αυτή της υποβολής φορολογικών δηλώσεων, δηλαδή να δοθεί η δυνατότητα στους δικαιούχους είτε να καταθέτουν από μόνοι τους τις αιτήσεις τους στον ΟΠΕΚΕΠΕ, είτε να συμβουλεύονται τις υπηρεσίες (ιδιώτες γεωτεχνικούς ή συνεταιριστικές οργανώσεις) της επιλογής τους.