Μηνύματα για την Ημέρα της Γυναίκας, που τιμάται σήμερα, στέλνουν φορείς από το Ηράκλειο και την υπόλοιπη Ελλάδα.

Η σημερινή μέρα γιορτάζεται σε ανάμνηση μιας μεγάλης εκδήλωσης διαμαρτυρίας που έγινε στις 8 Μαρτίου του 1857 από εργάτριες κλωστοϋφαντουργίας στη Νέα Υόρκη, οι οποίες ζητούσαν καλύτερες συνθήκες εργασίας. Η πρώτη Διεθνής Ημέρα της Γυναίκας γιορτάστηκε το 1909 με πρωτοβουλία του Σοσιαλιστικού Κόμματος των ΗΠΑ και υιοθετήθηκε δύο χρόνια αργότερα από τη Σοσιαλιστική Διεθνή.

Μηνύματα

«Η σημερινή ημέρα είναι επέτειος αγώνων των γυναικών για καλύτερες συνθήκες εργασίας», τονίζει η Γενική Γραμματέας Ισότητας των Φύλων, κ. Μαρία Στρατηγάκη. Στο μήνυμά της, αναφέρει, μεταξύ άλλων,«η φετινή επέτειος βρίσκει τις εργαζόμενες γυναίκες της χώρας μας σε δυσμενέστερες συνθήκες λόγω της οικονομικής κρίσης που περιορίζει τα εισοδήματα και κατά συνέπεια αυξάνει τα βάρη φροντίδας των παιδιών και των εξαρτημένων ατόμων που οι ίδιες επωμίζονται. Επιπλέον, η ανεργία και η οικονομική δυσπραγία εντείνει το έγκλημα της άσκησης βίας κατά των γυναικών σε όλες τις μορφές του (συζυγική κακοποίηση, σεξουαλική παρενόχληση στους χώρους δουλειάς, σωματεμπορία).

Δεν θα πρέπει να επιτρέψουμε να υποστούν δυσανάλογα οι γυναίκες τα βάρη της κρίσης!»

Η νομάρχης Ηρακλείου, κ. Βαγγελιώ Σχοιναράκη, στο μήνυμά της αναφέρει πως «ως ΝΑΗ χαιρετίζουμε την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, έχοντας συνείδηση ότι στρατηγικός μας στόχος και ρόλος της καθημερινής μας δράσης τη Νομαρχία είναι η δημιουργία εκείνων των όρων, των ευκαιριών, των προϋποθέσεων και των υποδομών, που θα βοηθήσουν τις γυναίκες του τόπου μας να συμμετάσχουν ισότιμα στην κοινωνική, οικονομική και πολιτική ζωή, στο «αύριο» της κοινωνίας, το οποίο δεν είναι τίποτα άλλο από το ίδιο το «αύριο» των παιδιών μας.

«Παρ’ ότι οι γυναίκες μέσα από τους αγώνες τους κατάφεραν να «καταρρίψουν» πολλά «κάστρα» των ανδρών, βιώνουν τον καθημερινό ρατσισμό και πολλές φορές κακοποιούνται βάναυσα», τονίζει η νεολαία ΠΑΣΟΚ Ηρακλείου.

Το Δίκτυο Παρέμβασης Γυναικών Κρήτης καλεί όλες τις γυναίκες να εντείνουν την προσπάθειά τους για τη μείωση των ανισοτήτων που επιμένουν στην πράξη, καθώς και για την πάταξη σοβαρών κοινωνικών φαινομένων της εποχής μας χωρίς συμβιβασμούς με την εξάλειψη όλων των διακρίσεων σε βάρος τους με στόχο μία περισσότερο αλληλέγγυα κοινωνία.

Η κ. Δήμητρα Δελημιχάλη, πρόεδρος του συλλόγου Σμυρναίων Ηρακλείου, αναφέρει ότι η σημερινή μέρα θυμίζει σε όλους τη συμβολή της Γυναίκας στη διατήρηση των ηθών και εθίμων (ιδιαίτερα της Ελληνίδας Ορθόδοξης Γυναίκας) για την πρόεδρο της κοινωνίας μας.



Εκδηλώσεις



Σειρά εκδηλώσεων διοργανώνει σήμερα η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Ηρακλείου.

Όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος στη μία και μισή το μεσημέρι θα πραγματοποιηθεί στην αίθουσα συνεδριάσεων του Νομαρχιακού Συμβουλίου στο Νομαρχιακό Μέγαρο εκδήλωση αφιερωμένη στις γυναίκες εργαζόμενες στη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Ηρακλείου.

Επιπλέον, η Κινητή Μονάδα Μαστογράφου της ΝΑΗ θα βρίσκεται στην Πλατεία Ελευθερίας από τις 9 το πρωί ως τις 2 το μεσημέρι.

Παράλληλα, ξεκινά έκθεση με αντίγραφα έργων του Δικτύου Εικαστικών Καλλιτεχνών Ηρακλείου, αφιερωμένη στη γυναίκα, που θα φιλοξενηθεί στο ισόγειο του Νομαρχιακού Μεγάρου για ένα μήνα.

Τέλος, υπό την αιγίδα της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Ηρακλείου, θα πραγματοποιηθεί στην Πλατεία Ελευθερίας ολοήμερη έκθεση παραδοσιακών προϊόντων από τους Γυναικείους Αγροτικούς Συνεταιρισμούς του Νομού Ηρακλείου.

Ο Σύνδεσμος Γυναικείων Σωματείων Ηρακλείου τιμά την Ελένη Σμαραγδή σε ειδική εκδήλωση που πραγματοποιείται απόψε στις 8 στο ξενοδοχείο Atlantis, (αίθουσα Μίνως). Η κ. Σμαραγδή τιμάται για τη προσφορά της στην Τέχνη, τον Κινηματογράφο και την ιδιαίτερη συνεισφορά της στην παγκόσμια προβολή της πόλης μας, μέσα από την παραγωγή της ταινίας «Ελ Γκρέκο».

Την εκδήλωση θα ντύσει μελωδικά το Quartetto εγχόρδων του Δήμου Ηρακλείου.

Τιμή εισόδου 25 ευρώ.

Τα έσοδα θα διατεθούν στη Γραμμή SOS 800-11-16000 του

«Ξενώνα Κακοποιημένης Γυναίκας και Παιδιού»

Τέλος, εκδηλώσεις διοργανώνει ο Επιμορφωτικός Σύλλογος Γυναικών Χερσονήσου ΄΄Βριτόμαρτις΄΄ στις 10 το πρωί στον ΙΠΠΙΚΟ ΟΜΙΛΟ ΑΡΙΩΝ που βρίσκεται στο 1ο χιλιόμετρο της Εθνικής οδού Ηρακλείου Καστελλίου δεξιά προς περιοχή Μαγκαφά.

Θα μιλήσει η κοινωνική λειτουργός Κα Μαρία Παπαδακάκη (υποψήφια Διδάκτωρ Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Κρήτης) από το Δήμο Χερσονήσου στο πλαίσιο του προγράμματος ΄΄SPIRE΄΄με τίτλο: «Οι επιπτώσεις της συντροφικής βίας στην υγεία των γυναικών: Πόσο μεγάλο είναι το πρόβλημα για την Ελληνίδα γυναίκα και πως μπορεί να αντιμετωπισθεί;;»

Θα ακολουθήσουν καφές και διάφορα γλυκά (δωρεάν) και φυσικά μουσική.

Το βράδυ, στις 9, στην ταβέρνα ΕΣΠΕΡΟΣ στο Κουτουλουφάρι Χερσονήσου (100 μέτρα από το πηγάδι προς το Κουτουλουφάρι αριστερά) θα πραγματοποιηθεί τραπέζι.

Τηλ. για συμμετοχή 6972/ 604075 Πέτρα.